Prie smirdančio Baltijos jūros vandens ir plaukiojančių fekalijų atvažiuojantys į Palangą vasarą jau priprato. Vieni dėl to piktinasi, kiti sako, kad tai normalu, nes šalia nėra tualetų, o dar kiti stengiasi nekreipti į tai dėmesio. Tokios nuomonės laikėsi paplūdimyje GRYNAS.lt kalbinti žmonės.

Eiti iki tualetų toli

GRYNAS.lt paklausė poilsiautojų, ką jie daro, kai prispiria reikalas ir kaip vertina tuos, kurie nesivargina ieškoti tualetų.

„Žinoma, kad tolokai eiti, tačiau mes stengiamės įsikurti taip, kad už kopų iš karto būtų tualetas, o ne visi juk žino jų išsidėstymo vietas“, - sakė palangiškė.

„Eiti reikia toli. Nesuprantu - jeigu barai sugeba tualetus pasistatyti paplūdimyje, kodėl to padaryti negali ir miestas“, - stebėjosi vilnietis.

„Taip, tolokai tie tualetai. Dar vienas blogas dalykas, kad jie dirba ne visą parą ir jeigu reikalas prispirs naktį, palydėjus saulėlydį, nei vienas tualetas nebedirbs“, - aiškino marijampolietė.

„Na reikia ir nueiti, bet tikrai galėtų būti arčiau, nemanau, kad tokia didžiulė masė žmonių eina ilgą kelią iki tualetų“, - juokėsi poilsiautoja iš Visagino.

O štai vilnietis Karolis sakė, kad jam tualetų visai nereikia. „Aš nepaliksiu daiktų, tam kad nueičiau iki tualeto. Yra jūra. Aišku, nėra gerai. Bet jei negali valdžia pastatyt tualetų, tai ką darysi. Tada nėra ko piktintis. Prisipažinsiu, kad rimtesniu reikalu  teko užsukti ir į kopas. Bet ne aš vienas taip darau. Ten daug kur mėtosi tualetinis popierius. Ir ne tik jis. Mėtosi ir panaudoti prezervatyvai. Kas tik nevyksta tose kopose", - juokėsi vilnietis.

Iš Anglijos atostogų į gimtąją Lietuvą atvykusią Margaritą labai piktina tokie kaip Karolis. Ji sakė ne kartą buvusi Vokietijai priklausančioje Sylt saloje ir ten tokių poilsiautojų esą nebūna. „Ten tokio bomžyno nėra. Susirenka normalūs žmonės, nes tai yra labai prabangus kurortas. O čia visas kaimas suvažiuoja. Ko jūs norit tada iš tokių. Elgiasi kaip kiaulės. Negali žmonės iki tualeto paeiti. Nors valdžia, jei žino, kad tokie svečiai lankosi, galėtų ir pliaže tualetų pristatyti. Sylt saloje dėl tualetų problemos tikrai nėra", - sakė poilsiautoja.

Naudojasi jūra arba kopomis

Vis dėlto tokių kaip Karolis yra ir daugiau. Kai kurie kalbinti poilsiautojai taip pat teigė, kad jiems tualetą atstoja jūra arba kopos.

„Na kai labai norisi, tai galima ir į jūrą nueiti arba į kopas. Nematau čia nieko baisaus, tikrai visi bent kartą gyvenime yra taip darę“, - juokėsi poilsiautojas.

„Manau, kad mūsų jūra yra vienas didelis tualetas. Esu ir aš kažkada taip pasielgusi“, - sakė iš Kauno atvykusi mergina.

„Kopose neretai galima pamatyti besilengvinančius žmones, kai aplinkui nėra tualeto, ką daugiau darysi“? - klausė turistė.

Savivaldybė problemų nemato

Kaip anksčiau GRYNAS.lt yra teigusi Palangos savivaldybės atstovė Jurgita Vanagė, Palangos paplūdimiuose problemos dėl nemokamų viešųjų tualetų skaičiaus esą nėra. Jos teigimu, priekopės zonoje (iškart už kopų) yra 16 stacionarių viešųjų tualetų. Savivaldybės tvirtinimu, ties centriniu Palangos paplūdimiu, atkarpoje nuo S. Dariaus ir S. Girėno gatvės iki Naglio kalno, viešieji tualetai yra įrengti 200 – 250 metrų atstumu vienas nuo kito. Kaip informavo J. Vanagė, tualetai įrengti ties kiekvienu įėjimu į paplūdimį.

„Ar miesto svečiai naudojasi viešaisiais tualetais, priklauso tik nuo kiekvieno asmens vidinės kultūros. Juo labiau kad paplūdimyje apstu nuorodų, kuriose nurodoma, ne tik kokia kryptimi reikia eiti link WC, bet ir koks atstumas iki tualeto. Atkreiptinas dėmesys, kad visi šie tualetai yra prižiūrimi, valomi, čia yra muilo bei tualetinio popieriaus, o paslauga – nemokama“, - tuomet teigė J. Vanagė.

Savivaldybės teigimu, pačiuose paplūdimiuose biotualetų Savivaldybė nestato ir nestatys. Jos manymu, to nėra nė viename pasaulio paplūdimyje. Biotualetai yra skirti vienkartiniams renginiams, tad paplūdimyje jie esą nėra tinkami. Pirmiausia todėl, kad karštą dieną, savivaldybės teigimu, nepavyktų išvengti nuo biotualeto sklindančio nemalonaus kvapo, ir neabejotinai nė vienas poilsiautojas nenorėtų degintis, įsitaisęs šalia biotualeto.

„Norint užtikrinti biotualeto švarą, jo turinį išsiurbti bei būdelę išplauti būtina kaskart po 80 apsilankymų. Karštą vasaros dieną paplūdimiuose būna itin gausu poilsiautojų, tad valyti biotualetus reikėtų maždaug kas dvi valandas. Nekalbant jau apie tai, kad komunalininkų mašinos dėl poilsiautojų gausos paprasčiausiai negalėtų įvažiuoti į paplūdimius, nekyla abejonių, kad Palangos svečiai neliktų patenkinti, jei kas dvi valandas paplūdimyje burgztų komunalininkų automobiliai bei būtų išsiurbiamas biotualetų turinys. Miesto tvarkytojams atliekant šiuos darbus, malonumo nejustų nė vienas šalia besideginantis poilsiautojas“, - yra sakiusi J. Vanagė.