Rado Kinijoje

Neįprastas braškių sėklas parduodančios internetinės parduotuvės atstovas teigė, kad visai atsitiktinai pamatė, kad tokius augalus ir jų sėklas gabena iš Kinijos.

„Kinijoje radome tokių braškių: ir baltų, ir juodų, nes kinai mėgsta visokias spalvas, dabar jau yra ir raudonų agurkų. Atsitiktinai papuolė prieš akis juodos braškės, pagalvojau, kad reikia surizikuoti ir truputėli jų atsivežti. Net jeigu jos būtų ir nevalgomos, kaip dekoracija ant stalo, virtuvėje, tos braškės atrodo labai gerai“, - sakė atstovas.

Anot pašnekovo, juodos braškės yra valgomos, jos yra tik šiek tiek mažesnės negu nupiešta paveikslėlyje: „Kiek man pavyko išauginti, jos yra tarp žemuogės ir braškės dydžio. Jų skonis yra panašus, tik gal kiek labiau vandeningos. Tai – tikrai populiarus dalykas. Praeitais metais šios sėklos labai pasiteisino, nes tai buvo naujovė, šiais metais vidutiniškai, bet irgi gerai.“

Derliui – raudonos braškės

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas dr. Nobertas Uselis teigia, kad jeigu norime mėgautis braškių derliumi, turime rinktis žinomas veisles.

„Kai išvedinėjamos naujos veislės, jie sukryžmina žiedus, išaugina braškes, surenka sėklytes ir augina būsimas naujas veisles. Šiaip braškės nelabai dauginamos sėklomis, bet dabar bandoma kai kurias rūšis taip dauginti“, - sakė N. Uselis.

Pašnekovas teigė žinantis apie baltas braškes, o apie juodas jam girdėti neteko. Lietuvoje tai neįprasta, tačiau pasaulyje yra įvairių augalų spalvų augalų.
Baltos braškės

„Čia dažniausiai verslo dalykai, tokios braškių sėklos turi nemažą kainą. Galbūt po kiek metų žmonės susigaudys, kad tai niekalas, tačiau verslas jau yra padarytas. Kartais būna ir taip“, - teigė N. Uselis.

Anot mokslininko, jeigu norime egzotikos, galima įsigyti tokių braškių ir pabandyti. O jeigu norime valgyti pilna burna, reikėtų auginti patikrintas veisles.

Užsienyje populiaresnės

Nors Lietuvoje juodos braškės yra pakankamai neįprastas reiškinys, kai kur užsienyje jos auginamos dėl egzotikos.

Skelbiama, kad palyginus su raudonomis braškėmis, jose mažiau cukraus, tačiau jos yra tokios pačios skanios. Užsienio diskusijų forumuose daugybė internautų, pamatę pardavimų skelbimus, klausia: Ar juodos braškės yra tikros?

„Taip, jos tikros ir buvau visai jomis patenkinta, neįprasta spalva ir panašus skonis, jų spalva kaip gervuogių“, - rašė internautė. Prie diskusijos prisijungė ir kiti, auginę šias braškes, tačiau visi pripažino, kad didelių kiekių šių braškių užsiauginti neišeis.

Parduoda ir violetines morkas

Neįprastos violetinio atspalvio morkos vadinamos „Purple Haze“ vardu, kad išvertus lietuviškai reiškia „violetinis rūkas“. Šios morkos pavadintos pasaulinio garso gitaristo Jimi Hendrixo dainos pavadinimu „Purple Haze“, nes šių morkų spalvų derinys primena dainos atlikėjo sceninių drabužių ir plakato spalvas.
Violetinės morkos

„Olandai selekcijos neišduoda ir nepasakys, tačiau tai yra olandiškas hibridas, - aiškino Lietuvos agrarinių ir miško mokslų centro filialo, Sodininkystės ir daržininkystės instituto, Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėja Rasa Karklelienė.

Jos teigimu, lietuviai selekcininkai su violetinių morkų selekcija nedirba, nes neturi selekcinės medžiagos, todėl tiksliai pasakyti, ką sukryžminus gaunamos violetinės morkos negali.