Praėjusią savaitę įsigaliojo nauji Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimai, jais patikslinti pakuočių projektavimo ir gamybos reikalavimai. Laikantis šių reikalavimų, pakuotes reikia gaminti iš tokių medžiagų, kad tapusios atliekomis jos būtų tinkamos perdirbti ar kitaip panaudoti.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, pasak minėtųjų įstatymo pakeitimų projektą rengusio Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorės Vilmos Karosienės, vis daugiau dėmesio skiriama ne tik jau susidariusių atliekų tvarkymui, bet ir galimybėms mažinti pačių atliekų susidarymą. Kitaip tariant, siekiama, kad kiekvieną pagamintą daiktą būtų galima kuo ilgiau naudoti, o kai jis tampa atliekomis, kad būtų galima šias atliekas sudarančias medžiagas perdirbti ir vėl panaudoti naujiems produktams. Tai turėtų būti taikoma ir į mūsų šalies vidaus rinką patenkančioms pakuotėms.

Pakeistasis įstatymas numato ne tik pakuočių gamybos, bet ir jų pakartotinio naudojimo, taip pat pakuočių atliekų naudojimo reikalavimus. Nustatyta, kad energijai gauti gali būti naudojamos tik tos pakuočių atliekos, kurios turi mažiausią kaloringumą. Pakuočių atliekas leidžiama kompostuoti, jeigu joms biologiškai skylant tai neturi neigiamos įtakos atliekų surinkimui, kompostavimui ar kitai veiklai. Biologiškai skaidžios pakuočių atliekos turi fiziškai, chemiškai, termiškai ir biologiškai suirti taip, kad didžioji pagaminto komposto dalis galėtų skaidytis į anglies dioksidą, biomasę ir vandenį.

Kitų metų sausio 1 dieną įsigalios dar vienas naujas įstatymo reikalavimas, kad tuščias ir gaminiais pripildytas pakuotes mūsų šalies vidaus rinkai tiekiantys gamintojai ir importuotojai per visuomenės informavimo priemones ir kitais būdais informuotų vartotojus ir kitus pakuočių atliekų turėtojus apie pakuočių atliekų grąžinimo, surinkimo ir naudojimo sistemas, taip pat apie pakuočių ženklų reikšmes.

Dauguma ekspertų sutinka, jog šie pakitimai - žingsnis į priekį, tačiau laukia dar ilgas kelias, kol bus perdirbamas iš tiesų reikšmingas kiekis Lietuvoje susidarančių pakuočių atliekų.