GRYNAS.lt skaitytojus sužavėjo lapę užpuolęs erelis

Konkursui, kurį jau ketvirtus metus rengia gamtos fotografų klubas NATUREPHOTO.LT ir „Žurnalo apie gamtą“ redakcija, šiemet savo darbus pateikė per 130. Todėl vertinimo komisijai teko nelengva užduotis įvertinti daugiau nei 2000 darbų. GRYNAS.lt ir DELFI skaitytojai iš konkursui pateiktų darbų rinko gražiausią gyvūno nuotrauką.

Vertinimo komisija išrinko po kelis geriausius darbus kiekvienoje nominacijoje, taip pat išrinkta geriausia metų fotografija ir geriausias gamtos fotografas.

Į konkurso „Gintarinis žaltys 2013“ finalą atrinkti 227 darbai pateko į fotoalbumą „Lietuvos laukinės gamtos fotografija 2013“. Geriausi darbai eksponuojami Vyriausybės rūmuose atidarytoje parodoje. Vėliau iš geriausių Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurso darbų surengta paroda bus eksponuojama įvairiose šalies vietose.
V. Knyva
Naktį 3 km iki tos vietos važiavau slidėmis ir tempiau dvi rogutes. Vienose buvo 30 kg sverianti technika, kitose – „šmotas“ mėsos. Toje vietoje pavyko užfiksuoti, kaip atėjo sergantis lapinas ir jį puolė erelis.

Šiemet konkurse „Gintarinis žaltys 2013“ geriausiai pasirodė šie fotografai, užėmę pirmąsias vietas specialiose nominacijose:

Nominacija „Geriausia metų fotografija“ – Kastytis Vainauskas ( nuotrauka „Skrydis pūgoje“);
Nominacija „Metų fotografas“ – Arūnas Eismantas;
Nominacija „Augalijos magija“ – Arūnas Eismantas (nuotrauka „Pavasarinė pūga“);
Nominacija „Gamtos akimirka“ – Dalia Račkauskaitė (nuotrauka „Gardus kąsnelis“);

Dalios Račkauskaitės nuotrauka „Gardus kąsnelis“

Nominacija „Gamtos menas“ – Lukas Jonaitis (nuotrauka „Tapytojas“);
Nominacija „Gyvūno portretas“ – Renatas Jakaitis ( nuotrauka „Užkandžiaujant“);
Renato Jakaičio nuotrauka „Užkandžiaujant“

Nominacija „Kiti gyvūnai“ – Agnė Našlėnienė ( nuotrauka „Ateinu, mažule“);
Agnės Našlėnaitės nuotrauka „Ateinu, mažule“

Nominacija „Lietuvos kraštovaizdis“ – Rimantas Nalivaika ( nuotrauka „Vorų menas“);
Nominacija „Makropasaulis“ – Arūnas Eismantas (nuotrauka „Skėčių pardavėjas“);
Arūno Eismanto nuotrauka   „Skėčių pardavėjas“

Nominacija „Paukščiai“ – Marius Čepulis ( nuotrauka „Žiema“);
Mariaus Čepulio nuotrauka  „Žiema“

Nominacija „Žinduoliai“ – Renatas Jakaitis ( nuotrauka „Rudoji“);
Renato Jakaičio nuotrauka  „Rudoji“

Nominacija „Žmogus ir gamta“ – Normantė Ribokaitė (nuotrauka „Rytas“);
Nominacija „Geriausias nespalvotas kadras“ („Juoda balta“) – Viktoras Tyakhatas (nuotrauka „Didžiosios anties žvaigždynas“);
Nominacija „Egzotikos pasaulis“ – Darius Babelis ( nuotrauka „Į pasimatymą“).

Be to, buvo įsteigtos ir papildomos nominacijos. GRYNAS.lt redaktorė Inga Labutytė paskelbė ir vertingą prizą nuo portalo redakcijos įteikė fotografui V. Knyvai, kurio darbas „Sanitaras“ sužavėjo portalo skaitytojus.

Įteikdama prizą I. Labutytė sakė, kad balsavimas sulaukė didžiulio skaitytojų susidomėjimo. Be to, ji padėkojo fotografams už galimybę skaitytojams reguliariai pateikti „Lietuvos gamtos dienoraštį“, kuriame būna publikuojami geriausių gamtos fotografų darbai, padedantys pažinti laukinę gamtą.

„Auksinio“ kadro laukė tris mėnesius

Po prizo įteikimo GRYNAS.lt pakalbintas daugiausiai skaitytojų simpatijų sulaukęs V. Knyva, atskleidė, kad kol „sugavo“ įspūdingą kadrą, kuriame užfiksuota, kaip jūrinis erelis užpuolė sergančią lapę, turėjo nemažai pavargti.
Konkurso „Gintarinis žaltys 2013“ apdovanojimai
Taip pat pašnekovas atskleidė, kad šiam kadrui ruošėsi net tris mėnesius. Visą žiemą vyras į pasirinktą vietą ereliams vežė maistą, kad atėjus lemiamam momentui šiuos paukščius galėtų nufotografuoti.
K. Vainauskas
Reikia daug kantrybės ir laimės. Reikia būti reikiamoje vietoje ir reikiamu metu nuspausti mygtuką.

„Šitas kadras pareikalavo labai daug jėgų. Aš pasirinktoje vietoje nuolat maitinau jūrinius erelius – reguliariai veždavau pirktą mėsą. Ta vieta, kurioje pastoviai laikydavosi 6 – 7 jūriniai ereliai, yra netoli Vilniaus. Šis kadras padarytas jau pavasarėjant. Šiemet ilgai laikėsi sniegas, todėl kai atėjo metas, į tą vietą negalėjau atvažiuoti mašina. Bet gaila buvo prarasti įdirbį, todėl naktį 3 km iki tos vietos važiavau slidėmis ir tempiau dvi rogutes. Vienose buvo 30 kg sverianti technika, kitose – „šmotas“ mėsos. Toje vietoje pavyko užfiksuoti, kaip atėjo sergantis lapinas ir jį puolė erelis. Tokie atvejai yra labai reti. Visa tai pareikalavo labai daug vargo, bet viską atpirko šis apdovanojimas“, -dėkodamas skaitytojams už palaikymą, sakė V. Knyva.

Sėkmės paslaptis - laiku nuspausti mygtuką

Geriausios metų fotografijos autorius K. Vainauskas kuklinosi ir nesureikšmino savo apdovanojimo. Anot jo, šiame konkurse dalyvavo labai daug talentingų fotografų, kurie taip pat buvo verti pergalės. Paprašytas ką nors patarti fotografas šypsodamasis kalbėjo, jog „šioje patalpoje yra abu Mariai (Marius Čepulis ir Marius Kavaliauskas, - red. past.), jie gali man patarti, kaip fotografuoti“. Vis tik fotografas neslėpė, kad laimėjimas jį pradžiugino.

„Be abejonės, malonu laimėti. Bet, mano manymu, yra geresnių fotografų ir jų kadrų. Apskritai šį laimingąjį kadrą padariau iš slėptuvės. Tada buvo tamsi žiema, siautė pūga. Suopis pakilo iš savo tupėjimo vietos, o aš laiku nuspaudžiau „knopkę“, - pasakojo K. Vainauskas, fotografuojantis jau nuo penktos klasės.

Visgi gamtą fotografuoti jis pradėjo žymiai vėliau – maždaug prieš penkerius metus. Tačiau dabar tai tapo pagrindiniu jo pomėgiu – visas laisvalaikis praleidžiamas miškuose ir laukuose, tykant išskirtinio kadro. „Reikia daug kantrybės ir laimės. Reikia būti reikiamoje vietoje ir reikiamu metu nuspausti mygtuką“, - ko reikia geram fotografui, atskleidė pašnekovas.

Nominacijos „Gamtos menas“ nugalėtojas 22-ejų Lukas Jonaitis yra vienas jauniausių konkurso dalyvių. Pasidomėjus, kokia jaunojo fotomenininko sėkmės paslaptis, vaikinas teigė pastebėjęs, kad geresnių rezultatų jis pasiekė darydamas meniškas gamtos nuotraukas. Jau aštuonerius metus fotografuojantis Lukas sakė daug ką fotografavęs, bet labiausiai jam patinka fiksuoti gyvąją gamtą.

„Nuo makro fotografijos patraukiau prie meniškesnės fotografijos – dažniau fotografuoju peizažus. Dabar ieškau kitokių formų ir spalvų. Po truputį keičiasi požiūris į fotografiją ir gamtą. Apskritai pradėjau nuo gyvūnų fotografavimo, tačiau šiuo metu mane patraukė platesni gamtos reiškiniai. Teko išbandyti viską. Bet, pavyzdžiui, žmonių fotografija manęs visai netraukia. Mane pakerėjo gamta“, - pripažino dvi pergales trečiadienį iškovojęs fotografijos studentas.