„Karštąja linija“ aplinkosaugininkai apie situaciją Gariūnuose buvo informuoti trečiadienį. Ketvirtadienį čia apsilankęs aplinkos viceministras Algirdas Genevičius teigė, kad veiklą aikštelėje vykdanti įmonė daugiausiai verčiasi grunto šalinimu nuo senų geležinkelio bėgių linijų, o prieš vežant gruntą į aikštelę Gariūnuose, jis turi būti apvalomas specialioje įmonės bazėje. Sandėliuojamas gruntas taip pat turi būti nuolatos purenamas ir maišomas su sorbentais, šitaip mažinant teršalų nusėdimą.

„Mes nuvažiavę pamatėme, kad ten plaukioja naftos dėmės. Tada kyla klausimas, kiek tas gruntas pas juos bazėje buvo apvalomas? Aš manau, kad jis tikrai nebuvo valomas, jis buvo paprasčiausiai kraunamas aikštelėje“, – Eltai telefonu kalbėjo A. Genevičius.

Dėl įmonei išduoto leidimo Aplinkos ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose pradėtas tarnybinis tyrimas. Viceministrą nustebino tai, kad įmonei išduotame leidime eksploatuoti aikštelę įtvirtinta nuostata, kad į Gariūnus atvežtame grunte leidžiamas teršalų kiekis gali siekti 5 proc. viso grunto kiekio.

„Tai yra labai didelė norma – vienoje tonoje iki 50 kilogramų naftos teršalų. Mes dabar taip pat žiūrime ar yra techninis projektas (...) ar buvo įrengta toje pačioje aikštelėje membrana iš molio, per kurią negalėtų pats teršalas skverbtis į labai lengvą žvyrą, – teigė A. Genevičius, pridūręs, kad sąvartyno apylinkėje ministerijos geologai paėmė grunto mėginius užterštumui nustatyti. – Aiškinsimės, ar čia buvo viskas teisingai, ar su kažkieno protekcija padaryta (...) Tarnybinis patikrinimas bus atliekamas mūsų ministerijoje. Yra kontrolės skyrius, yra Valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba, kuri tą daro ir pagaliau pats (leidimą išdavęs – ELTA) departamentas atliks pas save vidinę patikrą“.

Bus atliekamas ir kompleksinis visos įmonės veiklos patikrinimas, Aplinkos ministerijos specialistai penktadienį žada apžiūrėti įmonės grunto valymo bazę. A. Genevičiaus teigimu, panašūs patikrinimai vėliau bus atliekami ir kitose Lietuvos bendrovėse, užsiimančiose užteršto grunto tvarkymu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)