Pradininkai japonai

Teisininko profesiją turintis Romas Žvirblis yra vienas iš šios kavinės idėjos autorių. Jis GRYNAS.lt pasakojo, kad pirmosios kačių kavinės dienos šviesą išvydo Japonijoje dar 1998 m., o šiuo metu ten jau veikia per 40 tokio tipo kavinių ir visai neseniai atidaryta nauja kavinė, kurioje gyvena triušiai.

„Po truputį tai plinta ir Europoje – Vienoje, Budapešte, Madride, Berlyne, Londone, Paryžiuje. Neseniai paskelbė, kad tokia kavinė bus vasarą atidaryta ir Monrealyje. Pagalvojome, kodėl gi to nepadaryti ir Vilniuje? Vilniaus gyventojai ir svečiai jau pribrendę prie tokio projekto. Tiesiog norisi, kad gyvūnai būtų labiau gerbiami. Mūsų tikslas – skatinti žmones suprasti, kas yra gyvūnas, kad jis taip pat yra gyvas padaras, kuris nori švelnumo ir šilumos, dėmesio. Norime šviesti visuomenę ir puoselėti gyvūnų gerovę“, - sakė R. Žvirblis.

Pašnekovas pripažįsta, kad idėja atidaryti kačių kavinę iš tiesų paskatino užsienio pavyzdžiai ir labiausiai ji išsigrynino praeitą vasarą keliaujant su draugais po užsienio šalis: „Vienas iš kavinės partnerių pats turi katiną, jis - katinų specialistas, mes – tik mylintys gyvūnus. Nuo vaikystės katinai visur buvo aplinkui, tėvai mano laiko, močiutės. Pats daug keliauju, dažnai namuose nebūnu, tai neturiu galimybės namuose laikyti - tai būtų gyvūno kankinimas, bus jis vienas, liūdės, galima kaimyną paprašyti, kad ateitų pamaitinti, bet tai irgi ne išeitis“, - kalbėjo kačių kavinės iniciatorius.

Savų kačių atsivesti neleis

Planuojama, kad kačių kavinėje klientai savo augintinių atsivesti negalės, tačiau joje nuolat gyvens apie 10 iš globos organizacijų atkeliavusių kačių, kurias bus galima paglostyti, pabendrauti, stebėti jų gyvenimą iš arti.

Paklaustas, kodėl nuspręsta neleisti patiems kavinėms lankytojams atsivesti savo kačių, R. Žvirblis teigė, kad tai padidintų riziką, jog svetimi katinai gali atnešti ligų ar net tarpusavyje susipešti. Norint to išvengti apsistota ties idėja kavinėje auginti tik savas kates.
R. Žvirblis
Lietuviai mėgsta bijoti to, kas yra nauja. Pasaulyje tai veikia, jokių pavojų niekam nėra, todėl pabandysime ir pažiūrėsim.

„Iškyla tam tikrų problemėlių. Jei kiekvienas atsineš savo katinus, jie gali būti nekastruoti, nesterilizuoti, tai gali sukelti tam tikrų konfliktų tarp gyvūnų. Jie gali atnešti ir kokių nors ligų. Vien dėl to, kad kavinėje būtų ramybės oazė, kad mūsų globojamos katytės susigyventų tarpusavyje, nenorime turėti papildomų rūpesčių – nei mūsų svečiams, nei mūsų augintiniams“, - paaiškino teisininkas.


Jo teigimu, užsienyje yra įvairių pavyzdžių. Pavyzdžiui, yra tekę matyti kačių veisėjų kavinių, kuriose jie tam tikra forma reklamuoja savo katinus ir nori juos parduoti. Pačiam pašnekovui nėra tekę lankytis tokioje kavinėje, kurioje būtų leidžiama patiems lankytojams atsivesti savo augintinių.

Vis dar laukia sprendimo

R. Žvirblis patikina, kad visos kavinėje laikomos katės bus nuolat prižiūrimos veterinaro, bus švarios ir pamaitintos. O lankytojams, užeinantiems į kavinę užkandžių, bus parūpinama speciali avalynė, kad kavinėje būtų kaip įmanoma švariau – nebūtų nešamas purvas, o su juo - ir įvairūs užkratai. „Bandysime sukurti šiltą namų aplinką“, - priduria.

Iš kur atkeliaus kavinėje gyvenančios katės, pašnekovas sakė, kad greičiausiai bus bendradarbiaujama su „Grindos“ organizacija, nes ši priklauso Vilniaus savivaldybei, su kuria ir buvo derinamas projekto atsiradimas. Tačiau iki galo šie dalykai dar nėra aiškūs.

Šiuo metu idėjos autoriai dar dairosi tinkamų patalpų – galvojama apie 100-150 kv. metrų plotą kažkur Vilniaus centre – galbūt Pylimo, Klaipėdos, Goštauto gatvėse ar net Gedimino prospekte. Planuojama, kad kavinėje bus prekiaujama tik užkandžiais, nebus alkoholio. Kol kas nežinoma, ar kavinėje gyvensiančius katinus bus leidžiama nuolatiniams lankytojams pasiimti namo, nes, pasak R. Žvirblio, nenorima sudaryti įspūdžio, kad katinais naudojamasi, norint pritraukti daugiau klientų. Tačiau esant dideliam norui – bus ieškoma sprendimų.
R. Žvirblis
Neseniai paskelbė, kad tokia kavinė bus vasarą atidaryta ir Monrealyje. Pagalvojome, kodėl gi to nepadaryti ir Vilniuje? Vilniaus gyventojai ir svečiai jau pribrendę prie tokio projekto.

„Bent jau aš neradau įstatymo, kuris draudžia viešojo maitinimo įstaigoje, bent jau lankytojų salėje, būti su gyvūnais. Nė viena ES direktyva, nei Maisto ir veterinarijos tarnybos įsakymai to nepažymi. Tačiau miesto gyvūnų laikymo taisyklėse yra nustatyta, kad draudžiama atsivesti kates ir šunis į viešojo maitinimo įstaigas, ligonines ir kitas įstaigas. Mes suformulavome pasiūlymą tose taisyklėse padaryti išimtį“, - sakė R. Žvirblis.

Planuojama naujai atsidarysiančioje kačių kavinėje padaryti stiklines pertvaras nuo baro ir visiškai atskirti lankytojų salę. Tai leis užtikrinti švarą ir maisto saugą. „Katinukai neturės galimybės papulti ten, kur gaminamas maistas“, - patikino pašnekovas.

Kol kas šiai išimčiai dar nėra pritarta, todėl artimiausiu metu laukiama sprendimo.

R. Žvirblis neslepia, kad idėja atidaryti kačių kavinę sulaukia tiek palaikymo, tiek ir kritikos. Tačiau pats pašnekovas į šią situaciją linkęs žiūrėti optimistiškai: „Lietuviai mėgsta bijoti to, kas yra nauja. Pasaulyje tai veikia, jokių pavojų niekam nėra, todėl pabandysime ir pažiūrėsim“.