Namelis medyje –  o koks jausmas medžiui?

Nors nameliai medžiuose dažnai romantizuojami ir yra daugumos vaikų svajonė, pačiam medžiui už paukščius gerokai sunkesni gyventojai nėra malonūs.
Citata
Statant šiuos namelius bendradarbiaujama su miškininkais, biologais bei medžių ekspertais, padedančiais įvertinti esamą situaciją bei patariančiais kaip sumažinti medžiams daromą žalą iki minimumo.

Medžiai dažnai nukenčia nuo namelių sutvirtinimams naudojamų storų metalinių lynų, yra suvarpomi milžiniškais varžtais, prie jų tvirtinami apkaustai bei kitos konstrukcinės detalės. Dėl šių priežasčių, nusprendus kurti naują būstą medžių viršūnėse pirmiausia reikėtų pagalvoti, kaip tai įgyvendinti, kad medis nebūtų netikėtai numarintas, o namelis neliktų stovėti sausų šakų brūzgynuose.

Vieną galimų tokios problemos sprendimų pasiūlė vokiečių architektas Andreasas Wenningas, kuriantis modernius, patogius, šeimai pritaikytus namus medžių viršūnėse. Savo projektuojamus namus architektas iškelia ant papildomos konstrukcijos, visiškai neapkraudamas medžių papildomu svoriu. Esant būtinybei, Andreasas naudoja lynus, kurie tvirtinamai prie medžių medvilninėmis virvėmis, minimaliai žalojančiomis medžių kamienus.

Toks projektavimo būdas išsiskiria tuo, kad dirbtinėmis priemonėmis iškėlus namelį į medžio viršūnę, estetinis bei psichologinis pojūtis yra lygiai toks pat, kaip įkėlus jį į medžio šakas, o pats augalas yra visiškai nežalojamas.

Modernus namelis medyje

Paklaustas, kaip kilo mintis kurti tokį išskirtinį namelių medžiuose verslą, Andreasas sako, kad viskas prasidėjo tuomet, kai jis nusprendė namelį medyje pasistatyti sau. Kaip profesionalus architektas, jis norėjo modernios, originalios bei išskirtinės erdvės, nepanašios į suklypusias senas trobeles, kurias esame pratę matyti. Vienas esminių kriterijų architektui buvo medžių sveikata. Projektuojant namą atsižvelgiama į jų augimą, judėjimą, vyraujančias vėjo kryptis.

Stengiamasi nenukirsti nei vieno aplink augančio medžio, miško augalija vertinama kaip nekeičiamas ir nepajudinamas planas. Statant šiuos namelius bendradarbiaujama su miškininkais, biologais bei medžių ekspertais, padedančiais įvertinti esamą situaciją bei patariančiais kaip sumažinti medžiams daromą žalą iki minimumo. Estetiniu požiūriu nameliai kuriami taip, kad darniai papildytų esamą medžių kompoziciją, o ne taptų kontrastuojančiu objektu. Taip pat siekiama, kad nameliai būtų maksimaliai saugūs ir ilgaamžiai.
Citata
Vieno tokių namelių savininkas Kristen teigia, kad toks gyvenimas dažnai prilygsta pasakai. Kasdien pabudęs girdi švelnų medžių šiurenimą, išėjęs į terasą gali stebėti laukinius žvėris bei paukščius.

A. Weningas teigia, kad gyvenimas namelyje, esančiame tarp medžių viršūnių, yra nepakartojamas nuotykis. Žmogus atsiduria ypač arti gamtos, kaip niekada stipriai išgyvenama metų laikų kaita, oro pokyčiai, kitu kampu atsiveria ir laukinių žvėrių gyvenimas, nes galime juos saugiai stebėti iš medžių aukštybių.

Nors atrodo, kad šie nameliai yra itin maži, architektas teigia, kad juose galima rasti viską, ko reikia žmogui. Standartinis tokio namelio dydis yra 10 kvadratinių metrų, tačiau galimos įvairios variacijos. Visuose nameliuose įvesta elektra bei šildymas, pageidaujantys gali įsivesti netgi vandentiekį bei kanalizaciją, tačiau šie malonumai yra itin brangūs.

Vieno tokių namelių savininkas Kristenas teigia, kad toks gyvenimas dažnai prilygsta pasakai. Kasdien pabudęs girdi švelnų medžių šiurenimą, išėjęs į terasą gali stebėti laukinius žvėris bei paukščius. Pažvelgti į jų gyvenimą iš naujos perspektyvos. Jo manymu, namelis medyje yra vieta, kurioje gali kurti eksperimentinį gyvenimo stilių. Tai unikali erdvė nepriklausomoms asmenybėms, poroms ir netgi šeimoms.

Susižavėję architekto Andreaso statomais nameliais, Vokietijos verslininkai ėmė kurti ištisus viešbučius medžiuose. Vienas jų yra įsikūręs Bad Zwischenahne, Šiaurės Vokietijoje. Keturios viešbučio kompleksą sudarančios kabinos yra 13 metrų ilgio, sukonstruotos viena priešais kitą. Kiekvienoje tokioje kabinoje įkurtas dvivietis kambarys, pilnai įrengtas vonios kambarys bei virtuvė su erdve papildomoms lovoms, tad susigundę bent nakčiai pasimėgauti kitokiu gyvenimu galite jį išmėginti ČIA.


Ekologiškas namelis medyje

Norintiems paprastumo bei ne tokių įmantrių būstų puikiu pavyzdžiu gali tapti pasaulyje populiarėjanti namo–lizdo struktūra. Tai greita, paprasta ir itin nesudėtinga konstrukcija, kurią nesunkiai gali pagaminti kiekvienas. Toks lizdas kuriamas sukant žalias šakas į kokoną bei sutvirtinant jas paprasčiausiu rankiniu grąžtu. Kokono dydis bei storis priklauso tik nuo jūsų pačių. Galimos ir didesnės formos variacijos bei kelių kokonų jungimas, praplečiant namelio erdvę bei sukuriant skirtingas zonas.

Pagamintas kokonas keliamas į pageidaujamą aukštį ir įrenginėjamas pagal skonį bei pageidavimus. Tai puiki erdvė vaikų žaidimų aikštelėje arba originali poilsio bei kūrybos zona įrengta aukštai medžiuose.