Bakterijos ir grybų sporos yra visur aplink mus. Tai - mikroorganizmai, kurių dažniausiai plika akimi nepamatysime, nors bet kurioje namų vietoje – jų tūkstančiai, milijonai. Kai jų padidėja dar bent 1000 kartų – jie tampa regimi: dažniausiai tai būna pelėsis ant batono ar, tarkime, sienos. Kodėl būtent ten? Kur dar jų galima rasti? Kas auga ant mūsų pirštų? O kas burnoje, vazone ant palangės?

GRYNAS.lt ėmėsi nesudėtingo mokslinio eksperimento, kuriuo siekia parodyti, kas vyksta mūsų aplinkoje ir ant mūsų kūnų. Kaip nematomi dalykai tampa matomais. Ar tikrai mūsų aplinkoje pilna mikroorganizmų ir visi jie pavojingi?

Geriausia, kad tokį eksperimentą galima nesunkiai atlikti namuose. Tereikia įsigyti arba kitais būdais gauti Petrilėkštelių su mitybine terpe (tiks bet kokia, nors įvairiems organizmams labiau padeda įvairios specializuotos terpės) – ir galite drąsiai eksperimentuoti. Paimkite mėginius nuo dažniausiai liečiamų paviršių ir daiktų: dantų šepetėlio, durų rankenų, klaviatūros, telefono ekrano, valgomojo stalo, dulkių nuo palangės ir t.t. Įdomumo dėlei pasitikrinkite, kas auga jūsų burnoje, ant pirštų, batuose.

Jeigu norite tikrai įspūdingo rezultato – įberkite žiupsnelį dirvožemio į lėkštelę iš vazono. Viską sandariai uždarykite ir padėkite kuo šilčiau ir tamsiau gerai savaitei, dviems ar visam mėnesiui – rezultatus garantuojame. Tai gali būti puikus būdas vaikus supažindinti su mikropasauliu ir vizualiai jiems įrodyti, kad plauti rankas ir valyti dantis būtina arba tiesiog nors akies krašteliu patys susipažinsite su mikrobiologijos pasauliu.

Pavojaus atlikti tokius bandymus namuose nėra, bet būtina laikytis elementarių atsargumo priemonių ir be reikalo nerizikuoti. Kaip viską padaryti teisingai, žiūrėkite pirmoje GRYNAS.lt reportažo dalyje, kurioje saugiai eksperimentuojame su DELFI.lt redakcijos aplinka ir darbuotojais.

Tikimybė, kad greitai galėsite didžiuotis savo išaugintais grybais ir bakterijomis – labai didelė. Nors eksperimentą mėginti galima grynai vedinam smalsumo, bet verta bent akimirkai susimąstyti ne tik apie kasdieninę higieną, bet ir jautrią aplinką, kurioje gyvename.

Net mažame dirvožemio gabaliuke gyvena dešimtys, šimtai įvairių rūšių bakterijų ir grybų – vis jie be galo reikalingi ir itin jautrūs aplinkos poveikiui. Kas nutiks jei įpilsime trąšų, teršalų? Dalis jų žus, jų vietą užims kiti, bet harmonija bus suardyta. Mums gaila pjaunamų medžių, bet negaila naudoti chemines priemones ir paleisti jas į mūsų vandenis – tai nėra teisinga aplinkos požiūriu. Aplinkoje savo vaidmenį turi visi: ir medžiai, ir bakterijos, ir grybai.

Kuo viskas baigėsi ir kodėl nereikia baimintis, kad jūsų burnoje auga grybai, sužinosite antroje eksperimento dalyje.