Praėjusiais metais panaši akcija privertė Rusiją bent jau pristabdyti naftos gręžinio statybas. Šįkart jos sumanytojams gali baigtis blogiau: laivas „Arkties saulėtekis“ praėjusią savaitę sulaikytas. „Greenpeace“ atstovai teigia, kad elgesys su suimtaisiais– brutualus, o priemonės, kurių ėmėsi Rusija, – neteisėtos.

Žada nuteisti 18 valstybių piliečius

„Pagal tarptautinę teisę, laivo užgrobimas – neteisėtas, Jis buvo tarptautiniuose vandenyse, o ne Rusijos teritoriniuose vandenyse. Tokiu atveju laivą galima sulaikyti tik jei įtariami žvejybos pažeidimai ar aplinkos tarša, tačiau juk nė vienas iš šių variantų netinka. Kitos priežastys sulaikyti laivą gali būti nebent piratavimas arba vergovė“, – teigė „Greenpeace“ advokatas Jasperas Teulingsas.
„Greenpeace“ laivas šalia Rusijos pakrantės apsaugos laivo

Tačiau Rusija apkaltino aktyvistus būtent piratavimu. Laivas plaukia su Olandijos vėliava, o rusų saugumiečiams dar reikės aiškintis net su aštuoniolikos šalių diplomatais – būtent tiek valstybių piliečių yra laive. Rusijos pareigūnai sako, kad visi bus nuteisti. Už tokius kaltinimus gresiančios bausmės – bent 15 metų kalėjimo.

„Kai svetimos valstybės laivas su įranga, skirta neaiškiems tikslams ir grupė žmonių, sakančių, kad jie yra aplinkosaugos aktyvistai, bando veržtis į gręžimo platformą, teisėta suabejoti jų ketinimais“, – sako Rusijos Generalinės prokuratūros Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas.

Naftos gręžinys, prieš kurį protestuoja „Greenpeace“, – pirmasis toks Rusijai. Žemės gelmių ištekliai Arktyje šiandien aktualūs vis daugiau valstybių. Ekspertai skaičiuoja, kad po Arkties ledu Rusijai priskiriamoje teritorijoje glūdi net penktadalis pasaulio neatrastos naftos ir gamtinių dujų.

Gręžinys turėtų pradėti veikti metų pabaigoje, o žalieji tuo metu siekia atkreipti dėmesį į neigiamą naftos išgavimo poveikį Arkties gamtai ir katastrofų grėsmę.
30 „Greenpeace“ aktyvistų autobusu buvo atvežti į Murmansko  Generalinės prokuratūros Tyrimų komitetą