Artėjančių gražiausių metų švenčių renginiams drabužius iš „nieko“, t.y. atliekų, kurių atrasite ir savo namuose, savo vaikams galite pagaminti ir jūs, o labiau pasistengus galima puošniai apsirengti ir patiems, tereikia šiek tiek išradingumo, kruopštumo. Svarbiausia gaminti iš širdies ir tada rezultatu džiaugsitės ne tik patys, bet ir kiti renginio dalyviai bei žiūrovai. Kolekcijoje, kurią pristatė mokiniai, galite rasti idėjų įvairių personažų, tokių kaip lietaus, vėjo, rudens, kaubojaus, vasaros, gėlės, žiemos, sniego senio, snieguolės ir kitokių kostiumų gamybai.

Kokios antrinės žaliavos galėtų tikti drabužių gamybai? Jūsų pašto dėžutė neabejotinai perpildyta reklaminiais lankstinukais ir katalogais, tad iš jų Medai, spalvingam Vasaros metų laiko personažui, jos mama pagamino štai tokią suknelę: sijoną suklostavo, lapus tarpusavyje suklijavo, kad būtų tvirčiau, susegė kanceliarinėmis sąsagomis. Tokią suknelę galima siūti ir siuvimo mašina, sakė Medos mama Roma Adomaitienė.

Iš širdies ėmusis darbo suknelės gamyba užtruko net du mėnesius. Tuo sunku abejoti, matant net suknelės petnešėles, papuoštas kruopščiai išlankstytomis vėduoklėmis. Kad būtų tvirtesnė ir ilgaamžė suknelė, popierių Roma klijavo keliais sluoksniais, tačiau dėl per storo popieriaus sluoksnio drabužis tampa nelankstus. Jei žinote, kad renginio metu reikės daug judėti, lankstytis, pritūpimus daryti, geriau drabužio gamybai rinktis patogesnę medžiagą.

Kolekcijos drabužių gamyboje pirmavo plastikinių maišelių medžiaga. Galbūt todėl, kad jų pilni stalčiai visuose namuose. Rudens personažo kostiumą mama Kristina Vaitiekienė sukūrė savo sūnui Jokūbui. Apsiausto gamybai panaudojo spalvotus šiukšlių maišus ir siuntų pakavimui skirtas oro pagalvėles. Įvairiaspalvius maišus sukarpyti išilgai, pinti kasas ir jas klijuoti prie siuntų pakavimo pagalvėlių padėjo ir sūnus Jokūbas. Skrybėlei išradinga mama panaudojo senas dėžes, kurias suklijavo ir papuošė spalvingais šiukšlių maišeliais. Nenaudojamą skėtį Kristina paaukojo kostiumo aksesuarui, jį taip pat išradingai dekoravo maišelių juostomis, primenančiomis rudeninį lietų.

Iš plastikinių pirkinių maišelių taip pat galite pasigaminti spalvingą pūstą ar rauktą sijoną, pasisiūdinti suknelę, kelnes, švarką, juos dekoruoti iš popieriaus lankstytomis ar karpytomis gėlėmis arba snaigėmis, įvairiaspalviais kamšteliais, rudenį džiovintais lapais, kaspinais, pasigamintais iš tų pačių plastikinių maišelių.

Nuo stambių pirkinių dažnai atlieka nemažas gabalas kartono bei minkštos burbulinės pakavimo medžiagos, kurie taip pat pravers gaminant karnavalinį drabužį.

Dėl sparčios technologijų kaitos jau nurašėme vaizdo ir garso kasetes, iš jų juostelės galima nusimegzti puošniai blizgų megztą drabužį, o surišus kompaktinius diskus galima susikurti net ir liemenę.

Rankdarbius mėgstančioms mamytėms geriausias pasirinkimas kūrybai bus megzta ir nerta suknelė. Tokią, Žiemos personažui, dukrai Patricijai, sukūrė mama Viktorija Baužienė, negalinti įsivaizduoti žiemos be mezginio šilumos ir nėrinio lengvumo. Šiam gaminiui ji susivijo siūlus siauromis juostelėmis karpydama plastikinius pirkinių maišelius, kurių buvo sunaudota net kelios dešimtys. Nėriniams sumani mama panaudojo atpjautus plastikinių butelių dugnelius, yla pradūrus skyles, juos lengvai apnėrė apskritos formos nėriniu. Suknelės apačioje sujungta apie šešiolika tokių nėrinių su plastikinio butelio detalėmis.

Viršutinė suknelės dalis megzta virbalais, beje, juos taip pat Viktorija pasigamino pati, nes reikiamo storio virbalų nerado pirkti. Du storus pieštukus sujungus lanksčiu plastikiniu vamzdeliu išėjo puikūs virbalai, su kuriais mezginį Viktorija galėjo megzti net ir apvaliai be siūlės.

Žinoma, mezgant drabužį kita tema galima būtų naudoti ir įvairiaspalvius pirkinių maišelius, tačiau Žiemos personažo aprėdui reikėjo kuo daugiau baltos spalvos. Nepaisant to, Viktorija vis tiek įmezgė kelis kitų spalvų pirkinių maišelius. Užbaigta suknelė papuošta kutais ir kaspinėliais, suteikiant jai sniego purumo. Kostiumo galvos aksesuarui ir sniego gniūžtei taip pat panaudoti apnerti plastikinių butelių dugneliai, kuriuos trečiokė Patricija papuošė balta spalva pieštomis snaigėmis.

„Kuriant kolekciją nejučia suvokėme, kiek daug išmetama atliekų net nesusimąstant apie jų antrinį panaudojimą. Atliekų atradimas bei pritaikymas kūrybai privertė suprasti ir susimąstyti apie mus supančią aplinką, atkreipti visuomenės dėmesį į aplinkosaugos problemų sprendimą, ir įpareigoja siekti, kad kiekvienas jaustų gamtos vientisumą ir harmoniją“, - sakė Viktorija.