Apie tai informuoja Europos Parlamento (EP) spaudos tarnyba.

EP pažymi, kad plonesni nei 50 mikronų plastikiniai maišeliai, kokių daugiausia sunaudojama Europos Sąjungoje, rečiau naudojami pakartotinai nei storesni, dėl to jie dažniau tampa šiukšlėmis.

2010 m. vienas europietis vidutiniškai sunaudojo 198 plastikinius maišelius, iš kurių 90 proc. buvo lengvieji. Tais pačiais metais daugiau kaip 8 mlrd. plastikinių maišelių tapo šiukšlėmis. Šie rodikliai kasmet didėja.

Europarlamentarai siūlo įpareigoti ES valstybes iki 2017 m. sumažinti plonų plastikinių maišelių naudojimą perpus, o iki 2019 m. - 80 proc. palyginti su dabartiniu lygiu. Šiam tikslui pasiekti ES valstybės galės pasitelkti mokesčius, rinkodaros priemones ar draudimus: pavyzdžiui, apriboti galimybę šiuos maišelius prekybos centruose dalinti nemokamai, išskyrus tuos, kurie naudojami nesupakuotiems pusgaminiams ir drėgniems maisto produktams (mėsos, žuvies ar pieno produktams).
Plastikiniai maišeliai

Vaisiams, daržovėms ir konditerijos gaminiams skirti plastikiniai maišeliai turėtų iki 2019 m. būti pakeisti maišeliais, pagamintais iš perdirbto popieriaus, arba biologiškai skaidomais ir kompostuojamais maišeliais, įsitikinę europarlamentarai.

Taisyklių pataisoms pritarė 539 EP nariai, nepritarė 51, o susilaikė 72.
Kadangi gegužės 25 d. vyks Europos Parlamento rinkimai, o šias taisykles dar reikės suderinti su ES Taryba, galutinį sprendimą dėl maišelių priims naujos sudėties Parlamentas.