Kovo 15 d. 15 val. Lietuvos jūrų muziejuje atidaroma fotografo Andriaus Repšio paroda „Vienas per Baltiją“, pasakojanti apie Vidmanto Urbono pastangas prieš penkerius metus plikomis rankomis įveikti Baltiją – projektą „Baltija – ateities kartoms“.

Pasaulio ultratriatlono čempionas Vidmantas Urbonas 2007-ųjų metų vasarą metė iššūkį vandens stichijai, pasiryžęs įrodyti neribotas žmogaus galimybes. Rekordinis plaukimas per Baltijos jūrą vyko su šūkiu „Baltija – ateities kartoms“. Sportininkas norėjo atkreipti visuomenės dėmesį į ekologinę jūros būklę. Imtis drastiško ekologinio žygio triatlonininką paskatino tai, kad pasak jo, per metus į Baltiją patenka 55 tūkst. tonų fosforo, 556 tūkst. tonų azoto, 20 tūkst. tonų sunkiųjų metalų – vario, švino, cinko.

„Niekas niekada neplaukė Baltijos jūra dėl jos šalto vandens ir srovių, – sakė Viidmantas Urbonas. – Vandens temperatūra labai greitai keičiasi ir yra neprognozuojama.”

Parodos atidaryme dalyvausiantis sportininkas sako, kad ryžtantis tokiems žygiams, labai svarbu pajusti darną su gamta ir tave supančiu pasauliu.

„Gamtoje privalai augti kaip medis, – teigia Vidmantas Urbonas. – Juk jam, jei tik teisingai įleido šaknis į žemę, nebaisūs vėjai. Jei tarp aplinkos ir to medžio yra absoliuti harmonija, vėjai jai taip pat paklūsta. Jei tu iš savo gilumų gilumos pasijunti gamtos dalele, tai plaukimas tampa ir tavo, ir kartu – bangų, jūros.“

GRYNAS.lt primena V. Urbono plaukimą per Baikalą 2011 m. vasarą: