Kai užsirūkote, jau nuo pirmųjų sekundžių dujų mišinys pasklinda aplink akis ir nosį, patenka į gerklę. Akys gali pradėti ašaroti, nosis - varvėti, o gerklė sudirginama. Bronchuose ir plaučiuose esantys plonyčiai plaukeliai bando pašalinti svetimkūnį - dūmus. Rūkymas paralyžuoja ir net sunaikina juos, tačiau išlikę mažyčiai organizmo tvarkdariai iš visų jėgų bando apsišvarinti.

Rytinį rūkorių kosulį sukelia šių mažų plaukelių pastangos pašalinti iš organizmo teršalus, susikaupusius į skreplius. Tuomet griebiamasi cigaretės, ir mažieji darbininkai vėl paralyžuojami. Nenuostabu, kad tabakas kažkada buvo laikomas vaistu - juk jis sustabdo rytinį kosulį. Tačiau kokia kaina!

Nepašalintos gleivės tampa puikia terpe įvairioms bakterijoms ir virusams. Kai jūsų organizmą puola infekcija, galimybė gintis nuo bronchito, gripo, peršalimo būna susilpnėjus.

Tik užsirūkius, jau per pirmąsias sekundes nikotinas pradeda veikti smegenyse esančius neurotransmiterius, susijusius su malonumo pjūčiu. Tai yra pagrindinė priežastis, dėl ko nikotinas sukelia pripratimą ir taip sunku būna mesti rūkyti.

Organizme padaugėja adrenalino, nuo jo 10-15 procentų padidėja kraujo spaudimas, o tai reiškia, kad padidėja infarkto rizika. Be to į kraują iš organizmo atsargų patenka tam tikras kiekis cukraus, todėl nebejaučiamas alkis.

Rūkorius, atrodo, atsigauna ir pajunta energijos antplūdį. Deja, kaip ir kitų narkotikų vartojimo atveju, už trumpalaikį sužadinimą tenka mokėti. Organizmo mobilizavimas su kiekviena cigarete, vidutiniškai dvidešimt kartų per dieną, išsekina ir nuvargina kūną, ir kad pajėgtų funkcionuoti vėl, rūkorius griebiasi įprasto sužadinimo metodo.

Plaučiuose cigaretės dūmai užpildo mažus orinius maišelius – alveoles, visam laikui sunaikindami jas. Alveolės neatsistato, dalis plaučių tampa negyva materija visam jūsų likusiam gyvenimui.
Nenuostabu, kad tabakas kažkada buvo laikomas vaistu - juk jis sustabdo rytinį kosulį! Tačiau kokia kaina!

Įkvėptuose cigaretės dūmuose yra nemažai dervų, iš kurių tik apie 30 procentų pasišalina orą iškvepiant. Likusios nusėda gerklėje ir plaučiuose, žudydamos plaučių ląsteles.

Cigaretės su mažesniu dervų kiekiu yra tik mitas. Cigarečių gamintojai padaro filtruose mažytes tuštumas, kad sumažintų jūsų įkvepiamų dervų kiekį. Atrodytų gerai. Tačiau laikydami cigaretę tarp pirštų, daugumą šių tuštumų jūs blokuojate užspausdami, o norėdami gauti įprastą nikotino dozę, tokias cigaretes rūkydami įtraukiate stipriau ir giliau – rūkymo žala organizmui tokia pat.

Cigaretėse esantys chemikalai ištirpinami kraujuje, ir su juo nešami tiesiai į širdį, o iš ten pumpuojami po visą kūną. Širdis pradeda plakti dažniau tik jums užsidegus cigaretę. Pulsas padažnėja. Nuo rūkymo gali atsirasti aritmija.

Kraujuje sumažėja deguonies kiekis, nes jo vietą užima anglies monoksidas. Jo ląstelės sudaro junginius, kuriuose pakeičia deguonį. Vietoj hemoglobino kraujuje atsiranda karboksihemoglobinas, kuris deguonies neperneša ir nebešalina iš organizmo anglies dvideginio, ką priklausytų daryti hemoglobinui. Mažiau deguonies – mažiau energijos.

Anglies monoksido kiekis kraujuje padidėja nuo 4 iki 15 kartų ir išlieka organizme apie šešias valandas. Deja, visoms ląstelėms reikia deguonies, todėl širdžiai tenka darbuotis stipriau, kad jo pristatytų. Organizmas bando gintis nuo deguonies bado, gamindamas daugiau raudonųjų kraujo kūnelių. Per keletą rūkymo metų kraujo sudėtis pastebimai pakinta. Padidėja krešulių susidarymo ir kraujagyslių užsikimšimo tikimybė.

Pakankamai deguonies nebegaudama oda raukšlėjasi. Skirtingai nuo kitų organizmo dalių, kurios išsivalo ir atsigauna, jei nustojama rūkyti, odos raukšlėtumas išlieka. Be to oda įgyja pilkšvą atspalvį.

Dėl apsunkintos kraujotakos seksualinio susijaudinimo metu į lytinius organus nebepatenka pakankamai kraujo, todėl rūkantys vyrai patiria erekcijos sutrikimus.

Moterys už rūkymą baudžiamos maždaug dviem metais anksčiau prasidedančia menopauze.

Reguliariai rūkant, silpnėja uoslės ir skonio pojūtis, nes dervos padengia liežuvį ir nosies gleivinę.

Tačiau tai vyksta palaipsniui, savo praradimų jūs net nepastebite ir skirtumą pajaučiate tik metę rūkyti.