Apie rūšiavimo naudą ir reikalingumą jau prirašytos devynios galybės, tačiau elementarių patarimų ir paaiškinimų kaip reikia teisingai rūšiuoti – trūkumas. GRYNAS.lt siekia užpildyti šią spragą ir pateikia teisingo rūšiavimo gaires.

Rūšiavimo taisyklės:

- į rūšiavimo konteinerius meskite tik švarią pakuotę. Plastikinius, metalinius indėlius ir stiklo tarą išplaukite. Praskalaukite butelius ir „petrapak“ pakuotes. Perdirbimui netinka aliejumi ar riebalais užterštos pakuotės. Nešvari tara gali užteršti ir kitas konteineryje esančias pakuotes. Kuo švaresnė tara – tuo geresnė jos kokybė ir perdirbus gaunamas geresnės kokybės produktas.

- į rūšiavimo konteinerius meskite tik sausą pakuotę. Šlapia pakuotė gali sudrėkinti ir kitas ir suprastinti jos kokybę. Tai ypač aktualu popieriui, nes šlapias popierius tampa tarsi košė ir yra nebetinkamas perdirbti.

- į popieriaus konteinerį meskite tik plastiku nepadengtą popierių. Toks popierius netinkamas perdirbti, tad meskite jį į bendrą atliekų konteinerį.

- nemeskite į rūšiavimo konteinerius pakuočių nuo įvairių cheminių medžiagų: skiediklių, valiklių, dezinfekcijos priemonių, įvairių statybose naudojamų skysčių (gruntas, dažai ir pan.). Į konteinerius taip pat negalima mesti kitų pavojingų medžiagų, tam yra skirtos atliekų surinkimo aikštelės.

- esant galimybei, stenkitės nuo stiklo taros nulupti etiketes.

- atkreipkite dėmesį, kad Lietuvoje nėra metalui skirto rūšiavimo konteinerio. Skirtingos įmonės metalą priima į skirtingus konteinerius: plastiko arba stiklo. Paskaitykite užrašus ant konteinerių prieš mesdami.

- nepamirškite, kad priduodant metalą, galite gauti pinigų. Į konteinerius rekomenduojama mesti tik įvairią pakuotę ar kitas smulkias atliekas. Didesnių gabaritų metalines atliekas priduokite į metalo laužo supirkimo punktą.

- atminkite, kad į rūšiavimo konteinerius reikia mesti tik įvairias pakuotes ar kitas smulkesnes, buityje pasitaikančias atliekas. Jeigu daiktas akivaizdžiai netelpa pro rūšiavimo konteinerio skylę, jo ten mesti nevalia. Stambiagabaritinės, statybinės, metalo laužas, pavojingos, medicininės, elektronikos (įskaitant elektros lemputes ir baterijas) surenkamos tam skirtose vietose.

- buityje gali pasitaikyti įvairių atliekų ir gali būti sunku pasirinkti tinkamą konteinerį, bet pasistenkite logiškai nuspręsti, kuris konteineris tai atliekai tinkamiausias. Jei konkreti atlieka Jums akivaizdžiai nepanaši nei į popierių, nei į plastiką, nei į stiklą arba tai mišrios sudėties daiktas/pakuotė  – greičiausiai ji nebus perdirbama, meskite į buitines atliekas. Auksinė rūšiavimo taisyklė: jei tikrai nežinote ar mesti – vistiek meskite. Perdirbimo įmonėse dirbantys darbuotojai patys atsirinks jiems tinkamas perdirbti pakuotes, tačiau darykite tai proto ribose.

Prieš pradedant rūšiuoti, reiktų tinkamai pasiruošti. Galima nusipirkti tris šiukšlių kibirus, į kuriuos mesite atliekas – taip bus lengviau jas sumesti į rūšiavimo konteinerius. Taip pat galima įsigyti vieną didelį standų maišą, į kurį galėsite mesti visas rūšiuojamas atliekas. Kadangi ten keliaus tik švarios ir sausos atliekos, maišas nesusiteps, o rūšiavimo konteineriai stovi visad vienas prie kito, tad išmėtyti šiukšles į tam tinkamą konteinerį nebus sunku.



GRYNAS.lt siūlo atsiųsti PDF plakatą, kuriame rasite susistemintą informaciją, kaip teisingai rūšiuoti. Pakabinkite jį savo namo laiptinėje, ar tiesiog virtuvėje.

Norėdami atsisiųsti, spauskite ČIA

Jei nežinote, kur kokią atlieką mesti, kreipkitės į GRYNAS.lt. Siųskite atliekų fotografijas elektroniniu paštu grynas@grynas.lt ir mes patarsime, į kurį konteinerį turi keliauti šiukšlė! 

Rūšiavimas


 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Kur, ką mesti?

Plastiko konteineris (GELTONAS)

1. plastikinius butelius nuo limonado, mineralinio, alaus ir pan.

2. polietileno plėvelę

3. polietileno maišelius

4. indelius nuo padažų, jogurto, majonezo, jogurto ir pan.

5. indelius nuo skalbiklių, indų ploviklio, šampūno ir kt.

6. plastikinę pakuotę nuo makaronų, ryžių, pieno, varškės ir pan.

7. plastikinius žaislus

8. plastikinius indus

9. „tetrapak“ pakuotę

10. plastikiniai kamšteliai

NETINKA: nešvari, šlapia, riebalais užteršta pakuotė. Tara, kurioje buvo cheminės medžiagos

Stiklo konteineris (ŽALIAS)

1. stiklinius butelius

2. stiklainius

3. stiklinius indus

4. įvairų stiklo dūžį

5. paprastų langų stiklą

NETINKA: porcelianas, krištolas, keramika, elektros lemputės, veidrodžiai, vaistų buteliukai, ampulės, automobilio langai, armuotas stiklas.

Popieriaus konteineris (MĖLYNAS)

1. laikraščius

2. žurnalus

3. popierių

4. kartoną

5. popierines ir kartotines pakuotes

6. knygas (bet jas geriau padovanoti bibliotekai)

NETINKA: dėžės nuo picos, tapetai, servetėlės, tualetinis popierius, kalkinis popierius, popierinės nosinaitės, pakeliai nuo traškučių

Metalinės atliekos (GELTONAS arba ŽALIAS)

Primename, kad skirtingos įmonės, metalines pakuotes priima į skirtingus konteinerius. Ant konteinerių būna visad parašyta kur mesti metalines atliekas!

1. skardines nuo gėrimų

2. konservų dėžutes

3. metalinius dangtelius

4. foliją (tik švarią, neužterštą maisto, riebalų likučiais)

5. aliuminio dangteliai (nuo grietinės, jogurto pakuočių ir pan.)

6. dažytas ir emaliuotas metalas

7. kiti metaliniai daiktai

NETINKA: dažais ar kt. cheminėmis medžiagomis užteršta tara, aerozolių flakonai, folija

Siūlome pasitikrinti savo žinias viktorinoje: Ar moki rūšiuoti atliekas?


GRYNAS.lt taip pat vykdė eksperimentą, kurio metu savanoriai pirmą kartą ėmėsi rūšiavimo:

Trečiasis eksperimento įrašas: Rūšiuotojos dienoraštis: laimė, turime šunį