Visiems parkams – vienodas mokestis

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad planuojama Kuršių nerijoje įvesti lankytojo bilietą. Tačiau Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras atskleidė, kad tokia pati tvarka nuo pavasario turėtų įsigalėti visoje Lietuvoje. Anot jo, valstybiniams parkams prireikė papildomų pinigų, kadangi už Europos Sąjungos lėšas įrengta arba įrenginėjama nauja infrastruktūra, o jai prižiūrėti ir atnaujinti reikia papildomų lėšų.

„Bilietas bus perkamas siekiant finansiškai paremti saugomas teritorijas. Parkams labai reikia papildomų pinigų, kadangi įrenginėjama nauja infrastruktūra ir ją reikia prižiūrėti, atnaujinti. O saugomų teritorijų biudžetas vis mažėja. Todėl žmonės kviečiami geranoriškai prisidėti“, - sakė pašnekovas.
Aukštaitijos nacionalinio parko lankytojai jau dabar turi susimokėti

Anot jo, visose saugomose teritorijose bus taikomas vienodo dydžio mokestis. Bilietus, kaip teigė V. Bezaras, lankytojai galės įsigyti internetu ir parkų lankytojų centruose. „Kiek kitokia tvarka bus Kuršių nerijoje. Ten bilietas bus perkamas užsimokant už perkėlimą keltu. O įvažiuojantys iš Rusijos susimokės pasienyje“, - paaiškino departamento direktorius.

Mokės tik tie, kurie nori

Iš viso egzistuos keturių tipų bilietai: vienkartinis, mėnesinis, metinis ir šeimos. Pašnekovas aiškino, kad planuojama patvirtinti tokias bilietų kainas, kurios nesukeltų siaubo parkų lankytojams. Ir čia pat jis pridėjo, kad vietiniams gyventojams mokėti nereikės.
Citata
Penkių parų bilietas viename valstybiniame parke kainuos vieną eurą, mėnesinis bilietas, galiojantis visuose parkuose, turėtų kainuoti 10 eurų, metinis bilietas, kuriuo taip pat bus galima naudotis visuose parkuose, planuojama, kainuos 20 eurų. Norint įsigyti šeimyninį bilietą, galiojantį visuose parkuose, teks pakloti 25 eurus.
„Parkų direkcijos bilietus turintiems žmonėms pateiks žymiai platesnį paslaugų spektrą nei jų neturintiems. Žinoma, vietos gyventojai, pravažiuojantys asmenys apmokestinti nebus. O tie, kurie naudojasi infrastruktūra, turės susimokėti simbolinį vieno euro mokestį. Jis bus taikomas net ne dienai, o penkioms. Mėnesinis, metinis ir šeimos bilietas bus brangesnis“, - kalbėjo V. Bezaras.
Metelių regioninio parko lankytojai jau dabar perka lankytojo bilietą

Tačiau įdomu tai, kad bilieto neįsigiję žmonės baudžiami nebus. Departamento direktorius sakė, kad tai bus savanoriškas mokestis: „Kontrolės bent jau kol kas tikrai nebus. Bus taikomas savanoriškumo principas. Kontrolierių, kurie tikrintų bilietus ir baustų juos neturinčių, nebus. Tačiau žmonės turi suprasti, kad saugomų teritorijų sistema visuomenei yra didelė dovana. Mes ja naudojamės ir turėtume jausti pareigą prisidėti prie parkų išsaugojimo.“

Metinis bilietas kainuos 20 eurų

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorė Rūta Lapinskienė patvirtino, kad saugomų teritorijų lankytojų įsigyti specialius bilietus bus prašoma nuo 2015 metų. Tai ji pavadino solidarumo mokesčiu.

Be to, ji detalizavo, kokios turėtų būti patvirtintos bilietų kainos. Penkių parų bilietas viename valstybiniame parke kainuos vieną eurą, mėnesinis bilietas, galiojantis visuose parkuose, turėtų kainuoti 10 eurų, metinis bilietas, kuriuo taip pat bus galima naudotis visuose parkuose, planuojama, kainuos 20 eurų. Norint įsigyti šeimyninį bilietą, galiojantį visuose parkuose, teks pakloti 25 eurus.
V. Bezaras
Bilietas bus perkamas siekiant finansiškai paremti saugomas teritorijas. Parkams labai reikia papildomų pinigų, kadangi įrenginėjama nauja infrastruktūra ir ją reikia prižiūrėti, atnaujinti. O saugomų teritorijų biudžetas vis mažėja. Todėl žmonės kviečiami geranoriškai prisidėti.

„Bilietus bus galima įsigyti per platintojus, parkų lankytojų centruose ir parkų direkcijose. Ateityje bilietus bus galima įsigyti per mobiliąsias programėles. Tačiau dabar tam pinigų neturime. Mokėti nereikės vaikams iki septynių metų, senjorams, neįgaliesiems, vietos ir gretimų seniūnijų gyventojams“, - teigė VSTT direktorė.

Ar reikės susimokėti klaipėdiečiams, dar neaišku

Lankytojų bilietų sistema jau įdiegta Aukštaitijos nacionaliniame parke ir dalyje Metelių regioninio parko dalyje. Pašnekovė mano, kad tai pasiteisino. Anot jos, Aukštaitijos nacionalinis parkas nuo birželio mėnesio surinko 40 tūkst. Lt, Metelių regioninis parkas – 12 tūkst. Lt.
Važiuojantys į Kuršių neriją bilietus pirks Smiltynės perkėlos kasose

„Visi surinkti pinigai bus naudojami teritorijų tvarkymui. Iš klaipėdiečių gauta pasipiktinimo laiškų, kad jie vakarais atvažiuoja į Smiltynę pavedžioti šunį ir jiems vis tiek reikės susimokėti. Todėl dėl klaipėdiečių apmokestinimo dar vyksta diskusijos“, - sakė R. Lapinskienė.

Galiausiai ji teigė nemananti, kad lankytojo bilietas turėtų sugluminti poilsiautojus. VSTT vadovė sakė, kad ir dabar dalis žmonių noriai prisideda prie saugomų teritorijų išlaikymo: „Žmonės, kurie keliauja, ir dabar paklausia, kur galima susimokėti. Dabar galima susimokėti nusisamdant parko gidą. Bet kai kurie atsiveža savo gidą,“ - teigė pašnekovė.

R. Lapinskienės teigimu, kol kas nėra užsibrėžta konkreti suma, kurią tikimasi per metus uždirbti iš lankytojo bilieto. Be to, ji pridėjo, kad ateityje kaina gali ir pasikeisti.