GRYNAS.lt žurnalistė, ir šuns šeimininkė Aistė būnant Vilniaus centre pabandė paskambinti populiariausioms Vilniaus taksi firmoms ir išsikviesti taksi dispečerei pasakant, kad važiuosime su dideliu šunimi. Pirmieji penki skambučiai buvo bergždi: mūsų klausdavo, ar turime pledą ir be jo taksi nesiųsdavo, o viena taksi firma paprasčiausiai pareiškė: „be šansų“.

Kai daug kartų teko nusivilti, vienas skambutis suteikė vilties. Po ilgų pasitarimų su vairuotoju ragelyje pasigirdo dispečerės balsas: „Už kelių minučių atvažiuos „Fordas“. Vairuotojas buvo gana paslaugus, tačiau nusprendė, kad šunį geriausiai vežti bagažinėje.

„Dažnai žmonių su šunimis nevežu, nes tiesiog neprašo. Šiaip viskas gerai, tikrai jokio papildomo mokesčio neimu“, - važiuodamas kalbėjo taksi vairuotojas.

Neilgai pavažinėję išlipome. Bandymas grįžti į pirminę vietą su taksi buvo daug lengvesnis. Paskambinome pirmai pasitaikiusiai taksi įmonei ir dispečerė pasakė, kad dėl šuns nekils jokių problemų. Atvažiavęs vairuotojas nenorėjo šuns sodinti į bagažinę, nes jam ten būtų nepatogu. Jis buvo labai paslaugus ir leido Atikai lipti į saloną.

„Tikrai dažnai žmonės neprašo tokių dalykų, bet man nėra skirtumo. Jeigu šuo neagresyvus, nelenda prie manęs, tiesiog važiuoju ir viskas“, - aiškino taksi vairuotojas.

Pledas – privalomas

Eksperimente pastebėjome, kad nemažai taksi įmonių klausė, ar turime pledą, kurį galėsime pasitiesti. Neturint pledo taksi išsikviesti daug sunkiau, tačiau netikėtai sugalvojus pasinaudoti šia paslauga pledo žmonės greičiausiai neturi.

GRYNAS.lt kalbinta mus pavežėjusios taksi įmonės vadybininkė Orinta Giršovičiūtė teigė, kad paklausa yra maža: „Sulaukiame nedaug skambučių su prašymais pavėžėti turint didelį šunį.“

Vis dėlto pagal Seimo patvirtintas keleivių vežimo lengvaisiais automobiliais taksi taisykles, pledas yra privalomas kelionės su šunimi taksi atributas. Taip pat reikia turėti ir dar kelis dalykus.

„Taksi salone leidžiama vežtis šunis su antsnukiais ir kitus kambarinius gyvūnus ir paukščius atitinkamoje taroje. Gyvūnų savininkai privalo turėti užtiesalą sėdynėms uždengti. Šunų savininkai privalo turėti dokumentus, kuriuose nurodoma šuns sveikatos būklė ir skiepų žymos“, - rašoma taisyklėse.

Šunį pamatęs taksistas nuvažiavo tolyn

„Urban dog“ šunų mokyklos trenerė Agnė Jazukevičiūtė, GRYNAS.lt paprašyta įvertinti eksperimento rezultatus, nesistebėjo, kad dauguma taksistų nenori į automobilį priimti didelių šunų. Be to, ji papasakojo kuriozinę istoriją, kai jai pačiai teko kviestis taksi.

„Mano šuo yra gerokai didesnis. Jis sveria tiek pat kaip žmogus - į saloną telpa sunkiai. Kažkada teko kviestis taksi ir dispečerė sutiko. Tuomet atvažiavo paimti mūsų be jokios papildomos priemokos, bet taksistas, pamatęs šunį, pasakė, kad neims - uždarė duris ir nuvažiavo. Paskambinau tai pačiai taksi įmonei ir papasakojau situaciją. Dispečerė labai pasipiktino vairuotoju ir atsiuntė antrą taksistą. Jis, pamatęs šunį, irgi pažiūrėjo kreivai, bet nebeturėjo kitos išeities ir dantis sukandęs vežė“, - juokėsi dresuotoja.
Agnė Jazukevičiūtė

Anot pašnekovės, kiek yra tekę kviesti taksi, tai daugiausiai vairuotojų sprendimą lemia šuns dydis: „Atsirado ir tokių, kurie sakė, kad paims su papildoma priemoka. Manau, kad Vilniuje keliauti su šunimi taksi automobiliu tikrai įmanoma, žinoma, galbūt tenka užtrukti. Su mažiuku šunimi būtų dar lengviau.“

Eksperimento metu vienas taksi vairuotojas įsodino šunį į bagažinę, o kitas – į saloną. Paklausta, kur šuo jaučiasi geriau, dresuotoja teigė, kad pirma reikėtų pagalvoti apie šuns saugumą.

„Jeigu šuo sėdi salone, reikėtų šunį prisegti su diržu. Būna specialūs diržai. Avarijos atveju neprisegtas šuo skrenda pirmyn. Tai pavojinga ir žmonėms, nes šuo gali trenktis į žmones ir jie patirs traumą. Pati savo šunį vežioju bagažinėje, nes šuo yra pakankamai didelis. Bagažinėje būna specialūs narvai. Yra daug diskusijų dėl saugumo, jeigu šuo bagažinėje, o kažkas įvažiuoja į automobilio galą. Tuomet dėl šuns saugumo kyla klaustukų. Yra specialūs narvai, kurie apsaugo avarijos atveju“, - pasakojo A. Jazukevičiūtė.

Viešajame transporte gali kilti problemų

GRYNAS.lt jau anksčiau rašė, kad šunų augintojai ir šeimininkai neretai viešuoju transportu nori keliauti ne vieni, o su savo augintiniu. Tačiau automobilio neturintiems ir keliauti viešuoju transportu bandantiems šunų šeimininkams gali kilti problemų. Į mažą šunį vežančius žmones žiūrima atlaidžiau, tačiau su dideliu augintiniu važiuojantys šeimininkai neretai sulaukia aplinkinių priekaištų.

Kiekvieno miesto keleivių vežimo viešuoju transportu taisyklės skiriasi ir kiekviename mieste galioja skirtingi kriterijai gyvūnų vežimui.

Vilniuje taisyklės reglamentuoja, kad keleivis turi teisę nemokamai vežti gyvūną taroje, t. y. narvelyje ar krepšyje, kur šuo būtų uždarytas. Taip pat dar pridedama, kad tara, kurioje vežamas gyvūnas, neturi trukdyti keleiviams praeiti, būti griozdiška, tepti autobuso/troleibuso sėdynes arba keleivių drabužius.
Šuo viešajame transporte

Tačiau kalbant apie šunis, Vilniaus mieste galimos ir kitos jų vežimo alternatyvos, juk didelį vilkšunį sunkiai uždarysime į narvelį. „Keleivis, turėdamas dokumentus, kuriuose nurodomos skiepų žymos, turi teisę vežti autobusu ar troleibusu šunį be taros nemokamai. Šuo turi būti su antsnukiu, laikomas už ne ilgesnio kaip 0,5 m pavadėlio ir neturi užimti sėdimos vietos“, - rašoma taisyklėse.

Kaune ir Klaipėdoje gyvūnas viešuoju transportu gali būti vežamas tik specialioje jo talpinimo priemonėje. Taigi su dideliu šunimi keliauti būtų sudėtinga. „Keleivinėmis transporto priemonėmis draudžiama vežti gyvūnus be taros“, - rašoma taisyklėse.

Tiesa, šiam reikalavimui daroma ir išimtis, bet tik tuo atveju, jeigu žmogus yra aklasis: „Aklasis turi teisę važiuoti keleivinėmis kelių transporto priemonėmis su šunimi vedliu tik turėdamas gyvūno skiepijimo pažymėjimą. Šuo vedlys vežamas nemokamai ir neturi užimti sėdimos vietos. Tokiu atveju nurodytas reikalavimas vežti gyvūnus taroje netaikomas“, - rašoma taisyklėse.

Keliaudami traukiniais gyventojai gali vežtis šunis, sveriančius iki 8 kilogramų.

Vis dėlto, kad šuo gerai juostųsi tiek taksi automobilių, tiek apskritai tarp žmonių, jis turi būti socializuotas. Dresuojant šunį vertėtų pasitarti su specialistu.

Be to, primename, kad šį rudenį jis atvyks į Vilnių. Spalio 17-18 dieną jis dalyvaus šunų dresūros konferencijoje „URBANDOG'2015“, kuri vyks konferencijų centre „Karolina“. Tai renginys, skirtas visiems savo gyvenimo neįsivaizduojantiems be šunų ir norintiems juos auklėti atsakingai bei pasiekti geriausių rezultatų nenaudojant prievartos.