Rudenėjantis miškas džiugina ne tik uogomis ir grybais. Gausiai sunokęs žemėn byra ąžuolų derlius – ėdalas šernams, graužikams, lesalas paukščiams ir ... puiki žaliava kavai.

Pavyzdžiui, Šiaurės Amerikos indėnai iš gilių ruošdavo įvairiausią maistą:  surinktas šviežias giles išlukštendavo, gerai sugrūsdavo piestoje, supildavo į tankiai supintą krepšį, pastatydavo upelyje taip, kad vanduo tekėtų iš viršaus į krepšį ir prasisunktų per plyšius, taip palaikydavo porą dienų. Išėmę paskleisdavo miltus plokščiame krepšyje ar ant demblio, kad išdžiūtų. Iš tokių miltų kepdavo sklindžius, duoną, virdavo sriubas, ruošdavo saldėsius,  paprastai maišant perpus su kukurūzų, kviečių miltais. Gilių patiekalų skonis karstelėjęs, primena riešutus. Panašių receptų žinota ir Europoje.

Atgaiva negaluojančiam kūnui

Gaminti valgius iš gilių – ilgoka procedūra. Lengviau paruošti gilių kavą, kuri nuo seno yra pats geriausias natūralios pupelių kavos pakaitalas. Natūrali kava nepatartina vaikams, ligoniams, sergantiems širdies, virškinamojo trakto ligomis. Gilėse nėra kofeino, tačiau yra įvairių sveikatai naudingų medžiagų. Gilių kava apskritai stiprina organizmą, valo kraują, šalina iš organizmo toksinus, stabdo viduriavimą, jos duodama gydant skrofuliozę, vaikų mažakraujystę, rachitą.
Gilių kava mažina cukraus kiekį kraujyje, todėl tai itin naudingas gėrimas diabetikams. O su cinamonu ji dvigubai veiksmingesnė.

Kaip giles išlukštenti?

Gilių kavos galima ir nusipirkti, tačiau pačių pasiruošta bus ir šviežesnė, ir sveikesnė. Reikia rinkti stambias, prinokusias giles, nepagraužtas kirminų, nesusirietusias. Kavai tinka paprastojo ąžuolo gilės; introdukuotų raudonųjų ąžuolų gilės apdorojant kavai tampa miltingos, subyra, blogai skrudinamos.

Gana lengvai gilės išlukštenamos riešutų žnyplėmis. Po to nuo branduolių reikia pašalinti ploną rudą luobelę. Geriausia ją nuvalyti daržovių peiliuku, nors tai užtruks ilgėliau. Gilės lieka šviesios ir minkštos, tik nudrėkstos vietos patamsėja. Spartesnis būdas – sudėjus šiek tiek gilių į dubenėlį, užpilti verdančiu vandeniu ir minutę kitą palaikyti. Vandenį nupylus atšokusios luobelės nesunkiai pašalinamos. Šio būdo trūkumas tas, kad kaitintų gilių savybės pakinta, ir jas reikia tuoj pat toliau apdoroti. Ilgiau palaikius gilės tamsėja ir tampa kietos.

Reikia rinkti stambias, prinokusias giles, nepagraužtas kirminų, nesusirietusias. Kavai tinka paprastojo ąžuolo gilės; introdukuotų raudonųjų ąžuolų gilės apdorojant kavai tampa miltingos, subyra, blogai skrudinamos.

Dar vienas būdas gilėms nuvalyti. Surinktas giles paskleisti orkaitėje ir kaitinti 180 ºC temperatūroje dešimt minučių, kad jos per daug neparuduotų. Išimtų iš orkaitės ir ataušusių gilių kevalai lengvai nutrupa. Po to į didesniame puode užvirintą vandenį pusei minutės suberti išlukštentas giles; vandenį nupylus geriausia luobeles nutrinti medvilniniu rankšluosčiu.

Galima giles nuvalyti ir kitaip. Surinktų gilių pripilti trečdalį puodo ir uždengus kaitinti jų pačių garuose kas pora minučių pamaišant, bet neatidengiant. Po 15 minučių kevalai atšoka.
Pagaliau galima parsineštas sunokusias giles paskleisti ant plokštumos ir padžiovinti 1–2 dienas. Tada jas inde užpilti karštu vandeniu, pamaišyti ir tuoj nupilti. Taip kartoti tol, kol nupilamas vanduo bus visai skaidrus. Dar šiltas giles išlukštenti.

Gilių „pupelių“ skrudinimas

Nuvalytas giles geriausia supjaustyti. Skrudinti galima orkaitėje arba keptuvėje ant silpnos ugnies – pastaruoju atveju procesą lengviau kontroliuoti. Skrudinant giles reikia nuolat maišyti; jos palaipsniui įgyja vis tamsesnę auksinę rudą spalvą, tačiau neturi pajuoduoti. Skrudinama ketvirtį ar pusę valandos, priklausomai nuo temperatūros. Skonio dalykas, iki kokio tamsumo giles suskrudinti, tačiau jokiu būdu ne iki juodumo – tuomet kava bus neskani ir nesveika. Skrudinant tinka įdėti truputėlį sviesto – kava bus dar gardesnė.

Karštu vandeniu nulukštentas giles skrudinant orkaitėj patartina iš pradžių 20–30 min. padžiovinti 100 ºC temperatūroje, sandariai neuždarius orkaitės ar kartais praveriant dureles, kad garai išeitų, po to kepinti 200 ºC temperatūroje.

Skrudintas giles reikia smulkiai sugrūsti grūstuvėje arba sumalti rankiniu malūnėliu. Nepatartina malti elektrine kavamale – ji neilgai tarnaus, nes gilės kietos.

Sumaltų gilių miltelius galima dar kartą paskrudinti, tačiau labai atsargiai, nes smulkios dalelytės greitai pajuosta.

Pagaliau – į puodelį 

Paruošti milteliai supilami į puodą ar kaistuvą ir užpilami verdančiu vandeniu. Vienam puodeliui kavos reikia pilti 1,5 puodelio vandens, nes perteklius susigers į gilių miltelius. Užpylus vandens kavą reikia trumpai pavirti. Galima pagardinti cinamono žievele, ypač norint mažinti cukraus kiekį kraujyje.

Paruoštą kavą reikia perkošti. Kavos filtrą krakmolingi tirščiai greitai užkimš, todėl geriau filtruoti per tankų arbatos tinklelį. Kava tiekiama iškart, neataušusi. Norint galima įpilti pieno, pasaldinti.
Gilių kavą galima maišyti perpus su pupelių kava, tačiau kiekviena ruošiama atskirai. O gilių miltelius sumaišius su kakava, pasigaminama gardžios gilių kakavos, kuri naudinga viduriuojant.
Gilių kava skani ir maišyta su skrudintų rugių kava, taip pat ir su cikorijomis, kurių paruošiama iš visose pakelėse augančios mėlynžiedės trūkažolės šaknų.

Neruoškite didelių atsargų

Kavai skrudintų gilių milteliai išlieka geri tik keletą savaičių. Ilgiau išsilaiko skrudintos nemaltos gilės, jas reikia sumalti prieš pat gaminant kavą. Ir milteliai, ir gilės laikomos sausoje vietoje, hermetiškai uždaromuose induose.