Penktokai jau geria šampaną ir rūko

„Mes daugiausiai vartojame vaistų, daugiausiai žudomės, jau net Rusiją alkoholio vartojimu aplenkėme. […] Mes nė centro neskyrėme nei sveikatos metams, nei vaikų metams. Šiais metais Prezidentė labai protingai pasakė, kad jeigu norime apsiginti nuo tariamo ar realaus priešo, bent 130 mln. turime mesti į gynybą. Kiek iš jų skirsime savo jaunimui, kurio šiandien daugiau nei pusė netinkama kariuomenei? Nė cento. Tik pirksime sunkių artilerijos pabūklų, kurių „kompažmogiai“ nepatems“, - piktinosi D. Kepenis.

Dainius Kepenis
Anot jo, neinvestuodami į šalies jaunimą, negalime iš jo tikėtis nerealių dalykų. D. Kepenį nuliūdino ir Prezidentės metinis pranešimas, kuriame pasakyta, kad Lietuvos sveikatos sistemai skiriama 5 mlrd. litų, dar 2 mlrd. sumoka žmonės. 
„Tačiau per Prezidentės rinkiminę kalbą sakyta, kad tėra tik 2 mlrd. sveikatos sistemoje. Ministras sako, kad yra 4 mlrd. Nemokamai išdalijama vaistams pirkti, bent jau prieš porą metų, buvo 700 mln. litų, šiandien, manau, kad dar daugiau. Šiandien (trečiadienį – red. past.) Prezidentė per radiją sako: yra daug teisinių problemų sveikatos sistemoje, o svarbiausias uždavinys (naujai ministrei, kuria paskirta būti Rimantė Šalaševičiūtė – red. past.) bus atpiginti vaistus, nes jie yra brangūs“, - konferencijos metu kalbėjo sveikuolis.
D. Kepenis
Arba mes nemokame dirbti, arba tingime, arba kenkėjiškai darome taip, kad nieko nebūtų – daugiau kitų variantų nėra. Man sako – reikia išmokti džiaugtis, nes Lietuvoje yra daug laimėjimų, bet kokie laimėjimai yra pačioje brangiausiose srityje – žmogaus sveikatoje? Reikia pradėti dirbti profesionaliai ir baigti visų reikalų profanaciją.

Pranešėjas reziumavo, kad esame ne blogoje, o katastrofiškoje situacijoje. Sveikatos sfera yra apleista ir niekam neįdomi.

„Visada sakau, kad nebegalima daugiau laukti, bet nėra su kuo eiti į žygį. Visiems viskas gerai. Per trejus metus aplankiau daugiau negu šimtą mokyklų Lietuvoje, pravedėme per 60 įvairių projektų įvairiuose miesteliuose, bendravau su tūkstančiais moksleivių. Klausiu: kiek iš jūsų yra sveikų, pakelkite rankas. Pakilo viena iš šimto ir vėl atgal nusileido – nepatogu pasirodyti, juk sveikas tai lyg nenormalus“, - ironijos kalbėdamas neslėpė D. Kepenis.

Jis sako bendraujamas su moksleiviais sužinojęs ir daugiau stulbinančių faktų – pavyzdžiui, kad jau penktoje klasėje mokiniai ragauja šampano, didžioji dalis rūko „kaip garvežiai“.

Sveikatos ministrui įteikė 300 mln. litų čekį

Šalia išsakytos kritikos D. Kepenis pripažįsta žinantis ir išeičių iš šios situacijos.

„Sausio mėnesį įteikiau sveikatos ministrui (Vyteniui Andriukaičiui – red. past.) čekį už 300 mln. litų – kaip mūsų 25 darbo metų dovaną  – 31 tūkst. žmonių, kurie baigė įvairias mūsų sveikatos mokyklas, dabar serga keturis kartus mažiau“, - konstatavo pranešėjas.
D. Kepenis
Laukiam laukiam, Vytenis kovoja tai su privačia medicina, tai su daktarais, kurie dirba už 50 tūkst. - ir staiga išvažiuoja į Briuselį.

Anot D. Kepenio, gyventi sveikai yra sunkus darbas, už kurį turėtų būti skatinama.

„Kažkur Europoje duoda abonementus į baseinus, ar draudimą atpigina, kitose šalyse – už kilometrą po dolerį moka (nuvažiuotą minant dviračiu, - red. past.) Ar pas mus yra nors vienas paskatinimas? Nei vieno. Jokio paskatinimo – nei žmogui, kuris rūpinasi sveikata, nei kokiam organizatoriui, nei mokytojui, nei sporto mokyklos direktoriui. Visi save gerbiantys žmonės, einantys sportuoti, gauna medalius, pagarbą, o tie, kurie užsiiminėja kūno kultūra – yra pastumdėliai, nevykėliai, niekam tikėliai“, - samprotavo Sveikuolių sąjungos prezidentas.
D. Kepenį piktina tai, kad lėšos planuojamos vaistams, o ne ligų prevencijai

Žmogus yra didžiausias valstybės turtas, sako D. Kepenis, ir čia pat priduria, kad visi turėtume eiti miegoti sunerimę, kad tas turtas nyksta.

„Ką mes turime padaryti, kad visi ramiai miegotume? Atėjo į valdžią sveikatos ministras Vytenis Andriukaitis ir sako – Lietuvoje nėra sveikatos sistemos. Valio – tikrai nėra. Laukiam kada pradėsim, ką daryti – laukiam laukiam, Vytenis kovoja tai su privačia medicina, tai su daktarais, kurie dirba už 50 tūkst. - ir staiga išvažiuoja į Briuselį. Dabar ateina 16-oji ministrė ir ką mes matome? Ji mažins vaistų kainas, nes Prezidentė jai davė šitą uždavinį ir tvarkys teisinę bazę, kuri ištisai pertvarkoma. Aš siūliau buvusiam ministrui dar sausį padaryti pora pilotinių projektų – geriausia penkis: paimti kaimą, miestą, miestelį ir po dviejų metų parodytume, ką galima padaryti su tais pačiais resursais, kurie yra dabar. Mūsų 25 metų patirtis rodo, kad žmogus keturis kartus mažiau naudojasi ligoninių kasų paslaugomis, kada jis moka gyventi - fiziškai judėti, teisingai maitintis, save kontroliuoti, gyvena skaidrų ir dorą dvasinį gyvenimą“, - pasakojo garsiausias Lietuvos sveikuolis.

Reikia mokyti dirbti su močiutėmis

D. Kepenis įvardija kelias esmines problemas, kodėl sveikatinimo programos iki šiol nėra vykdomos: nėra žmonių, kurie galėtų kitus mokyti sveikai gyventi; nėra finansavimo, nėra sporto bazių – pradžiai užtektų bent jau takelių palei vandens telkinius ar trasų pabėgiojimui.

„Darbdavys irgi galėtų skatinti darbuotoją (už sveiką gyvenseną – red. past.). Jeigu darbuotojas jau dešimt metų neserga, galima pridėti vieną atostogų dieną“, - siūlė D. Kepenis. Anot sveikuolio, sveikintinos iniciatyvos organizuoti masinius bėgimus, tačiau dirbti reikia kasdien, o ne kartą per mėnesį.
D. Kepenis
Klausiu: kiek iš jūsų yra sveikų, pakelkite rankas. Pakilo viena iš šimto ir vėl atgal nusileido – net nepatogu pasirodyti, nes sveikas lyg nenormalus.

„Kūno kultūros specialistai (sveikatinimo – red. past.) darbui netinkami. Jie, kaip taisyklė, ir šalto vandens bijo, ir apie sveiką valgymą nėra girdėję, mankštos su bobute padaryti nemoka... Moka padaryti šuolį į aukštį, į tolį, bet nemoka su močiutėmis dirbti, jie tam nepasiruošę – turime šiandien juos tam ruošti“, - ragino D. Kepenis.

Pranešėjas sako, kad būtina pilotiniuose sveikatinimo projektuose apjungti šeimos gydytojus, sveikatos biurus ir tuos, kurie mokytų sveikai gyventi – ir reikia viską daryti profesionaliai, o ne dėl „parodymo“.

„Arba mes nemokame dirbti, arba tingime, arba kenkėjiškai darome taip, kad nieko nevyktų – daugiau kitų variantų nėra. Man sako – reikia išmokti džiaugtis, nes Lietuvoje yra daug laimėjimų, bet kokie laimėjimai yra pačioje brangiausiose srityje – žmogaus sveikatoje? Reikia pradėti dirbti profesionaliai ir baigti visų reikalų profanaciją“, - sakė Sveikuolių sąjungos prezidentas, dalyvaudamas konferencijoje Seime.