Turi aštuonias akis ir ilgesnę kojų porą

Skaitytojo teigimu, neįprastą jo akiai vorą jis užfiksavo namuose, Palangoje. Radinys vyrą nustebino ir sukėlė klausimų.

„Mūsų namuose, Palangoje apsilankė nematytas voras. Niekada gyvenime dar tokio didelio voro Lietuvoje neteko matyti. Dydis su ištiestom kojom - apie 10 cm., visiškai juodas, o pilvukas turi ir rudų dryžių. Būtų malonu sužinoti, ar šis gyventojas yra randamas Lietuvoje, gal tai atvykėlis, ar nėra pavojingas?“ - klausė Armandas. Jis pripažino šį vorą uždaręs į stiklainį ir žadėjo iškart paleisti, kai tik sužinos, kokia čia rūšis.

Vorų specialistas, biologas Algirdas Vilkas skaitytojo vorą iš karto atpažino – tai plyšinis kampavoris (lot. Eratigena atrica). Šie vorai yra paplitę didžiojoje Europos dalyje, Šiaurės Afrikoje, o Lietuvoje yra reta rūšis. Plyšiniai kampavoriai greitai bėgioja, gyvena rūsiuose, sandėliuose, namų kertėse - ten, kur tamsu ir drėgna.
Vorai atlieka naudingą darbą – apsaugo namus nuo musių ar kitų kenkėjų, kurie gali daug visokių ligų prinešti.
Citata

Vorų specialistų teigimu, šie vorai turi aštuonias akis. Žiūrint į vorą iš priekio, akys yra dviejose horizontaliose eilėse, vienodo dydžio. Kampavoriai išsiskiria savo ypatingai ilgomis kojomis, kurios dar, be kita ko, yra su plaukeliais. Vis dėlto baimintis šių vorų neverta, anot mokslininkų, jie nekanda.

Dar viena įdomi detalė – plyšinių kampavorių paskutinė ketvirta pora kojų yra ilgiausia, tai ir suteikia didelio voro įspūdį, nors jo kūnas ir nėra labai didžiulis. Plyšiniai kampavoriai aukoms medžioti pina netaisyklingus voratinklius, kurių viduje lyg vamzdelyje tupi patys ir laukia grobio. Vos tik musė ar kitoks vabzdys nutupia ant voratinklio, jis sudreba. Tai pajutęs voras kaipmat iššoka ir įkanda aukai - įšvirkščia nuodų, kurie ją suparalyžiuoja.
Rado didelį vorą ir išsigando

Paplito dėl klimato atšilimo

GRYNAS.lt skaitytojų nuotraukų su šiais vorais yra sulaukęs ir anksčiau.Tuo metu kalbintas voragyvių specialistas Edgaras Čepulkovskis aiškino, kad tai yra plyšinis kampavoris, kuris Lietuvoje paplito dėl klimato atšilimo. Jų bijoti tikrai nėra jokio pagrindo, nes jie nepavojingi.

Vorai atlieka naudingą darbą – apsaugo namus nuo musių ar kitų kenkėjų, kurie gali daug visokių ligų atnešti. Tačiau jeigu žmogus labai vorų bijo, galima juos draugiškai išprašyti tokiu būdu: dauguma vorų bijo šviesos, todėl kuo daugiau apšviesite patalpas, tuo rečiau vorai pas jus lankysis (arba bent jau nesimatys). Vorų apsilankymo tikimybę gali sumažinti ir drėgmės sumažinimas, nes vorai paprastai veisiasi ten, kur tamsu ir drėgna.