Festivalio formatas ne iš piršto laužtas, atitinka visus rimčiausių vasaros festivalių standartus: nakvynė palapinių miestelyje, įspūdinga koncertinė sudėtis – ūbaujančios pelėdos, trimituojančios gervės, ošiantis miškas ir tekantis vanduo. Festivalio metu Jūsų lauks daug veiklų ir patyrimų gamtoje: tradicinių vietos ūkininkų amatų dirbtuvės, pėdsekystės žygis, kiškio pyrago paieškos vaikams, savęs pažinimo seminarai, ekskursijos į legendomis apipinto Čepkelių raisto apylinkes ir, žinoma, ilgai laukta, naktinė gervių apskaita. Festivalio metu šurmuliuos vietinių ūkių gėrybių ir grožybių turgelis.

Šiais metais organizatoriai siūlo ir ilgąją programą „Pažintis su šilinių dzūkų gyvenimu“ norintiems greičiau sprukti iš miesto triukšmo ir atvykti į Dzūkiją festivalio išvakarėse. Nuo penktadienio, balandžio 10 d., vakaro kartu su vietos ūkininkais įtrauksime Jus į dar nepatirtus dzūkiškus nuotykius – grikinės babkos kepimą, naktinį pasivaikščiojimą Skroblaus vingiais, dūminės pirties kūrimą ir dar daug kitų pramogų ir patyrimų. Festivalis taip pat bus simbolinė šventė, skelbianti turizmo sezono atidarymą Dzūkijos nacionaliniame parke. Išsamių veiklų aprašymų jau netrukus ieškokite ČIA.

Festivalio pagrindinę dieną (šeštadienį) organizatorių komanda kviečia pradėti mokantis pastebėti ir pažinti žvėrių pėdsakus. Tai - veikla visai šeimai. Žingsniuodami mišku būsimieji pėdsekiai neskubėdami tyrinės aplinką, ieškos gyvūnų veiklos ženklų, bandys įskaityti smėlyje, samanose bei ant medžių užfiksuotas žvėrių istorijas, pastebėti kintančią gamtą, suprasti joje vykstančius procesus. Maršrutas ir pateikiama informacija – tinkamas ir mažiesiems pėdsekiams. Jėgų jį įveikti suteiks stiprybės eliksyras bei atokvėpis miškų apsuptyje. 

Festivalio bilietas į pagrindinius renginius – 10 EUR. Registracija būtina, vietų skaičius ribotas. „Šis festivalis turi atnešti bent šiek tiek naudos ir vietos bendruomenei. Būtų piktavališka tiesiog pasinaudoti vietos vertybėmis ir išvykti palikus daugių daugiausiai tik šiukšles. Todėl vietos produkcijos vartojimas tampa esminiu festivalio bruožu, o simbolinis mokestis – padėka už skirtą laiką ir entuziazmą organizuojant šventę,“ – teigia Baltijos aplinkos forumo specialistai.

Festivalio organizatoriai į šventę ragina keliauti atsakingai – traukiniu arba dviračiu. Renginio draugai AB „Lietuvos geležinkeliai“ su renginio skrajute vyksiančius kryptimi Vilnius – Marcinkonys ir atgal balandžio 10-12 dienomis veš taikydami 20 proc. nuolaidą. Traukinys – patogi aplinką tausojanti keliavimo priemonė, padedanti mažinti mūsų klimatui pavojingo CO2 išmetimų kiekį. Taip pat rinksime ekstremalų grupę balandžio 11 d. į festivalį minsiančių dviračiais. Jų laukia dzūkiškas Kiškio pyragas.

„Tiek festivaliu, tiek kitomis Gamtoje.org iniciatyvomis siekiame padėti žmonėms patirti gamtą, joje įsibūti, suvokti jos svarbą ir savo vietą joje. Sakydami patirti ir įsibūti, mes kalbame apie gamtos pažinimą neskubant, lėtai ją atrandant, pažįstant, prisijaukinant. Ar atsimenate, kaip Mažasis princas lapę bandė prisijaukinti? Čia viskas labai panašiai - norint suprasti gamtos ciklus, reikia parymoti miško aikštelėje, paliesti samanas ar grublėtą medžio kamieną, paragauti žemuogių, šaltalankių, šermukšnių ir būtinai pauostyti gamtą įvairias metų laikais,” – teigia Baltijos aplinkos forumo komunikacijos specialistė Rita Norvaišaitė.

Festivalis „Vidur girių“ organizuojamas antrus metus. Praėjusiais metais jis susilaukė ne mažo dėmesio – gerves skaičiavo virš 100 šventės dalyvių.

Kviečiame Jus aktyviai dalyvauti festivalio patyrimuose ir užmegzti ryšį su mus supančia gamta.