Eglutę pataria statyti balkone

Renkantis eglutes yra trys alternatyvos: dirbtinės, nukirstos arba vazone augantis medis. Mažiausiai problemų kelia plastmasinė eglutė, bet tokia patinka toli gražu ne visiems. Nukirstos eglutės, palyginti su augančiomis vazone, kainuoja pigiau. Tiesa, yra pasiryžusių už eglutę vazone mokėti daugiau manant, kad tą pačią bus galima puošti ir kitais metais. Bet dažniausiai tai nepavyksta, nes tokių medelių silpnos šaknų sistemos ir jie kitų Kalėdų ne visada sulaukia.

Kiek kambaryje žaliuos nukirsta eglutė, priklauso nuo nemažai veiksnių, sako Lietuvos edukologijos universiteto dėstytoja, oranžerijos vadovė Teresė Jokšienė. Ir čia pat ji išduoda, kad nenorintys labai greitai pradėti šluoti numestus medelio spyglius, turėtų pasirinkti kėnį.

„Jeigu kalbėtume apie gyvų spygliuočių žaliavimą, tai priklauso nuo daug ko – kokia bus patalpos temperatūra, ar įsigytas medelis seniai buvo nukirstas, ar jis prisigėrė drėgmės prieš kertant ir turi savyje daug vandens atsargų ir, žinoma, nuo rūšies. Ilgiau žaliuoja kėniai“, - sakė specialistė.
Dervingasis kėnis

Anot jos, naivu tikėtis, kad sausame ir šiltame kambaryje medeliai ilgai nenumes spyglių. Botanikė patarė, kad jei turite erdvų balkoną, pastatykite eglutę būtent ten ir per langą grožėkitės gražiai atrodančiu medeliu.

„Gyvas eglutes ar kitus spygliuočius įsigykime prieš pat šventes, jeigu mūsų kambariai yra šilti. Tik vėsiuose 5 – 12 laipsnių šilumos patalpose jos stovės ilgiau. Pasistatykime balkone ir gėrėkimės jų grožiu per stiklą. Juk žiūrėti į gražų, sveiką augalą yra maloniau, negu su gailesčiu kas rytą šluoti nuo grindų nukritusius spyglius. Čia ir šventės paslaptis. Šiltame kambaryje pasipuoškime ten augantį fikusą, draceną ar kitą kambarinę gėlę. Arba eglę pasigaminkime iš popieriaus, šiaudų ir kitų medžiagų“, - pasakojo T. Jokšienė.

Per anksti puošti eglutės neverta

Ko vertas patarimas nukirstą eglutę pamerkti į vandenį? Ar taip ji iš tiesų ilgiau žaliuotų? Vis dėlto pašnekovė į tokią galimybę daug vilčių nededa: „Pamerkus eglės šaką ar mažą eglutę į vandenį, žinoma, išsilaikys ilgiau. Bet didelis medis nepajėgs apsirūpinti reikiamu vandens kiekiu per nupjauto stiebo skersmenį. Bet šalia esantis indas su vandeniu drėkins aplinkos orą ir spygliuočiui bus geriau.“

Be to, mokslininkė paaiškino, kodėl vazonėlyje parduodamos eglutės kitų Kalėdų dažniausiai nesulaukia. „Vazonuose pasodintos eglės ne visada prigyja persodintos lauke, nes jos būna nusilpusios po laikymo šiltoje patalpoje. O kartais į vazonus jos būna tiesiog įkišamos prieš parduodant su nukirstomis šaknimis. Tokios tikrai neprigyja. Ir dar priklauso, kokioje temperatūroje ir kaip ilgai jos buvo laikomos patalpoje. Šiltame kambaryje pasodintos eglės sudžiūsta ir žūva. O pasodinus lauke reikia kantriai laukti. Kartais jos tik po metų pradeda augti“, - kalbėto T. Jokšienė.

Todėl, anot jos, prieš perkant vazone pasodintą eglutę reikėtų įsitikinti, ar ji pasodinta ten seniai, ar tik prieš pat šventes. Tam reikia apžiūrėti vazoną: su pardavėjo pagalba ištraukti šaknų gniužulą iš vazono ir įsitikinti, kad šaknys išsiraizgiusios jame ir yra šviesios, o substratas drėgnas. Mokslininkės žodžiais tariat, toks medelis gyvens, jeigu laikysime vėsiai. Pastačius lauke, terasoje, balkone problemų nebus. O jeigu jį pastatysime šiltame kambaryje, po kurio laiko augalas pradės mesti spyglius.

Galiausiai T. Jokšienė išreiškė poziciją, kad nereikia skubėti namuose puošti eglučių. Anot jos, tai geriausia daryti paskutinę Advento savaitę: „Jeigu norime turėti šalia savęs eglę, tai ir sudarykime jai sąlygas, kad galėtų žaliuoti. Lauke stovinčias ir augančias galime pradėti puošti Kalėdoms, kad ir prieš du mėnesius. O kambaryje pasistatykime paskutinę Advento savaitę, taip kaip darė mūsų senoliai. Tada ir Kalėdos bus tikra šventė. Ar gali šventė tęstis visą mėnesį? Prekybininkai nori parduoti savo produktus, todėl ir pradeda Kalėdų reklamą vos ne po Vėlinių. O mes išlikime savarankiškai mąstantys ir patys rinkimės, ko mums ir kada reikia.“

Yra trys pasirinkimai

Pasak Vilniaus miškų urėdijos medelyno viršininkės Redos Konstantinavičienės, norintys ilgiausiai džiaugtis spygliuočiais turėtų rinktis iš kėnių, pocūgių ir pušų.

Jos teigimu, įprastai kirstos eglutės dažniausiai išsilaiko apie dvi savaites be ypatingų pastangų.

Paklausta, kaip rūpintis papuošta vazone augančia eglutė, medelyno vadovė davė kelis patarimus: „Jei leidžia papuošimai, reikėtų apipurkšti vandeniu, nepamiršus prieš tai išjungti lempučių. Žinoma, būtina eglutę laistyti. Jei yra galimybė, reikėtų laikyti vėsesnėje patalpoje; jokiu būdu nestatyti vazono tiesiai ant šildomų grindų - vazonas turėtų būti bent keliais centimetrais pakeltas nuo grindų, kad cirkuliuotų oras.”

Ir čia pat ji paaiškino, kodėl žmonės dažnai nusiskundžia, kad vazoninės eglutės greitai nudžiūsta: „Dažnai eglutės yra pasodinamos likus 2-3 mėnesiams iki švenčių, šaknys stipriai apkarpomos, be to, palaikius ilgesnį laiką šiltoje patalpoje, pradeda augti naujos šaknelės bei sprogti pumpurai, o išnešus po švenčių į šaltį – nušąla, eglutė nusilpsta ir jai neužtenka jėgų pavasario metu dar kartą išsprogti. Tad norint, kad eglutė išgyventų persodinta, reikėtų ieškoti bent metus laiko augintų vazonuose, rinktis nedidelę ir kaip galima trumpiau laikyti šiltoje patalpoje (1-2 savaites). Po švenčių išnešus į lauką vazoną reikėtų apipilti durpėmis ar pjuvenomis, uždengti eglišakėmis. Jei orai leidžia, galima sodinti iš karto į žemę.”

Prieš parnešant į kambarį verta palaikyti kieme

Vieno Vilniaus rajone esančio medelyno direktorius Mindaugas sakė, kad dar tikrai per anksti bėgti pirkti eglutę. Pašnekovas aiškino, kad ilgiausiai eglutė namuose gali išsilaikyti tris savaites.

Nemažai žmonių nukirstą eglutę įkiša į smėlį. Tačiau tai jokios naudos, pasak Mindaugo, neduoda, geriau tuomet jau įmerkti į vandenį. Tokiu atveju eglutės kotą reikėtų patrumpinti trimis centimetrais. Taip augalas geriau įsisavins vandenį.

Taip pat pašnekovas patarė nestatyti spygliuočio per arti radiatoriaus, nes tada augalas sudžius žymiai greičiau.

Mindaugas atkreipė dėmesį, kad tik nukirstos eglutės iškart negalima nešti į namus. Patartina, kad eglutė 3 dienas būtų laikoma kieme.

Ir galiausiai jis taip pat sutiko, kad ilgiausiai išsilaiko kėniai. Tačiau vyras pažymėjo, kad jie namuose neskleis malonaus aromato.