Kas yra sveika?

„Kas tai yra sveikas maistas?“ – retoriškai klausia KTU mokslininkė prof. Daiva Leskauskaitė, išgirdusi klausimą, ar jų laboratorijose bus kuriamas sveikas maistas.

Be abejo, priduria ji, yra konkretūs dalykai, kurie visiems priimtini – visi žinome, kad sveikas maistas tas, kuriame mažiau druskos, mažiau riebalų, mažiau cukraus.

„Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad lietuviai valgo ir sūriai, ir riebiai. Tradiciniuose lietuviškuose produktuose randame didelį riebalų, druskos kiekį. Mūsų užduotis – padaryti naujus produktus tokius, kad juose minėtų komponentų būtų mažiau, tačiau vartotojas juos valgytų taip pat skaniai, nes jeigu bus mažiau riebalų, nebus skanu“, - svarsto pašnekovė.

Kaip pagaminti produktą, kuriame būtų mažiau druskos, nors druska atlieka konservanto vaidmenį, ir pakeisti ją kažkuo kitu, kad sumažintume pačios druskos kiekį? – naują užduotį įvardija profesorė.

„Mūsų tikslas – tuos pačius įprastus produktus padaryti sveikesnius, išlaikant tą pačią kokybę, kad vartotojas to nepajustų. Juk maistas turi būti skanus“, - įsitikinusi mokslininkė.

Tas baubas E

Priedas priedui nelygus. „Yra maisto priedai, kurie atlieka tam tikras technologines funkcijas ir jie yra būtini. Mes nepagaminsime kai kurių maisto produktų neįdėdami krakmolo ar citrinų rūgšties“, - pabrėžia D. Leskauskaitė.

Ji priduria, kad visi šiuo metu maisto pramonėje naudojami priedai yra leisti naudoti. „Be abejo, kada į produktą įdedama daug maisto priedų ir vartotojas per parą gauna daug priedų, nėra gerai“, - perspėja profesorė.

Ji pataria perkant produktus skaityti, kas parašyta etiketėse ir valgyti kuo įvairesnį maistą.

„Yra produktai, kuriuos mes valgome kasdien. Pienas, duona, sausi pusryčiai, sultys. Ypatingai svarbi šių produktų sudėtis. Tai, ką mes suvalgome kartą per kelis mėnesius, mums nepakenks. Kad ir kiek priedų juose bebūtų“, - paaiškina D. Leskauskaitė.

Maisto priedai buvo sukurti tam, kad kai kurie produktai taptų pigesni. Tad didelė Lietuvos gyventojų dalis tiesiog negali apsieiti be tokių produktų, nes taisyklė yra paprasta: kuo mažiau priedų, tuo maisto produktas brangesnis.

Šaltinis
www.GRYNAS.lt