„Selemonas – pats tikriausias gamtininkas ne tik pagal profesiją, bet ir pagal gyvenimo būdą bei sampratą. Gamta yra neišsenkanti jo kūrybos – ir fotografijų, ir straipsnių, ir knygų vaikams, ir radijo laidų – versmė“, – Aplinkos ministerijos pranešime cituojamas aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Per 45 kūrybos metus apie gamtą ir jos ypatumus Selemonas Paltanavičius parašė daugiau kaip pusšimtį knygų, parengė per 3,5 tūkst. publikacijų, arti tūkstančio radijo laidų, prisidėjo kuriant daugiau kaip 200 televizijos laidų, išleido dvi plokšteles – „Žuvinto balsai“ ir „Viena diena kaime“, o interviu spaudai, televizijai ir radijui jau seniai nebeskaičiuoja. Jam tai tapo kasdienybe.

Selemono kūrybiniai gebėjimai buvo ne kartą įvertinti apdovanojimais. Jis 2003 m. už filmo „Gulbių ežeras po debesiu“ scenarijų pelnė Petro Abukevičiaus premiją, 2007 m. knyga „Velniukas ir vieversiukas“ išrinkta geriausia metų knyga vaikams, 2008 m. skirta Aplinkos ministerijos Česlovo Kudabos premija.

Gilus gamtos pažinimas, platus kultūrinis akiratis, humoro jausmas, šiltas bendravimas – bene vienos svarbiausių savybių, dėl kurių Selemonas Paltanavičius šią vasarą buvo pakviestas į dešimties žymių šalies žmonių komandą, suburtą pirmajai nacionalinei ekspedicijai Nemunu per Lietuvą. Ši įgula visą praėjusią savaitę keliavo kurėnu, atkurtu senoviniu burlaiviu, ir lankė istoriškai bei kultūriškai svarbias vietas, kur susitikdavo su vietos bendruomenėmis. Šios unikalios ekspedicijos įspūdžius, tikėkimės, netrukus išvysime Selemono fotografijose, perskaitysime jo straipsniuose ar knygose.