Konkurso pagrindinė idėja buvo atskleisti eko-dizaino žavesį - parodyti daug patrauklesnį antrinį daiktų panaudojimą ir įtikinti žmones, kad tai gali tapti neatsiejama jų buities dalimi, gražia interjero detale ar aksesuaru.

Prie konkurso prisidėjo įstaiga „Žalias taškas“ – kurios pagrindinis tikslas šviesti visuomenę apie atliekų daromą žalą bei parduotuvėlė „Holos“. Konkursas sulaukė nemažo susidomėjimo, gauta daugiau nei šimtas darbų, iš jų geriausi 43 darbai buvo atiduoti vertinti konkurso komisijai, kurią sudarė Lietuvos edukologijos universiteto dėstytojai, menininkai, „Žaliojo taško“ ir konkurso organizatorių – įstaigos „RV agentūra“ atstovai.

Tarp gaminių - kėdės, šviestuvai ir atvirukai

Organizatoriai džiaugiasi, kad konkurse aktyviai dalyvavo mokymo įstaigos. Didelį įspūdį paliko Kauno kolegijos Pramoninių technologijų ir dizaino katedros vedėjos Ingos Valentinienės studentų darbai bei Kazlų Rūdos savivaldybės Antanavo pagrindinės mokyklos dailės technologijų mokytojos Edita Liudvinavičienės mokinių konkursui pateiktos idėjos.
Citata
Atliekų vengimas – labiausiai pageidautinas pasirinkimas atliekų tvarkymo hierarchijoje. Pats paprasčiausias, pigiausias ir efektyviausias būdas tvarkyti atliekas – stengtis, kad jų būtų kuo mažiau, t. y. jų vengti.

Visi darbai atsiųsti į konkursą verti dėmesio ir pagarbos, po ilgo svarstymo komisija atrinko laimėtojus. Studentų grupėje, kuri buvo pati gausiausia ir įdomiausia savo idėjomis, pirmąją vietą laimėjo kėdės – lagamino idėją sukūrę Kauno kolegijos studentai Deimantė Malunavičiūtė ir Gustas Kaziūnas, antrąją vietą – Kauno kolegijos studentas Modestas Gilys, kuris sukūrė šviestuvą iš nereikalingų varžtų ir stiklo, trečiąją vietą Jurgita Baltrukevičiūtė, Socialinių mokslų kolegijos studentė, kuri pagamino atvirukus iš stogo dangos, varžtų, popieriaus atraižų.

Šioje grupėje nutarta, kad paskatinamąjį prizą už senos idėjos atnaujinimą – dekupažuotus nereikalingus indus skirti Lietuvos edukologijos studentei Sandrai Rolei.

Užsikrėtė dirbtuvių organizavimu

Profesionalų grupėje laimėjo Toma Simavičiūtė, kuri iš seno kibiro (nušveistas, bandyta sugrąžinti pirmykštį vaizdą, ir nudažytas) traktoriaus kėdės, naudojimui nebetinkamos pagalvės padarė kėdę, kurią pavadino „Fermerio svajonė“.
Citata
Vasario 20 dieną organizuojamos dar vienos „3 R dirbtuvės“. Renginio metu veiks realios dirbtuvės, kurių organizatoriai įrodys, kad atlieka - tai tik nepanaudota žaliava.

Neprofesionalų grupėje laimėjo Žirmūnų gimnazijos 2 c klasės mokiniai, kurie padedami savo mokytojų Vaidos Gailiūnienės ir Edvardo Bortkevičiaus, sugalvojo pagaminti šiukšliadėžes iš senų mokyklinių suolų.

Konkursui buvo galima pateikti ir tik dizaino idėjų projektus ir jų neįgyvendinti. Šioje grupėje laimėjo Dovilė Smidriūnaitė, Šiaulių universiteto studentė ir jos idėja kaip padaryti taburetę iš siūlų ričių.

Už idėjų gausumą, originalumą, kruopštumą paskatinimo prizais apdovanoti Kazlų Rūdos savivaldybės Antanavo pagrindinės mokyklos dailės būrelio „Mes kūrybingi“ mokiniai.

„3R – dirbtuvės“ nesibaigia šiuo konkursu, o jos idėją „RV Agentūros“ steigėjos ketina skleisti ištisus metus, pasitelkiant įvairiausias vietas. Tiek dalyviai, tiek organizatoriai tiki ir nori parodyti visuomenei, kad pakartotinis naudojimas leidžia, bent jau laikinai išvengti atliekų susidarymo ir sumažina naujų gaminių gamybą.

Tai reiškia, kad prisidedama prie oro kokybės gerinimo, nes vartojant pakartotinai nebus didinamas šiltnamio efektas, mažiau teršalų pateks į aplinką, nedidės ozono sluoksnio irimas. Tokiu būdu kursime palankesnę aplinką sau ir savo artimiems žmonėms.

Vasario 20 dieną organizuojamos dar vienos „3 R dirbtuvės“. Jos vyks Lietuvos edukologijos universitete.  Renginio metu veiks realios dirbtuvės, kurių organizatoriai įrodys, kad atlieka - tai tik nepanaudota žaliava. Renginio metu šurmuliuos mugė ir konkurso dalyvių darbų paroda. Kad suprastume renginio įdėją ir išplėstume savo akiratį bus organizuojama trumpa konferencija, kurios tema - „Mūsų vartotojiškumo pasekmės ir alternatyvos“. Paskaitas skaitys Kazys Sadauskas, Knygos „Taikomoji aplinkosauga“ autorius, „RV Agentūros“ vadovė Vaida Šilinskaitė, „Žalio taško“ marketingo vadovė Elzė Rudienė, „Holos“ parduotuvių tinklo vadovas Jaunius Barkauskas.

Perdirbama tik penktadalis atliekų

Tikslą vengti atliekų 1996-aisiais metais Atliekų tvarkymo strategijoje įtvirtino Lietuvos Vyriausybė.
Atliekų prevencijos tikslas – vengti atliekų susidarymo, mažinti susidarančių ir nenaudojamų atliekų kiekį. Bendrojoje Europos Sąjungos direktyvoje pirmą kartą buvo pateikta atliekų tvarkymo hierarchija. Šiuolaikiškoje atliekų tvarkymo sistemoje pirmiausia turi būti pritaikomos visos priemonės, kad atliekų susidarymo būtų išvengta. Atliekų vengimas – labiausiai pageidautinas pasirinkimas atliekų tvarkymo hierarchijoje. Pats paprasčiausias, pigiausias ir efektyviausias būdas tvarkyti atliekas – stengtis, kad jų būtų kuo mažiau, t. y. jų vengti.

Valstybinės atlieku apskaitos duomenimis, 2011 metais Lietuvoje susidarė apie 5,5 mln. tonų
atliekų.

Lietuvoje daugiau nei pusė susidariusiu atlieku vis dar yra šalinamos sąvartyne. 2011 metais didžioji dalis sutvarkytų atliekų – 62 % buvo pašalinta, 22 % - perdirbta arba kitaip panaudota, 14 %t tonų išvežta tvarkyti į kitas šalis, o 2 % tonų apdorota.

Pasak Rūtos Jociūtės – Žolynienės „RV Agentūros“ steigėjos, reikia ugdyti naują supratimą, kad pirkimas ir gyvenimo būdo pasirinkimas veikia aplinką. Reikia mažinti neigiamą efektą mūsų aplinkai, o tuo pačiu ir mums patiems. Tai lengviausiai padaryti tokiame periode kai žmogus mokosi gyvenimo vertybių, svarsto ką veiks ateityje.