Pamatiniuose ES dokumentuose teigiama, jog gyvūnai yra jaučiantys organizmai, todėl ES ir šalys narės pasižada užtikrinti jų gerovę ir fundamentalių gyvūnų teisių laikymąsi. „STOP vivisekcijai“ iniciatyvos autorių teigimu, vivisekcija, arba gyvūnų naudojimas moksliniams tyrimams, sukelia gyvūnams skausmą, todėl tokia veikla turėtų būti laikoma ES teisėms prieštaraujančia praktika.

Nemažai mokslininkų pritaria tokiam įsitikinimui ir teigia, jog yra gana nedaug įrodymų, kad „gyvūnų modelių“ naudojimas iš tiesų yra veiksmingas įvertinant žmonių sveikatos problemas ir gydant negalavimus. Priešingai: teigiama, jog eksperimentavimas su gyvūnais kelia pavojų žmonių sveikatai ir aplinkai, stabdo biomedicinos mokslų tobulėjimą ir naujų, pigesnių ir greitesnių technologijų kūrimą, kurių produktai būtų tiesiogiai pritaikomi žmonėms.

ES piliečių iniciatyva „STOP vivisekcijai“ suteikia galimybę gyventojams išreikšti savo nuomonę dėl bandymų su gyvūnais ir paskatinti ES valdžios organus imtis veiksmų, kurie propaguotų kitokius mokslinius tyrimus – tokius, kurie apsaugo tiek žmones, tiek gyvūnus.
Citata
„STOP vivisekcijai“ iniciatyva startavo praėjusiais metais, o šiuo metu jau yra surinkta beveik 680 tūkst. parašų. Tam, kad Europos Komisija svarstytų piliečių iniciatyvą, iki šių metų lapkričio 1 d. jų turi būti 1 milijonas.

Pasirašantys iniciatyvos peticiją prašo EK anuliuoti direktyvą 2010/63/EU, kurioje kalbama apie mokslinėms reikmėms naudojamų gyvūnų apsaugą. Ši direktyva pasirodė neveiksminga naikinant eksperimentus su gyvūnais, todėl peticijoje reikalaujama priimti naują dokumentą.

Naujasis sprendimas turėtų neleisti naudoti gyvūnų moksliniams tyrimams ir siektų užtikrinti, jog visi biomedicinoje ir toksikologijoje naudojami duomenys būtų tiesiogiai pritaikomi žmonėms.

„STOP vivisekcijai“ iniciatyva startavo praėjusiais metais, o šiuo metu jau yra surinkta beveik 680 tūkst. parašų. Tam, kad Europos Komisija svarstytų piliečių iniciatyvą, iki šių metų lapkričio 1 d. turi būti surinkta 1 milijonas parašų. Daugiau informacijos apie „STOP vivisekcijai“ iniciatyvą rasite čia. Peticiją pasirašyti galite  čia

GRYNAS.lt neseniai rašė apie dar keletą ES piliečių iniciatyvų, susijusių su gamtosauga ir aplinka.