Vėjo jėgainių keliamas triukšmas gali būti miego ir psichikos sutrikimų priežastimi. Tai parodė naujausi atlikti tyrimai, pranešė dienraštis „The Telegraph“.

Amerikiečių ir britų tyrėjai palygino dvi JAV Meino valstijos gyventojų grupes. Viena žmonių grupė gyvena mylios (apie 1,61 km) atstumu nuo vėjo jėgainių, o kita – ne.

Abiejų grupių žmonės buvo demografiškai ir socialiai tapatūs, bet tyrėjai aptiko didelių jų miego kokybės skirtumų.

Tyrimai parodė kad dažni netoli jėgainių gyvenančių žmonių skundai, neva besisukančių sparnų skleidžiamas garsas trikdo jų miegą ir sukelia stresinę būklę, nėra be pagrindo.

Sukėlė depresiją

Tyrimai buvo atlikti naudojant dvi mokslines skales - Pitsburgo miego kokybės indeksą, kuris matuoja naktinio miego kokybę, ir Epvorto mieguistumo skalę, matuojančią, kaip žmonės jaučiasi pabudę.

Tyrėjai Michaelas Nissenbaumas, Jeffery Araminis ir Chrisas Hanningas teigė, kad gyvenantys netoli industrinių vėjo turbinų žmonės miega blogiau. Tai įrodo žymiai prastesni matavimo metu gauti jų miego rodikliai.

Mokslininkai taip pat stebėjo tirtųjų psichikos būseną ir aptiko ryšį tarp vėjo turbinų ir prastesnės psichinės sveikatos, kuri galėjo suprastėti dėl nepakankamai kokybiško miego.

Daugiau kaip ketvirtadalis žmonių, gyvenančių arti turbinų, sakė, kad jiems buvo diagnozuota depresija arba nerimo sindromas nuo tada, kai pradėjo veikti vėjo jėgainės. Nieko panašaus neaptikta tarp gyvenusių toliau nuo turbinų.

Triukšmas - ilgalaikis

Kiekvienas tyrime dalyvavęs asmuo buvo paklaustas, ar jam kada buvo išrašyta užmigti padedančių vaistų. Daugiau kaip ketvirtadalis gyvenančių netoli vėjo jėgainių ir tik mažiau nei dešimtadalis gyvenančių toliau į tai atsakė teigiamai.

Anot tyrėjų, šie duomenys, paskelbti žurnale „Triukšmas ir sveikata“, yra pirmieji, įrodantys, kad yra akivaizdus ryšys tarp vėjo jėgainių ir „svarbių klinikinių sveikatos rodiklių, tarp jų - miego kokybės, mieguistumo ir psichinės sveikatos“.

Skirtingai, nei įprasti miegą trikdantys garsai, tokie kaip triukšmingos gatvės, vėjų jėgainių triukšmas žymiai pasikeičia, priklausomai nuo vėjo krypties ar greičio. Be to, šis triukšmas gali tęstis ilgą laiką, skirtingai nei tas, kurį kelia lėktuvai ar traukiniai.

Triukšmo prigimtis - ritmingas sparnų plakimas arba šnaresys - taip pat labai trikdanti.

Įves apribojimus

Tyrimai britams gali padėti įgyvendinti siekius nestatyti vėjo jėgainių per arti gyvenamųjų namų ir išjungti jau esančias turbinas, arba bent jau sumažinti jų sukimosi greitį, kai pučia stipresnis vėjas ir dėl to jų keliamas triukšmas padidėja.

Jungtinėje Karalystėje planuojama riboti naktį vėjo jėgainių keliamo triukšmo garsą iki 42 decibelų. Toks triukšmas prilygtų šaldytuvo skleidžiamam ūžesiui.

Taip pat ketinama jėgainių, priklausomai nuo vietovės ir turbinų dydžio, neleisti statyti arčiau nei už 380-550 jardų (apie 347-503 metrų) nuo gyvenamųjų namų.

Jėgainių daugės

Europos Sąjunga užsibrėžusi tikslą iki 2020 metų 20 procentų suvartojamos energijos gauti iš atsinaujinančių šaltinių, tarp jų - ir vėjo jėgainių. Lietuvai šis rodiklis yra 23 procentai.

Tačiau dienraštis „The Sunday Telegraph“ išsiaiškino, kad Europos Sąjungoje ruošiama nauja direktyva, kuria gali būti įvesti nauji privalomi rodikliai atsinaujinantiems energijos šaltiniams, daugiausiai vėjo.

Guntheris Oettingeris, ES energetikos komisaras, šiemet sakė, kad norėtų įdomios diskusijos dėl privalomų atsinaujinančių energetikos šaltinių tikslų iki 2030 metų.

Dėl privalomo atsinaujinančios energetikos augimo Europos ministrų taryba tarsis kitą mėnesį.

Piktina ir lietuvius

Kai kurie Lietuvos gyventojai taip pat nėra patenkinti vėjo jėgainių kaimynyste.

GRYNAS.lt jau rašė, kaip Klaipėdos rajono gyventojai piktinasi vėjo jėgainių keliamu triukšmu, šešėlių mirgėjimu, nykstančiais kurmiais ir sliekais.

Dėl galimai žalingo vėjo jėgainių poveikio jau buvo kreiptasi ir į teismą.

Šiemet Klaipėdos rajono savivaldybė patvirtino specialų planą, kuriame numatyta, kad vėjo jėgainių sanitarinė apsaugos zona turi būti du kilometrai.