Kokios Kalėdos be kalėdinės eglutės? Bet kokia eglutė yra pati ekologiškiausia? Kaip mėgautis nuostabia Kalėdų eglute ir tuo pačiu išlikti „žaliu“, pataria theecologist.org.

Dirbtinė eglutė

Dauguma dirbtinių kalėdinių eglučių yra atvežtos iš Kinijos ir pagamintos iš neirių medžiagų (pvz. plastiko). Tačiau net ir nusprendus įsigyti tokio tipo eglutę išlieka galimybė būti ekologišku vartotoju. Nors plastikinė eglutė neprisideda prie gamtos išsaugojimo, jeigu ją naudosite daug metų, tuomet tikrai kompensuosite jai pagaminti panaudotus išteklius. 

Dar vienas „žalias“ variantas – išsirinkite kalėdinę eglutę, kuri yra pagaminta iš jau perdirbtų medžiagų. Reikalaukite tokios informacijos iš pardavėjo, skaitykite etiketes.

Kalėdinių eglučių plantacija

Ką tik nukirsta eglutė

Nors toks pasirinkimas nepadeda išsaugoti miškų bei aplinkos apskritai, bet jei vis tik nusprendėte įsigyti tikrą eglutę, nukirstą iš miško, nepamirškite, kad turėsite pasirūpinti ja ir po švenčių. Dar geriau yra pirkti eglutę, kuri buvo užauginta specialioje plantacijoje. Dėl tokio medžio nukirtimo bent jau nenukentėjo miškas.

Nepatingėkite pasirūpinti eglutės likimu praūžus šventiniam šurmuliui. Viena geriausiu išeičių – panaudoti ją kompostui. Eglutę reiktų susmulkinti ir dėti į kompostą, kuris vėliau bus panaudotas kaip organinė trąša.

Kitas variantas - po kiekvienų Kalėdų Lietuvos miestuose iš gyventojų nemokamai surenkamos eglutės. Jos panaudojamos biokuro katilinėse. Jeigu savo namus šildote malkomis, galbūt susmulkinus pavyks ir eglutę sudeginti? Geriau ji bent akimirką dar pašildys jums namus, nei mėtysis miške ar sąvartyne.

Eglutė su šaknimis

Bene pats ekologiškiausias variantas - nusipirkti eglutę su šaknimis, o ją panaudojus pasodinti. Jei neturite vietos, kur būtų galima po švnčių pasodinti eglutę, galbūt ją galite padovanoti kam nors, kas turi tokią galimybę? Iniciatyvos sodinant medelius visada yra labai sveikintinos.

Įsigiję tokią eglutę nepamirškite ja rūpintis – nestatykite jos arti radiatorių ar židinių, sakingai ir pakankamai laistykite. Nepamirškite, jog ši eglutė yra gyva.

Įsigykite eglutę ir pasisodinkite ją savo sode ar kieme – taip kasmet turėsite kalėdinę eglutę ir nereikės kiekvienais metais ieškoti, kur ir kokią įsigyti. Artėjant šventėms beliks ją papuošti.

Kalėdinė eglutė su šaknimis

Eglės šaka

Jei neturite galimybės laikyti namie tikros ar dirbtinės eglutės lieka dar vienas variantas – tai eglės arba pušies šaka. Ją galėsite pakabinti bet kur ant sienos, o jei ji nedidelė – pamerkti į vazą. Šaką gauti neturėtų būti sudėtinga – užtenka miške paieškoti vėjo nulaužtų šakų arba tiesiog pakalbėti su eglučių pardavėjais – jie paprastai turi ir šakų. Urėdijos prieš pat Kalėdas miestuose dalina šakas nemokamai.

Kitos alternatyvos

Jei turite lakią fantaziją bei norite paįvairinti savo Kalėdas, galite pamėginti paieškoti kitų alternatyvų. Kalėdinę eglutę galite pasigaminti ir patys iš aplink jus esančių medžiagų kartu jas prikeldami antram gyvenimui. Galite panaudoti medžio pagaliukus, popierių, skardines, butelius, skiautes, mezginius ar netgi saldainius.