Šuns švarkeliui negaila ir 750 litų

Britų portalas theguardian.co.uk praneša, kad šiuo metu nuo prekybcentrių lentynų tiesiog šluote šluojamos dovanos šunims – pradedant gėlėmis dekoruotais antkakliais, blizgučiais nusagstytais apsiaustėliais ir baigiant sauskelnėmis, kurios skirtos jūsų keturkojams draugams.

Mados industrija kaip niekada anksčiau tiesiog ėmė ir rinką užvertė produkcija, skirta žmonių augintiniams - daugiausiai šunims. Panašu, kad pirkėjų neatbaido ir kainos, pavyzdžiui, dizainerio sukurtas švarkelis šuniui, įkainotas 170 svarų sterlingų (apie 750 litų), taip pat turi paklausą.

Prie drabužių šunims kūrimo jungiasi net ir tokie garsūs prekiniai ženklai kaip „Marks & Spencer“, „Barbour“, „John Lewis“, „Asda“ ir „Apparel“.

Antra pagal dydį šunų reikmenų parduotuvė Didžiojoje Britanijoje „Pets Corner“ skaičiuoja, kad šiemet šunų apsiaustėlių kainos šoktelėjo daugiau kaip 35 proc., lyginant su pernai metų kainomis, tačiau pirkėjų netrūksta. Tai jie aiškina pasikeitusiu šunų savininkų poreikiu – jei anksčiau norėta tiktai tokio drabužio, kuris apsaugotų augintinį nuo lietaus ar sniego, dabar jau dairomasi ne tik praktiško, bet ir stilingo, gražaus pirkinio. Didžiausia Britanijos šunų reikmenų parduotuvė skelbia fiksuojanti 17 proc. didesnį pardavimų šuolį negu pernai ir skelbiasi jau pardavusi daugiau kaip 105 tūkst. skirtingų rūšių drabužių, skirtų šunims.

„Pakanka išeiti pasivaikščioti viduryje dienos į parką ir lengvai pastebėsite, kad jame vis daugiau vedžiojama šunų, papuoštų specialiais drabužėliais. Tai tampa norma, šunys pripažįstami kaip pilnateisiai šeimos nariai, todėl jiems žmonės ir perka ne tik žaislus, aksesuarus, bet ir drabužius“, - taip naujai stebimą tendenciją komentavo Davidas Robinsonas, atstovaujantis „Kennel Club“.

Siūlo augintinį apvilkti kalėdų senelio ir elfo kostiumais

„Marks & Spencer“ pradėjo prekiauti apsiaustėliais šunims šių metų spalį, o „John Lewis“, atidaręs šunų drabužėlių ir aksesuarų skyrių pernai, fiksavo net 94 proc. pardavimų augimą.
„Barbour“ šunims apsiaustėlius siūlo jau trejetą metų ir sako, kad per šį laiką pardavimai išaugo kone dvigubai. Šiuo metu tinklas siūlo šešių tipų apsiaustėlius nuo pačio mažiausio dydžio, kad tiktų įvairaus dydžio šunims.

Nors didelė dalis šuniškų drabužėlių perkama praktiniais sumetimais, kad augintinis nesušaltų ir neperšlaptų lietingą dieną išvestas pasivaikščioti, „Asda“ skelbia, kad šiemet itin didelę paklausą turi ir kalėdiniai drabužėliai šunims – tinklas siūlo kalėdiniais raštais dekoruotus megztukus, taip pat galima pasirinkti kalėdų senelio kostiumą, pasiūtą specialiai šunims, bei žalios spalvos kostiumėlius, kuriais aprengtas jūsų augintinis primins elfą.

Lietuvos rinkoje – nuo kaspinėlių jorkšyrams iki batelių

Lietuviškoje internetinėje augintinių prekių parduotuvėje keturkojams padarams skirtų atributų asortimentas itin platus – siūloma ne tik praktiškų nuo lietaus apsaugančių lietpalčių, bet ir grožio aksesuarų, pavyzdžiui, kaspinėlių jorkšyrams. Norintiems tokiu daikteliu papuošti šunelį ar pradžiuginti jį Kalėdų proga teks nepagailėti 11-15 litų. O štai lietpalčiui jau teks sukrapštyti nuo pusės šimto iki pusantro šimto litų, tiesa, galėsite rinktis iš įvairių spalvų ir net stilių. Šunims taip pat siūloma megztinukų, kainuojančių apie 30 litų. Saugantiems savo keturkojų pėdas siūloma už 56 litus įsigyti specialius batukus.

„Pet24.lt” parduotuvės konsultantė Ivona GRYNAS.lt teigė, kad šiuo metu prekyba šunims skirtais reikmenimis, tarp jų ir drabužėliais, iš tiesų vyksta, tačiau didelio pardavimų šuolio nefiksuojama.

„Perka žmonės, kai kurie iš karto pasisako, kad čia bus dovanoms. Kai kurie pyksta ir jeigu ne laiku atsiunčiame. Savo asortimente drabužėlių su blizgučiais neturime, bet kas yra – tikrai perka“, - sakė Ivona. Parduotuvės konsultantė akcentavo, kad orientuojamasi į praktiškus daiktus keturkojams, tačiau ar ateityje nebus išplėstas asortimentas, pasiūlant daugiau stilingų, madingų aksesuarų šunims, ji atsakyti negalėjo. Pašnekovės teigimu, lietuviai dovanoms dairosi ir šunų ėdalo, ne tik drabužių ar pavadėlių.

Tiesa, parduotuvės konsultantė sutiko, kad bent jau jorkšyro šunelius pirkėjai papuošti mėgsta ir jiems renka spalvingus kaspinėlius.

GRYNAS.lt skaitytoja Rasa pripažino kasmet savo šuneliui ieškanti kalėdinės dovanos. Ir šiais metais jai išleido daugiau nei dovanai, skirtai savo vyrui.

„Taip jau išėjo, kad pirkau Lukrecijui (šuniui - red.past.)daug drabužėlių ir sumokėjau už viską 200 litų, o vyrui dovana kainavo 100 litų. Tikiuosi jis neįsižeis. Jis irgi myli mūsų šunį", - juokėsi moteris.

Tačiau ji atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje yra mažas šunų drabužių pasirinkimas. Todėl Rasa dažnai juos internetu siunčia iš užsienio. „Noriu prabangesnių, o pas mus tokių nėra", - skundėsi ji.