„Savo namuose sugavau vidutinio dydžio vorą. Jį nufotografavau ir noriu paklausti, ar jis nėra koks nors nykstantis ar pavojingas“, - klausė skaitytojas.

Voragyvių specialistas, elektroninės egzotinių nariuotakojų parduotuvės „Staktos voras" įkūrėjas Edgaras Čepulkovskis paaiškino, kad tai yra plyšinis kampavoris (Tegenaria atrica). Jo teigimu, šie vorai Lietuvoje paplito dėl klimato atšilimo.

„Šių vorų nuotraukų susilaukiam ganėtinai dažnai, ankščiau tai buvo ganėtinai retas voras, bet dabar, šylant klimatui, vis dažniau juos aptinkame rūsiuose ar sandėliuose. Bijoti jų nereikia, jie nėra pavojingi žmogui. Nors suaugęs individas gali siekti apie 5 centimetrus“, - sakė E. Čepulkovskis.

Specialistas patarė, kaip saugiai elgtis su voru: „Geriausia vorą palikti ramybėje ir esant progai jis tiesiog pasišalins. Bijoti vorų Lietuvoje nereikia. Tokių, kurių įkandimai pavojingi žmogui, nėra. Bet jei jau labai norite atsikratyti voro, išleisti jį į laisvę galite tiesiog dėžutės pagalba.“

Plyšinis kampavoris – piltuvininkų (Agelenidae) šeimos, kampavorių (Tegenaria) genties voras. Paplitęs didžiojoje Europos dalyje, Šiaurės Afrikoje.

Jo tinklas susideda iš vamzdelio formos slėptuvės ir plokščios gaudymo srities, kurioje susipainioja vabzdžiai. Kokoną patelė dažniausiai pakabina šalia tinklo. Jis yra rutulio ar lęšio formos ir užmaskuojamas.

Šie vorai greitai bėgioja, gyvena rūsiuose, sandėliuose, namų kertėse, olose.
Plyšinis kampavoris