Kur stovės toji piramidė, spręs idėjos rėmėjai, kurių jau dabar yra labai daug. L. Maurui norėtųsi, kad piramidė stovėtų jo gimtajame krašte.

Viskas prasidėjo nuo pabodusios muzikos. 21 metų jurbarkiečio Ligito automobilyje prisikaupė įvairios muzikos prirašytų kompaktinių diskų, kuriems, kaip dažnai tokiais atvejais nutinka, grėsė atsidurti konteineryje. Tik Ligitas pabodusių diskų neišmetė. Priešingai. Sugalvojo juos kaupti. „Muzika nusibodo ir galvojau, kad reiktų tuos diskus išmesti, bet to daryti nesinorėjo. Norėjosi juos kaip nors prasmingiau panaudoti“, - pasakojo Ligitas apie tai, kaip tie diskai pakišo idėją, vertą ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio rekordo. Ligitui kilo mintis, kad iš daug diskų galima ką nors pastatyti. Kaip būtų galima juos sudėlioti, idėjų ieškojo internetinėje erdvėje - mintį pakišo rasta nuotrauka, kurioje įamžinta iš maždaug 1 milijono monetų pastatyta piramidė. Tokia statinio forma ir skaičius jam atrodė tinkamiausi. Tuomet jis apsisprendė galutinai – surinkti 1 milijoną diskų ir iš jų statyti piramidę.

Ligitas paskambino į Lietuvos rekordus fiksuojančią „Factum“ agentūrą. Pasiteiravo, ar yra užregistruotas toks diskų piramidės rekordas. „Agentūros atstovai el.paštu atrašė, kad nėra nei Lietuvoje, nei pasaulyje, ir kad galima daryti. Tik patarė pakeisti pavadinimą. Vietoj didžiausios kompaktinių diskų piramidės geriau vadinti didžiausia taisyklinga kompaktinių diskų piramide“, - prisiminė Ligitas.

Prieš kelias dienas kompanija „Acme“ pažadėjo duoti apie 5-10 tūkstančių diskų. Dabar Ligitas suka galvą, kaip juos reikės į Jurbarką parsivežti. Prisidėti nori ir moksleiviai, studentai. Anot Ligito, apie 80 įvairių mokymo įstaigų atstovybių įsipareigojusios platinti plakatus bei pastatyti specialiai diskams rinkti skirtas urnas.

Gerai idėjai rėmėjų netrūksta

Ligitas šypsosi, kad apie jo planus siekti pasaulio rekordo artimieji sužinojo maždaug prieš savaitę. „Sužinojo, kai viskas pradėjo sektis ir kai visi pradėjo skambinti, norėdami prisidėti“, - šypsosi vaikinas. Ligitas jau surinkęs apie 15 tūkstančių diskų, kurių per 500 – yra jo paties. Ilgainiui pradės veikti šį projektą viešinanti internetinė svetainė www.menoinjekcija.lt. Šią iniciatyvą nori paviešinti ir įvairios žiniasklaidos priemonės. Ligitas kone kasdien sulaukia kvietimų atvykti ir pristatyti savo idėją į radijo stočių laidas, papasakoti prašo ir respublikinė spauda bei internetiniai portalai. Prieš kelias dienas kompanija „Acme“ pažadėjo duoti apie 5-10 tūkstančių diskų. Dabar Ligitas suka galvą, kaip juos reikės į Jurbarką parsivežti. Prisidėti nori ir moksleiviai, studentai. Anot Ligito, apie 80 įvairių mokymo įstaigų atstovybių įsipareigojusios platinti plakatus bei pastatyti specialiai diskams rinkti skirtas urnas. Taip idėją palaikančių ir norinčių nemokamai prisidėti ir pagelbėti asmenų, organizacijų, įmonių kasdien atsiranda vis daugiau.

Vaikinas neslepia, kad toks susidomėjimas ir palaikymas jį nustebino. „Kam parašiau dėl tos idėjos, visi sutinka pagelbėti“, - sakė jis. Ligitui viltį, kad gerai idėjai lemta tapti realybe, uždegė pirmieji rėmėjai - lipdukų gamybos įmonė „Sticky.lt“ kurios atstovams diskų piramidės idėja labai patiko ir jie mielai sutiko prisidėti. „Pamačiau, kad domisi, pradėjau daugiau rėmėjų ieškoti“, - sakė jis. Susisiekė su dizaineriais, kurie vizualizuotų plakatus, lipdukus. Labiausiai prisidėjo dizainerė Raminta Paulauskaite, kuriai esu labai dėkingas. „Daug ką pats dariau, bet ko nesugebėjau, kitų prašiau“, - sakė jis. Ieškojo programuotojų svetainei sukurti (www.donatis.eu). Ligitas rėmėjų ieškojo siuntinėdamas elektroninius laiškus. Idėjai išpopuliarinti ir rėmėjų surasti užteko maždaug 2-3 savaičių.

„Tai gera idėja, kuriai įgyvendinti iki šiol beveik nieko nekainavo“, - patikino Ligitas. Jam kainuos tik pašto dėžutė, kurią jis išsinuomojo iš „Lietuvos pašto“. „Nerašiau jiems. Nė neklausiau, ar norėtų prisidėti. Ta suma menka. Galiu ir pats sumokėti“, - šypsojosi jurbarkietis. Už pašto dėžutę, į kurią iš visos Lietuvos plauks diskai, jam kas mėnesį reikės mokėti po 8 Lt plius 35 Lt užstatas.
Vaikinas tikisi, kad išsinuomojus pašto dėžutę, turimų diskų skaičius turėtų didėti. Pasak jo, jau dabar gauna el.laiškų, kuriuose prašoma nurodyti adresą, kuriuo galėtų siųsti diskus.

Nori įrodyti, kad iniciatyvos įgyvendinamos

Jurbarkietis šypsosi, kad prireikė ir dar prireiks draugų geranoriškumo. Dalis turimų diskų yra jo namuose, tačiau didesniąją dalį priglaudė draugas, gyvenantis nuosavame name. Diskai sukrauti jo garaže. „Manau, kad visi pas jį netilps – reikės ieškoti kitur. Manau, po truputį susidėliosime“, - sakė Ligitas. Jau dabar jais tarsi kilimu būtų galima kambaryje vaikščioti.

Kokie tie diskai, Ligitas menkai domisi. Sako, tik iš užrašų ir viršelių matęs, kad yra originalių filmų, piratinių žaidimų, daug įvairios muzikos. Juokiasi, kad tais diskais pasinaudoti – žiūrėti filmus ar klausytis muzikos, - nė minties nebuvo.

Ligitas jau surinkęs apie 15 tūkstančių diskų, kurių per 500 – yra jo paties.

Jei jau užsiminta apie piratavimą. L. Mauras kaupti diskus ir statyti iš jų piramidę siekia ne dėl to, kad atkreiptų dėmesį į piratavimą Lietuvoje. „Pats sau noriu įrodyti, kad panašios iniciatyvos įgyvendinamos. Kai pamačiau, kaip visi šiuo projektu domisi, prisideda, pačiam norisi įgyvendinti. Jei pačioje pradžioje nebūtų parodę susidomėjimo, gal ta mintis ir nugultų į stalčių“, - šypteli jis, išduodantis, kad tame stalčiuje ganėtinai daug idėjų. „Daugiau tokių, kurios laukia savo eilės. Jos visos įgyvendinamos, tik joms reikia kažkiek laiko“, - sakė jis.

Norėtų, kad 1 milijonas diskų liktų Jurbarke

Gerai idėjai lemta tapti realybe. Anot Ligito, pagal dabartinį susidomėjimą – 1 milijoną diskų jis turėtų surinkti maždaug per pusmetį. Tuomet beliks nuspręsti, kur piramidę statyti. O ji stovės ten, kur nuspręs idėjos rėmėjai. Pastarieji savo nuomonę galės pareikšti jau minėtoje interneto svetainėje www.menoinjekcija.lt. Vaikinas sako, kad ir kokia bus vieta, svarbu, kad būtų galima laisvai ateiti ir pasižiūrėti. Tokiai piramidei reikia didelės erdvės – ji bus gana aukšta ir ganėtinai plati.

Jei būtų Ligito valia, visas milijonas diskų liktų gimtame krašte. Vaikinas neslepia, kad yra savo krašto patriotas ir labai norėtų, kad toji piramidė būtų pastatyta Jurbarke. „Norisi, kad Jurbarkas labiau išpopuliarėtų. Apie jį sužinotų ne tik visoje Lietuvoje“, - sakė vaikinas.

*Akcijos plakatas

-------------------------------------------------------------------------

Ligitas taip pat ieško įmonių, kurios norėtų paremti jo projektą. Vaikinas teigia, kad parama pinigais jam nereikalinga. Su projekto organizatoriumi galima susisiekti elektroniniu paštu info@menoinjekcija.lt.