Kai kurie produktai būna nesunokę

Kai kurie produktai, parduodami prekybos centruose, ne visą laiką būna iki galo prinokę, taigi jų nereikėtų dėti į šaldytuvą.
Prieskoniai yra atvežti iš šiltnamio, taigi tai lemia ir aplinkos pasikeitimas, be to, kol jie iš jo atkeliavo iki parduotuvės yra ilgas procesas: gal jie kažkur ir nepalaistyti buvo, išdžiuvo, gal ir šaltuko truputėlį gavo, todėl prieskoniai dažnai atvažiuoja tokie pavargę.
Teresė Jokšienė

Tokių vaisių kaip slyvos, persikai ar bananai nereikėtų dėti į šaldytuvą, o geriau leisti jiems sunokti kambario temperatūroje. Taip pat obuolius ir bananus reikėtų laikyti atskirai, nes jie išskiria etileno dujas. Taip pat ir sunokusius pomidorus reikėtų laikyti atskirai nuo kitų produktų, nes galima pagreitinti jų gedimą.

Arbūzas, esantis šaldytuve, gali prarasti dalį savo vertingų medžiagų, taip pat jis gali sugesti dėl etileno poveikio. Uogas reikėtų laikyti plastikinėje pakuotėje ir neplauti, kai nesiruošiama jų suvartoti, mat drėgmė gali sukelti pelėsį.
Moteris parduotuvėje

Taip pat visas šaknines daržoves reikėtų laikyti kambario temperatūroje. Sušalusios bulvės pakeičia savo skonį, nes krakmolas virsta į cukrų.

Avokadai taip pat į prekybos centrus atkeliauja nesunokę, taigi nereikėtų jų dėti į šaldytuvą, mat jų nokimo procesas sulėtės ir nesusikaups naudingų medžiagų.

Kaip laikyti daržoves?

Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė rašė, kokiai temperatūrai esant geriausiai laikosi lietuviškos daržovės.
Esame sutarę su tiekėjais dėl vaisių ir daržovių kokybės parametrų – jie ne tik turi būti pakraunami nepriekaištingos kokybės, bet ir tokios būklės, kad išliktų kokybiški visą transportavimo ir prekybos laiką. Gavus vaisius ir daržoves yra patikrinama jų kokybė ir priimama tik kokybiška prekė.
Aandrius Petraitis

„Ne visiškai subrendusius moliūgus 2–3 mėnesius galima išlaikyti gerai vėdinamoje patalpoje, kurios oro temperatūra – apie 3 °C ir santykinė oro drėgmė – 60–75 proc. Šakniavaisinės daržovės geriausiai išsilaiko 2–3 °C, kopūstai – 1–2 °C temperatūroje. Svogūnų ropeles rekomenduojama laikyti 1–3 °C temperatūroje, esant 70–80 proc. santykinei oro drėgmei. Briuseliniai kopūstai pakenčia 8–10 laipsnių šaltį“, - teigė mokslininkė.

Jeigu šaldytuve daržovės laikomos plastikiniuose maišeliuose, patariama pradurti skylutes, kadangi jie nepraleidžia oro.

Kai kuriuos žalumynus reikia prižiūrėti taip, kaip gėles. Kad jie ilgiau išsilaikytų, reikia patrumpinti jų kotelius ir pamerkti į stiklinę su vandeniu.
Vaisiai

Česnakus, svogūnus, moliūgus, bulves reikėtų laikyti tamsioje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje. Svarbiausia, kad jame gerai cirkuliuotų oras.

Prieskoniai gali nuvysti

Botanikai pastebi, kad kai kurie prieskoniai, pasodinti vazonėliuose ir parduodami prekybos centruose, parsinešus namo sunyksta.

„Prekybos centruose prieskoniai būna dažniausiai užauginti šiltnamiuose, laikyti tam tikromis sąlygomis ir parsinešus namo labai drastiškai keičiasi aplinkos sąlygos, mikroklimatas. Dėl to daugelis jų suvargsta. Parsinešus tokį jau pakankamo dydžio augalą, manyčiau, reikėtų iš karto ir suvartoti. O jeigu norima ilgesnio proceso, geriau būtų auginti savo prieskonių“, - GRYNAS.lt sakė Šiaulių universiteto Botanikos sodo direktorė prof.dr. Asta Klimienė.
Visas šaknines daržoves reikėtų laikyti kambario temperatūroje. Sušalusios bulvės pakeičia savo skonį, nes krakmolas virsta į cukrų. Avokadai į prekybos centrus atkeliauja nesunokę, taigi nereikėtų jų dėti į šaldytuvą, mat jų nokimo procesas sulėtės ir nesusikaups naudingų medžiagų.
Citata

Jai antrino ir Lietuvos edukologijos universiteto dėstytoja, oranžerijos vadovė Teresė Jokšienė: „Jie yra atvežti iš šiltnamio, taigi tai lemia ir aplinkos pasikeitimas, be to, kol jie atkeliavo iki parduotuvės, užtruko daug laiko. Gal jie kažkur ir nepalaistyti buvo, išdžiuvo, gal ir šaltuko truputėlį gavo, todėl prieskoniai dažnai atvažiuoja tokie pavargę.“

Prekybos centro „IKI“ viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis teigė, kad prieskoniai iš tiesų yra lepūs augalai.

„Prieskoninės daržovės – labai lepūs augalai, tad norint juos tinkamai auginti namų sąlygomis, reikalinga speciali priežiūra bei apšvietimas. Taip pat kartais augalui turi įtakos temperatūrinis šokas transportavimo metu. Tad įsigijus augalą vazonėlyje, reiktų gerai pasiskaityti instrukciją, kaip juos tinkamai auginti ir prižiūrėti“, - kalbėjo A. Petraitis.

„RIMI" prekybos centro atstovė spaudai Giedrė Bielskytė teigė, kad prieskoniniai vazonėliai nėra skirti auginimui.

„Noriu pastebėti, kad prieskoniai ar salotos su šaknimis, kuriuos parduodame vazonėliuose, nėra skirti auginimui - jie yra skirti greitam naudojimui, tačiau turi daugiau aromato ir skonio nei skinti ar džiovinti. Tad nereikėtų tikėtis, kad juos bus galima auginti ir toliau. Tiesa, kartais pasiseka ir toliau auginti maisto parduotuvėje pirktus prieskonius vazonėlyje, tačiau tai dažniausiai būna mažiau lepios rūšys, pvz., rozmarinas. Jeigu norima prieskonius auginti kaip augalą ilgiau, siūlyčiau tokių prekių ieškoti specializuotose ūkio prekių ar gėlių parduotuvėse", - sakė G. Bielskytė.

Specialistai paaiškino, kaip laikyti žalumynus

Nuolat tikrina kokybę

„IKI“ viešųjų ryšių departamento vadovas A. Petraitis teigė, kad prekybos centras kruopščiai tikrina savo vaisių bei daržovių kokybę.

„Turime pasitvirtinę daugiapakopę vaisių ir daržovių priežiūros sistemą, kuri užtikrina mums vaisių ir daržovių kokybę. Esame sutarę su tiekėjais dėl vaisių ir daržovių kokybės parametrų – jie ne tik turi būti pakraunami nepriekaištingos kokybės, bet ir tokios būklės, kad išliktų kokybiški visą transportavimo ir prekybos laiką. Gavus vaisius ir daržoves yra patikrinama jų kokybė ir priimama tik kokybiška prekė. Taigi į parduotuves tiekiami tik tinkamai apsaugoti, nepriekaištingos kokybės vaisiai ir daržovės“, - pasakojo A. Petraitis.

Jeigu vaisiai ar daržovės yra nekokybiški, pirkėjai gali atgauti sumokėtus pinigus: „Parduotuvėse turime specialiai parengtą personalą, kuris nuolat prižiūri vaisių ir daržovių kokybę ir kilus įtarimų dėl jų kokybės, jie nedelsiant išimami iš prekybos. Rūpindamiesi savo pirkėjais, siekiame, kad mūsų tinklo parduotuvėse jie rastų kuo platesnį šviežio ir kokybiško maisto asortimentą, tad pernai pirmieji iš didžiųjų prekybos tinklų davėme drąsų šviežumo garantijos pažadą, todėl jeigu pirkėjai liks nepatenkinti mūsų vaisių ir daržovių šviežumu, be jokių kalbų grąžinsime jiems pinigus.“
Giedrė Bielskytė

„RIMI" prekybos centro atstovė spaudai G. Bielskytė pasakojo, kad svarbiausia yra tinkamos laikymo sąlygos.

„Perveždami vaisius ir daržoves užtikriname tinkamas laikymo sąlygas: temperatūrą ir drėgmę bei ypatingą kontrolę priėmimo metu, kad vaisiai ir daržovės į pirkėjo krepšelį patektų šviežios ir skanios. Šios prekės jau iš tiekėjų atkeliauja specialiai paruoštos, tad mes jas sandėliuojame labai retais atvejais - dažniausiai iš karto pervežame į parduotuves, o pervežimo metu sudarome tinkamas sąlygas išlaikyti skonines savybes iki pardavimo momento", - teigė G. Bielskytė.

Prekybininkų patarimai

Prekybos centrai nuolatos prekiauja vaisiais ir daržovėmis, todėl puikiai žino, kaip teisingai šiuos produktus laikyti, kad jie išliktų švieži ir skanūs.
Andrius Petraitis

„Daržovės yra labai skirtingos, vertinant jų optimalias laikymo sąlygas ir sąveiką su kitais vaisiais ir daržovėmis. Pirkėjams patariame niekada nelaikyti lapinių salotų, agurkų ir uogų kartu su pomidorais, bulvėmis, obuoliais, kriaušėmis ir panašiais vaisiais, nes laikant juos kartu pirmieji pradės gesti. Lapines salotas ir uogas visuomet laikykite šaltai apie nulį laipsnių temperatūroje – taip jos išsilaikys ilgiau šviežios. Nelaikykite pomidorų, agurkų, baklažanų, cukinijų ir kitų panašių daržovių žemesnėje kaip 8 laipsnių temperatūroje“, - patarė A. Petraitis.

Anot jo, daugelis egzotiškų vaisių transportuojami šaltai – jie taip ilgiau išlieka kokybiški: „Bet jei norite, kad greičiau atsiskleistų jų skoninės savybės, rekomenduojame vieną ar keletą dienų palikti juos šiltoje ir drėgnoje vietoje. Procesas pagreitės, jei valgymui skirtus egzotinius vaisius įdėsite į maišelį kartu su prinokusiu obuoliu – tuomet jų skoninės savybės atsiskleis dar greičiau. Taip pat daugumos vaisių ir daržovių priešas – sausas oras, tad turėkite tai galvoje.“

Anot G. Bielskytės, apskritai šviežius vaisius ir daržoves nerekomenduojama laikyti ilgą laiką, jei žmogus nori iš jų gauti didžiausią vitaminų kiekį. Kuo trumpesnis laikas nuo pirkimo iki vartojimo, tuo vertingesni vaisiai ir daržovės bei patiekalai pagaminti iš jų.

„Tačiau norint ilgiau išlaikyti vaisius ir daržoves, galima juos laikyti šaldytuve, tik reiktų atminti, kad ilgiau laikomi šaldytuve jie išsaugo prekinę išvaizdą, bet praranda šviežumą ir skonines savybes. O jeigu norima daugiau šviežumo ir geresnio skonio, tuomet reikėtų laikyti kambario temperatūroje ir suvartoti kuo greičiau. Beje, norint ilgiau išlaikyti vaisius ir daržoves šaldytuve, reikėtų juos laikyti specialiuose plastikiniuose indeliuose arba polietileniniuose maišeliuose su skylutėmis, kurie padeda ilgiau išlaikyti drėgmę. Taip pat noriu atkreipti dėmesį, kad  vaisius ir daržoves, kurie išskiria etileną, reikėtų laikyti atskirai nuo kitų vaisių ir daržovių. Nes iš kai kurių vaisių ir daržovių išsiskiriantis etilenas pagreitina šalia esančių vaisių ir daržovių nokimą, tačiau taip pat paskatina ir gedimą, šalia esančios daržovės greičiau gelsta, praranda tvirtumą, gali atsirasti pelėsis ar puvinys. Ir priešingai - jeigu norite greičiau sunokinti vaisių ar daržovę, dėkite jas kartu su produktais, išskiriančiais etileną. Šią medžiagą išskiria bananai, vynuogės, obuoliai, persikai, nektarinai, slyvos, kriaušės, abrikosai", - pasakojo G. Bielskytė.