„Visus kačių mylėtojus kviečiame nuodugniau susipažinti su mutavusį geną turinčiomis katėmis. Nors toks kačių apibūdinimas iš pirmo žvilgsnio gali skambėti baugokai, iš tiesų, tai tėra natūraliai ar su veisėjų įsikišimu išvestos kačių veislės. Dėl savo neįprastos išvaizdos jos dažnai tampa smalsuolių traukos centru. Parodoje turėsime šešias skirtingas nestandartinių kačių kategorijai priskiriamas kačių veisles – tai škotų nulėpausės, sfinksai, kurilų bobteilai, amerikos riestaausės, selkirk reksai bei devon reksai“, – sako B. Kudzevičienė, pridurdama, kad kiekviena šių veislių turi ir savo atsiradimo legendą.

Iš nugaros triušius primenantys kurilų bobteilai, sakoma, savo netipinę išvaizdą įgiję dėl poreikio patiems susižvejoti žuvį. Iš Japonijos Kurilų salų kilusios veislės katės labai mėgsta vandenį ir net gyvendamos namuose su malonumu šoka į vonią, kai šeimininkas maudosi. Parodos organizatorė patvirtino, kad egzotiškos išvaizdos katės yra natūralios evoliucijos rezultatas.

B. Kudzevičienė neslėpė, kad didžiausias jos simpatijas yra pelnę miškinių kačių kategorijai priskiriami meino meškėnai. Šių kačių kūną dengia tankūs, sunkūs pusilgiai plaukai – jos puikiai prisitaikiusios gyventi šaltoje klimato zonoje. Nepaisant to, mieguistas charakteris – ne joms. Meino meškėnai yra labai energingi ir draugiški. Dėl savo dydžio šios katės dažnai vadinamos milžinėmis, mat jų svoris paprastai siekia 10 kg, o kartais gali viršyti ir 14 kilogramų. Įdomu tai, kad iš prigimties šių kačių balsas yra gana silpnas, tačiau laikant namuose kartu su šunimi, jos greitai išmoksta nelikti nepastebėtomis.

Iš viso parodoje dalyvauja daugiau nei 200 kačių.