Einant į mišką reikia žinoti, kaip teisingai rinkti grybus ir uogas. O taip pat labai svarbu ir tinkamai jas laikyti. Priešingu atveju visai tai teks išmesti. O tai - juk didelė nuodėmė. Jei jau parsinešame ką iš miško, viskas turi būti panaudojama pagal paskirtį.

Šaldymo kameroje laikantys uogas ir grybus turėtų žinoti, kad kai kada tai gali liūdnai baigtis. „Praėjęs ruduo davė daug rezervų, bet šaldytus grybus raginčiau jau dėti ant keptuvės ir juos vartoti, o marinuotus sunaudoti dar skubiau – per 3–5 mėnesius nuo jų surinkimo“, – siūlo Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virgilijus Varanavičius. Specialistai prieš būsimą sezoną pataria, kaip tinkamai laikyti grybus, uogas ir medų.

Prekeivius su stiklainiais uogų Lietuvos pakelėse matysime prasidėjus vasarai, o štai pirmuosius grybus žmonės jau nešasi iš miško. GRYNAS.lt jau rašė, kad šiemet ypač anksti pradėjo dygti pirmieji bobausiai. Tačiau gyventojų šaldytuvuose bei šaldymo kamerose dar gausu praėjusią vasarą ir rudenį surinktų šaldytų, džiovintų bei marinuotų gėrybių. Ką vertėtų žinoti, kad vėliau juos vartojant netektų pasigailėti?

Ar prieš šaldant uogas reikia nuplauti?
Lipčiaus medų reikėtų suvartoti greičiau. Vėliau medus susisloksniuoja, atsiskiria vynuoginis nuo vaisinio cukraus. Bet jei yra tinkamos laikymo sąlygos, medų galima laikyti 2–3 metus.
A. Amšiejus

Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas V.
Varanavičius siūlo parneštų uogų iškart nedėti į šaldymo kamerą, o
pirmiausia jas atvėsinti: „Pirmiausia reikia įdėti uogas į šaldytuvą,
kad jos atvėstų. Kitu atveju, staigiai atšaldytos sušilusios uogos praranda savo savybes. Vėliau galime dėti į šaldymo maišelius ar indelius, o po to – į šaldymo kamerą.“

Pasak V. Varanavičiaus, prieš šaldant uogų geriau neplauti, o verčiau tai padaryti po to, kai nuspręsite uogas atitirpinti. Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Sadūnaitė uogas visgi siūlo nuplauti.

„Miške gali būti ir dulkių, uogas gali užteršti paukščiai, todėl uogas reikėtų nuplauti, o vėliau popieriniu rankšluosčiu išdžiovinti. Patariama uogas šaldyti plonu sluoksniu, kad jos greičiau sušaltų“, – siūlo R. Sadūnaitė.

Kaip teigia V. Varanavičius, kuo uoga yra saldesnė, tuo ilgiau ji išlaiko gerąsias savo savybes. Be to, uogos dėl ilgesnio laikymo esą netampa nuodingos, tačiau jos praranda šias savybes.
Šaldytos uogos

Anot specialistės R. Sadūnaitės, geriausia uogas suvartoti iki naujo jų sezono pradžios. „Bet, jei nebuvo pažeistos laikymo sąlygos, pakuotės nebuvo atitirpintos, galima laikyti ir ilgiau. Vis tik optimaliausia mitybos vertė, mikroelementų ir vitaminų kiekis išlieka iki kito sezono“, – GRYNAS.lt kalbėjo R. Sadūnaitė.

Vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė pataria pirkti tinkamas uogų šaldymui pakuotes. Kitu atveju, pasak jos, per tam tikrą laiką polimerinės medžiagos gali patekti į produktus. „Reikia labai atidžiai žiūrėti, į kokią pakuotę ilgam laikui bus dedamos uogos, grybai ar vaisiai“, – pridūrė pašnekovė.
Praėjęs ruduo davė daug rezervų, bet šaldytus grybus raginčiau jau dėti ant keptuvės ir juos vartoti, o marinuotus sunaudoti dar skubiau – per 3–5 mėnesius nuo jų surinkimo.
V. Varanavičius

Pasak R. Sadūnaitės, lietuviai moka tvarkingai apdoroti uogas, tačiau praėjusiais metais Europoje buvo didelis hepatito ir Noro viruso protrūkis, todėl reikėtų atsargiai rinktis uogas iš trečiųjų šalių. „Jei gavote dovanų tokių uogų pakuotę, geriausia tas uogas 1–2 minutes pakaitinti ir sunaudoti jas pyragui ar tortui sutepti“, – pataria specialistė.

Be to, kaip teigia R. Sadūnaitė, žmonės turėtų atsiminti, kad atitirpintas uogas reikia iš karto suvartoti. „Užšaldytas produktas atitirpintas gali būti naudojamas vieną kartą. Būna, kad po kokio nors šeimos pokylio lieka daug atšildytų uogų, kurių žmonės nebe suvalgo. Tuomet reikia surasti būdą, kaip tas uogas sunaudoti, nes užšaldyti antrą kartą negalima“, – įspėja specialistė.

Anot jos, žmonės mėgsta iš atšildytų uogų išvirti kompotus ar uogienes, tačiau tokių produktų mitybinė vertė esą bus menka. „Kai uoga užšaldoma ir atitirpinama, jos kokybė prastėja, uoga netenka mitybinės vertės, ypač greitai suyra vitaminai ir fermentai, todėl atitirpinta uoga nedelsiant turi būti suvalgoma“, – tęsia R. Sadūnaitė.

Kaip teisingai rinkti uogas

GRYNAS.lt primena, kad mėlynes galima rinkti tik rankomis, tačiau atsiranda uogautojų, kurie mėlynes renka vadinamosiomis šukomis arba brauktuvais. Jei uogų daug, per valandą toks rinkėjas gali „prišukuoti“ ir visą kibirą.

Uogų, kaip ir kitų laukinės augalijos išteklių, naudojimo tvarką nusako Aplinkos ministro patvirtinta „Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarka“. 
Pirmiausia reikia įdėti uogas į šaldytuvą, kad jos atvėstų. Kitu atveju, staigiai atšaldytos sušilusios uogos praranda savo savybes. Vėliau galime dėti į šaldymo maišelius ar indelius, o po to – į šaldymo kamerą.
V. Varanavičius

Joje sakoma, kad renkant uogas, draudžiama rauti, laužyti ar kitaip niokoti augalus, naudoti uogienojus žalojančius įrankius. Renkant medžių ir krūmų uogas bei vaisius (įskaitant sėklas), draudžiama pjaustyti, kapoti, laužyti ar kitaip žaloti šių medžių ar krūmų šakas ir kamienus.
Pagal Lietuvos Respublikos miškų įstatymo nuostatas piliečiai turi teisę laisvai lankytis miškuose, išskyrus rezervatų ir specialios paskirties objektų (pasienio zona, kariniai objektai ir kt.) miškus ir miškus, kuriuose tai apriboja kiti įstatymai. 

Žmonėms kyla daug klausimų dėl terminų, kada leidžiama rinkti vienos ar kitos rūšies uogas, ypač spanguoles. Visgi dabar tokių nustatytų terminų nėra.
Spanguolės Reiskių tyre

„Pagrindiniai pažeidimai – tai uogienojus žalojančių įrankių naudojimas, vadinamas ,,šukavimas“. Šiuo draudžiamu būdu dažniausiai renkamos mėlynės. Utenos regione kasmet išaiškinama apie 10–15 tokių pažeidimų. Administracinė atsakomybė už laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkos pažeidimus numatyta LR ATPK 66 str. Pavyzdžiui, už uogavimą naudojant „šukas“ sankcijos numatytos šio straipsnio 1 dalyje ir yra bauda nuo 7 iki 28 eurų, o pareigūnams – nuo 28 iki 57 eurų“, – GRYNAS.lt kalbėjo Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Almantas Vaičiūnas.

Ragina planuoti, kaip vartosite grybus

Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas V. Varanavičius pataria tuštinti šaldytuvus ir vartoti nuo praėjusio sezono laikomus grybus.

„Praėjęs ruduo davė daug rezervų, bet šaldytus grybus raginčiau jau dėti ant keptuvės ir juos vartoti, o marinuotus sunaudoti dar skubiau – per 3–5 mėnesius nuo jų surinkimo“, – siūlo V. Varanavičius.

Vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė R. Sadūnaitė taip pat ragina vartoti grybus tinkamai, nes senstant esą keičiasi grybų ląstelių sudėtis. „Pasenę grybai yra labai pavojingi, nes juose yra daug baltymų, kurie gali būti toksiški“, – tikina GRYNAS.lt pašnekovė.

Šeima, pasak specialistės, turi racionaliai suplanuoti, kaip grybus spės suvartoti ir kiek jų per žiemą suvalgys. „Jei labai mažai valgo, reikia ilgalaikio konservavimo būdo, o jei šeima grybus mėgsta ir juos valgo dažnai, tuomet galima pasirinkti kitus būdus – rauginti, sūdyti ar džiovinti“, – dėsto R. Sadūnaitė.
Marinuoti grybai

Savo ruožtu V. Varanavičius pataria, kaip tinkamai naudoti džiovintus grybus. „Aš džiovinu juos kaimiškame pečiuje, bet parduotuvėse galima įsigyti visokių elektrinių džiovintuvų. Kai džiovinti grybai atvėsta, juos reikia kuo skubiau sudėti į stiklinį indą ar stiklainį, ir sandariai uždaryti. Turime tokį parazitą kandį, kuris labai mėgsta džiovintus grybus. Jei šaldymo kamerojee dar liko vietos, džiovintus grybus galime dėti ir ten. Džiovinti grybai šaldymo kameroje nesušąla, nes juose nėra drėgmės, taip jie tinkamai apsaugomi nuo parazitų. Jei grybai džiovinti buityje, rekomenduojama juos suvalgyti per pora metų“,– GRYNAS.lt kalbėjo pašnekovas.

Kiek metų medus išlieka kokybiškas

Kiek metų išlieka geras bičių produktas – medus? Kauno rajone bitininkaujantis Algirdas Amšiejus, Aleksandro Stulginskio universiteto docentas, mokslų daktaras sako, kad viskas priklauso nuo laikymo sąlygų – temperatūros bei drėgmės.

„Tris metus nešiau tyrimams to paties indelio medų, kuris buvo laikomas tinkamomis sąlygomis, ir nebuvo jokio skirtumo“, – tikina A. Amšiejus.

Teigiama, kad ilgai laikyti negalima tik lipčiaus medaus, prastėja rapsų medaus skonis. „Lipčiaus medų reikėtų suvartoti greičiau. Vėliau medus susisloksniuoja, atsiskiria vynuoginis nuo vaisinio cukraus. Bet jei yra tinkamos laikymo sąlygos, medų galima laikyti 2–3 metus“, – tikina bitininkas.
medus

Patalpa, kurioje laikomas medus, turi būti sausa, gerai vėdinama, ne drėgnesnė kaip 60 proc. „Jei medų laikome kokioje nors plastmasinėje taroje ar kibiruose, patalpoje neturi būti daugiau kaip 60 proc. drėgmės. Tuomet reikėtų drėgmės surinkėjų“,– pataria bitininkas.

„Medus – mineralinių medžiagų nešėjas. Šios mineralinės medžiagos pasisavinamos praktiškai be skrandžio – patenka tiesiai į kraują. Pavyzdžiui, suvalgei tris arbatinius šauktus cukraus – ir bamba šlapia. Duokite man dar vieną produktą, nuo kurio taip sušlaptų bamba. Nėra tokio“, – GRYNAS.lt kalbėjo A. Amšiejus.