Nemiegojo tris paras

„Padaryta labai daug klaidų, kurias dabar reikia spręsti ir tai nemažai kainuos. Todėl kalbant apie kitų metų festivalį, manau, kad organizatoriams bus keliami itin griežti reikalavimai. Jau dabar galima drąsiai pasakyti, jog Karklė yra visiškai nepritaikyta tokiam žmonių ir automobilių srautui“, – tarsi užuominą, jog Karklės festivalio organizatoriams kitais metais reikės ieškoti kitos vietos, mestelėjo Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys Egidijus Skarbalius.
E. Skarbalius
Visi akcentuoja tik Karklę, bet ją sutvarkys organizatoriai. Tačiau yra nuniokotos ir aplinkinių gyvenviečių teritorijos, keliai. Jiems sutvarkyti reikės keliasdešimt tūkstančių litų ir jų reikės ieškoti savivaldybės biudžete.

Jis trečiadienį inicijavo diskusiją, skirtą aptarti praūžusį Karklės festivalį. Joje dalyvavo ir Klaipėdos rajono valdžios, ir policijos, ir bendruomenės atstovai bei festivalio organizatoriai.

„Tai, kas įvyko, buvo užprogramuota, kad bus blogai. 15 tūkst. parduotų bilietų, aišku, džiugino festivalio organizatorius, tačiau jie pasistengė ir pataupyti, todėl renginyje trūko apsaugos darbuotojų, netinkamai buvo organizuojamas eismas. Kas gali pasakyti, ar organizatoriai turėjo teisę festivalio teritoriją tvora aptverti iki pat jūros? Yra daugybė klausimų, kuriuos būtina išspręsti. Gaila, kad gražiu turėjęs būti festivalis Klaipėdos rajonui, Karklei padarė antireklamą, o ne reklamą. Tai buvo ne kultūra, o antikultūra“, – emocijas liejo E. Skarbalius.
Karklės festivalio dalyviai pajūrio teritoriją nuklojo šiukšlėmis

Jis prisipažino, jog tris paras nemiegojo, nors jo namai ir yra už dviejų kilometrų nuo Karklės. „Tačiau name, nors visi langai buvo uždaryti, aiškiai girdėjosi iš festivalio sklindančių dainų žodžiai. Tai ką turėjo iškęsti Karklės ar arčiau jos esančių kaimelių gyventojai?“ – retoriškai klausė E. Skarbalius.

Gamta atsigaus

Bene didžiausio atgarsio po festivalio sulaukė tai, kad visa jo teritorija buvo nuklota kalnais šiukšlių, žolynai išminti, akis badė gamtai padaryta žala.

„Aplinkosaugininkai neturi jokių priekaištų, jie sakė, kad gamta pati atsigaus, „išsilaižys“. Gal tai ir tiesa“, – stebėjosi E. Skarbalius.
Jis neabejojo festivalio organizatorių garbingumu, tad buvo įsitikinęs, kad jie tikrai pasirūpins, jog visos šiukšlės būtų išvežtos, teritorija tinkamai sutvarkyta.

Festivalio organizatorius Marius Tumšys jau anksčiau viešai teigė, kad visi gyventojai, kurie patyrė nepatogumų, gali į jį kreiptis ir kompromisas bus rastas.

E. Skarbalius
Kas gali pasakyti, ar organizatoriai turėjo teisę festivalio teritoriją tvora aptverti iki pat jūros? Yra daugybė klausimų, kuriuos būtina išspręsti. Gaila, kad gražiu turėjęs būti festivalis Klaipėdos rajonui, Karklei padarė antireklamą, o ne reklamą.

„Nuniokota gamta labiausiai badė akis, tačiau, mano nuomone, kur kas didesnės buvo kitos problemos – apkvaitęs jaunimas. Manau, kad apsaugos darbuotojų tikrai buvo per mažai suvaldyti tokią minią. Organizatoriai sako, kad tokia jaunimo kultūra, todėl jie taip ir elgiasi. Tačiau jei žinoma, kad taip bus, tai reikia pasirūpinti, kad nebūtų“, – pabrėžė E. Skarbalius.

Iki tragedijos – vienas žingsnis

Klaipėdos rajono savivaldybės narys svarstė, jog kitais metais galbūt reikėtų riboti į festivalį norinčių patekti žmonių skaičių ir leisti į Karklę atvykti ne 15 tūkst., o, pavyzdžiui, 10 tūkst. žmonių.

„Dabar žmonių buvo tiek, jog Karklė jų natūraliai nesutalpino, nes tai neįmanoma. Automobiliai buvo palikti abiejose kelio pusėse, todėl juo negalėjo pravažiuoti autobusai. Baisu ir pagalvoti, kad buvome arti tragedijos. Jei kas būtų nutikę, tai net greitoji ar ugniagesių mašina nebūtų galėjusi pravažiuoti“, – teigė E. Skarbalius.

Vaizdo klipe galima pamatyti, kokias gamtos išdaigas teko patirti festivalio dalyviams:

Jis tvirtino, kad organizatoriai šiemet neįvykdė kokių 5-6 jiems keliamų reikalavimų. Pavyzdžiui, neužtikrino viešosios tvarkos, nesuvaldė triukšmo.
„Prieš trejus metus, kai dar pats buvau Klaipėdos rajono vicemeras, Karklės festivalio organizatoriams padėjau „gesinti gaisrus“, kad bendruomenė renginiui nesipriešintų. Jau tada patariau, kad sceną reikia pasukti į jūros pusę, jog garsas nesklistų į gyvenvietę, riboti žmonių srautus. Tačiau į pastabas taip ir nebuvo atsižvelgta“, – apgailestavo E. Skarbalius.

Todėl jis pabrėžė, jog jei Karklės festivalis bus organizuojamas ir kitais metais, savivaldybė turėtų iškelti daug didesnius reikalavimus, „Tada išaugtų organizavimo išlaidos ir gal organizatoriai padarytų atitinkamas išvadas“, – svarstė politikas.

Viešai atsiprašė

Jis skaičiavo, jog dėl festivalio Klaipėdos rajono savivaldybės biudžetas šiemet ne papilnės, o patirs nuostolių.
„Visi akcentuoja tik Karklę, bet ją sutvarkys organizatoriai. Tačiau yra nuniokotos ir aplinkinių gyvenviečių teritorijos, keliai. Jiems sutvarkyti reikės keliasdešimt tūkstančių litų ir jų reikės ieškoti savivaldybės biudžete. Tai – pamoka, iš kurios visiems reikia pasimokyti. Karklė tikrai nėra tinkama tokiems siautulingiems festivaliams“, – dar kartą akcentavo E. Skarbalius.

M. Tumšys žiniasklaidai jau anksčiau pripažino, kad festivalyje kilo nenumatytų problemų, situacijų, kurių nepavyko suvaldyti, tačiau jo nuomone, festivalį vis tiek galima laikyti pavykusiu, nes 15 tūkst. žmonių smagiai praleido laiką.

„Labai atsiprašome visų, kam sugadinome nuotaiką. Labai stengėmės, deja, ne viskas priklausė nuo mūsų“, – viešai po festivalio pripažino M. Tumšys.
Festivalio „Karklė Beach“ automobilių stovėjimo aikštelė

Jokių priekaištų neturėjo

„Kitos renginio vietos (stadionai, parkai ir t.t.) buvo svarstomos po pirmojo festivalio. Organizatoriai akcentavo būtent šios vietos privalumus, išskirtinumą. Organizatoriai daug pastangų deda, kad ištaisytų klaidas, greitai reaguoja į pastabas ir šalina trūkumus. Iki šiol neturėjome jokio pagrindo neišduoti leidimo šio festivalio organizavimui. Šio festivalio organizatoriai – kompetentingi ir atsakingi žmonės, nesivadovaujantys vienadiene sėkme, šių metų didžiausia nesėkmė – oras“, - sakė J. Polekauskienė.

Kad organizatoriai po festivalio iš tiesų viską sutvarkydavo ir palikdavo kaip radę patvirtino ir Karklės kaimo bendruomenės pirmininkė Rasa Bučienė.