Naujausi biologiniai tyrimai patvirtino, kad garstyčios – pati geriausia priemonė raumenų masei didinti. Šiuose augaluose esantis steroidas homobrasinolidas kelia apetitą, augina raumenų masę ir didina raumenų skaidulų audinį.

Tyrimas paskelbtas Amerikos eksperimentinės biologijos draugijų federacijos leidžiamame žurnale „The FASEB Journal“. Su žiurkėmis atlikti bandymai parodė, kad šio garstyčiose esančio steroido poveikis panašus į raumenų augimą skatinančių anabolinių steroidų veikimą. Pastaruosius sportininkai naudoja neteisėtai, bet kokia kaina siekdami pagerinti rezultatus.

Gyvūnus tyrusių mokslininkų komanda žiurkių raumenų ląstelių tyrimui panaudojo du skirtingus metodus. Vienoms buvo skirtos homobrasinolido dozės, kitoms – baltymų dieta.

24 dienas trukusio tyrimo metu sveikoms žiurkėms kartu su maistu buvo skiriama homobrasinolido dozė. Stebėti graužikų kūno svorio pokyčiai, maisto suvartojimas ir jo pasisavinimas. Gavusios šių augalinių steroidų žiurkės priaugo daugiau svorio bei ėmė šiek tiek daugiau ėsti. Graužikams padidėjo raumenų masė. Baltymų dieta laukė kitų žiurkių. Šio tyrimo metu gauti labai panašūs rezultatai.

Nustatyta, kad abiejuose tyrimuose dalyvavusių žiurkių galūnės sutvirtėjusios, o jų raumenų skaidulos padidėjusios. Priežastis – padidėjusi raumenų ląstelių gamyba ir jose sumažėjęs baltymų irimas.

Žurnalo redaktoriaus Geraldo Weissmanno teigimu, labiausiai norėtųsi pamatyti, kaip riebalų „prikaupę“ žmonės taps sveikesniais.

„Tikimės, kad brasinosteroidai vieną dieną pagaliau taps veiksminga, natūralia ir saugia priemone kovoje su amžiaus ir ligų nulemtu raumenų masės mažėjimu. Taip pat juos tikimasi panaudoti žmogaus ištvermei ir fiziniam aktyvumui gerinti“, - „The Daily Mail“ teigė Šiaurės Karolinos valstijos universiteto daktaras Slavo'as Komarnytsky'is.

Tyrėjas viliasi, kad ateityje pavyks išvesti naujas garstyčių veisles arba jas modifikuoti, taip padidinant jose esančio brasinosteroido kiekį. Esą tai padėtų užkirsti kelią ligoms ir pagerintų fizinę žmonių savijautą.