Renginio ašimi taps naujos Aistės Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ muzikinės-mitologinės dramos „Dūšelės“ premjera. Kaip teigia grupės “Skylė” vedlys ir kūrinio autorius Rokas Radzevičius, tai – “menamo siužeto jungiamas mistiškas kūrinys apie pomirtinę sielų kelionę tarp šiapus ir anapus”.

Į šiuolaikinį muzikos ir poezijos rūbą įvilktas pasakojimas perteikiamas Brolio, mirusio nuo gyvatės įkandimo, į anapusinį pasaulį jo gelbėti iškeliavusios Sesers bei kelionėje sutiktų Dūšelių lūpomis. Ši “Dūšelių” programa, sukurta remiantis senoviniais lietuviškais apeiginiais mirusiojo palydėjimo tekstais, pasakų įvaizdžiais ir mitologija, viešai nuskambės pirmą kartą.

Renginio vakarą atgims ir ugnies, šviesos motyvas, itin reikšmingas baltų genčių laidojimo tradicijoje. 20 val. Karmazinų pilkapyną nušvies 35 objektų šviesos instaliacija „Gyvata“, sukurta šviesos menininko Lino Kutavičiaus. „Prasidėjusi nuo pilkapyno vartų ir pasibaigusi Neries upės tėkmėje, „Gyvata“ ne tik jaukiai nušvies šią vietovę. Beveik kilometrą besitęsianti instaliacija taip pat alegoriškai kalbės apie Neries upės ir Rytų Lietuvos pilkapynų sąsają“ – intriguoja renginio organizatoriai.

Instaliacija „Gyvata“ dalyvius atves į specifinę šešėlių ir upės šniokštimo suformuotą erdvę. Joje aktorius ir skaitovas Petras Venslovas skaitys rinktines Justino Marcinkevičiaus (1930-2011) eiles. Mistiška poetinė kelionė į mirties ir gyvenimo sankirtą padės pajusti šios vietos ypatingumą bei permąstyti asmens, tautos ir kultūros tęstinumą.

“Šiuo renginiu norime ne tik pakviesti visuomenę aplankyti senąsias laidojimo vietas, bet ir susipažinti su Rytų Lietuvos pilkapių kultūra. Ne tik fiziškai aplankyti tas vietas, kur daugiau nei prieš tūkstantį metų buvo palaidoti mūsų protėviai, bet ir susipažinti su to meto laidojimo papročiais. Ir, žinoma, pajusti ypatingą tos vietos dvasią” - kviečia organizatoriai.

Renginys prasidės spalio 10d., 18.30 val., Karmazinų pilkapyne (Dūkštos, Vilniaus raj.). Visos renginio veiklos – nemokamos! Įėjimas į renginio teritoriją su Saugomos teritorijos lankytojo bilietu, kainuojančiu 1€.

Daugiau info: www.neriesparkas.lt