Daugelis ES valstybių jau turi privalomas gyvūnų augintinių identifikavimo ir registravimo sistemas, tačiau skiriasi jų renkama informacija. EP priimtoje rezoliucijoje raginama suderinti visų ES valstybių šunų ir kačių registravimo duomenų bazes, o ilgainiui į jas įtraukti ir kitus gyvūnus augintinius.

EP narių įsitikinimu, privalomas augintinių registravimas ir galimybė visoje ES keistis jų duomenimis sumažins dokumentų klastojimo ir neteisėtos gyvūnų prekybos mastą, taip pat leis nustatyti gyvūnų ligų protrūkio šaltinius ir veiksmingiau reaguoti į netinkamą elgesį su naminiais gyvūnais.

Rezoliucijoje pažymima, kad į neteisėtą prekybą patekę gyvūnai dažnai būna prastai prižiūrimi, jiems kyla didesnė ligų rizika. Be to, 70 proc. naujų ligų, kuriomis per pastaruosius dešimtmečius susirgo žmonės, yra gyvūninės kilmės.

Kovo mėnesį Europos Parlamentas ketina balsuoti dėl naujų gyvūnų sveikatos taisyklių, kuriomis Europos Komisijai suteikiama teisė įpareigoti ES valstybes rinkti duomenis apie naminius augintinius.