Taip pat bus pristatytas žurnalistės Neringos Skrudupaitės filmas „Rojaus atspindžiai pagal Birutę Mariją Galdikas“.

Lietuvių kilmės gamtosaugininkė B. Galdikas pasitelks patirtį, sukauptą stebint, tyrinėjant orangutanus ir rūpinantis jų išsaugojimu. Antropologė beveik keturis dešimtmečius praleido Borneo džiunglėse, tyrinėdama paskutiniąją medžiuose gyvenančią didžiąją žmogbeždžionę - miško žmogumi vadinamą orangutaną.

Primatologijos specialistė į Borneo salą atvyko 1971 m. ir ten įkūrė orangutanų globos fondą, siekdama ne tik ištirti šių primatų, tuomet dar menkai pažįstamų žmogui, elgesį laukinėje gamtoje, bet ir išgelbėti juos nuo gresiančio išnykimo.

B. Galdikas yra žymiausia orangutanų tyrinėtoja pasaulyje, įgyvendinusi septynis jų išsaugojimo ir tyrinėjimo projektus bei įkūrusi Tarptautinį orangutanų fondą Los Andžele. Mokslininkės gyvenimas ir darbai aprašyti 6 knygose, apie ją sukurta dokumentinių filmų Indonezijoje, Japonijoje, JAV, Prancūzijoje, Italijoje, Australijoje.

Renginio dalyviai taip pat turės galimybę įsigyti B. Galdikas knygą „Rojaus atspindžiai“, kurioje orangutanų tyrinėtoja aprašė savo įspūdingą patirtį. Ši knyga - ir autobiografija, ir nuotykių romanas.

Viešnagės Kaune pradžioje, gegužės 2-ąją, profesorė jau trečius metus iš eilės surengė ąžuolų giraitės sodinimo akciją, kuri šįkart buvo skirta diplomatinių santykių tarp Indonezijos ir Lietuvos 20-mečiui. Giraitę papildė 10 ąžuoliukų, kuriuos sodino pati profesorė, ją lydintys Indonezijos delegacijos nariai bei Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo rėmėjai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)