Skaitytojos atsiųstoje nuotraukoje matomas komiškas vaizdelis – netoli viešbučio „Novotel“ per pėsčiųjų perėją žygiuoja keletas praeivių ir geriau įsižiūrėjus galima pastebėti vieną itin smulkų eismo dalyvį – žiurkę. Panašu, kad šį padarėlį pastebėjo ne visi. Kai kurie praeiviai kirto gatvę visiškai į tai neatkreipdami dėmesio, tačiau kai kam šis indicentas sukėlė nuostabą.
Žiurkė Gedimino prospekte

Kenkėjų kontrolės įmonės „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas, išgirdęs apie šį atvejį, labai nesistebėjo. Jo teigimu, didžiųjų miestų centruose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje – karts nuo karto įvairių graužikų užfiksuojama, tačiau jokio didesnio suaktyvėjimo šiuo metu nėra.

„Didieji didmiesčiai tikrai turi graužikų – gal peliukai mažiau pastebimi, nes jie smulkesni, bet yra ir didesnių žiurkių, kurios gyvena kai kuriuose centrinių miesto gatvių pastatų rūsiuose. Tai nebūtinai apleisti pastatai, nes tokių centre pas mus jau mažai likę. Graužikai gali gyventi pagalbiniuose pastatuose, kurie centre vieni su kitais susisiekia požeminėse trasose. Jeigu jų nekontroliuosi, gali gana plačiai užsiveisti“, - aiškino L. Grigaliūnas.

Anot jo, dienos metu tiek pelės, tiek ir žiurkės vengia viešumos ir žmonių, todėl skaitytojos užfiksuotas vaizdelis gana retas.

„Jeigu dienos šviesoje žmonėms pasirodo graužikai, ypatingai žiurkės, tai gali signalizuoti apie pokyčius jų aplinkoje – galbūt jie pradėti naikinti toje vietoje, kur jie veisiasi, graužikai gali būti pabaidyti“, - samprotavo biologas.

Pelės ir žiurkės, specialisto teigimu, paprastai veisiasi  ten, kur yra šiukšlių, drėgmės, nes ten palankiausios joms sąlygos susirasti maisto, tačiau nebūtinai - pasitaiko ir išimčių.

Praeiviai šiuo atveju nelabai ką gali padaryti, tačiau pastatų nuomininkai ar savininkai, užfiksavę pelių ar žiurkių savo patalpose, turėtų kreiptis į kenkėjų kontrolės specialistus ir nedelsdami juos naikinti, neleisdami išplisti.

GRYNAS.lt primena prieš keletą metų rašęs, kaip viena pelė buvo užfiksuota prie Žaliojo tilto spaudos kiosko.