„Vakarų Europoje atliekų rūšiavimas jau yra tapęs įpročių. Mūsų šalyje teisingas atliekų išmetimas pradėtas akcentuoti tik įstojus į ES, todėl lietuviai dar tik pradeda įsisąmoninti atliekų, ypač, pavojingų, rūšiavimo būtinybę gamtai ir mums patiems“, – sako senų, energiją taupančių lempučių tvarkymu besirūpinančios VšĮ „Ekošviesa“ vadovas Tadas Ruželė. Jis atkreipia dėmesį, jog sąvartyne, kartu su visomis atliekomis išmestam popieriui suirti reikia maždaug 2 metų, metalui – 90-500 m., plastikui – 200-500 m., stiklui – 900 metų.

Kartu su šiomis atliekomis į gamtą pakliūna ir pavojingos medžiagos. Nors, pavyzdžiui, nebenaudojamos lemputės, saugiai atiduotos specialiuose punktuose, ir patekusios perdirbėjams, ne tik perdirbamos, bet ir gaunama vertingų medžiagų antriniam panaudojimui.

Gyventojams būtų daug lengviau įprasti rūšiuoti atliekas, jei kiekvienuose namuose, visiems šeimos nariams matomoje vietoje, būtų atmintinė, kaip grupuojamos atliekos pagal savo savybes, kaip rūšiuojamos bei kaip galima jas saugiai atiduoti perdirbti:

- Dienos šviesos, energiją taupančias lempas bei aukšto ir žemo slėgio natrio lempas reikia atiduoti į specialius jų surinkimo punktus. Jas taip pat galima atiduoti ir visose lempomis prekiaujančiose prekybos vietose.

- Smulkią, vidutinę bei stambią elektros ir buities techniką (visa buityje naudojama technika, įskaitant telefonus, televizorius, šaldytuvus, kompiuterius bei jų priedus ir t. t.) galima nemokamai atiduoti į atliekų priėmimo aikšteles arba palikti specialiuose konteineriuose prekybos centruose. Atsikratyti stambia buities technika galima ir išsikvietus specialistus, kurie surenka nereikalingą įrangą.

- Buityje susidarančias maisto atliekas galima kompostuoti – tokį natūralų kompostą vėliau galima panaudoti tręšiant daržus ir auginant ekologiškus produktus. Kompostuoti rekomenduojama ant žemės paruoštoje vietoje arba specialiuose konteineriuose.

- Išeikvotus nešiojamus elementus, akumuliatorius, galvaninius elementus galima atiduoti beveik visuose prekybos centruose, didesnėse technikos parduotuvėse, degalinėse, mokyklose, pašto skyriuose.

- Statybos ir griovimo atliekas, įvairias statybines medžiagas, kuriose dažnai pasitaiko asbesto, galima pristatyti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles.

Jau kelerius metus Lietuvoje veikia panaudotų elektros prietaisų ir elektroninių atliekų surinkimo sistema: yra įrengta daugiau nei 6000 vietų palikti panaudotas baterijas. Didelių gabaritų atliekos nemokamai priimamos 111-oje surinkimo vietų arba išvežama tiesiai iš vartotojų namų. Taip pat 46 šalies miestuose veikia daugiau nei 150 punktų, kuriuose yra priimamos energiją taupančios lemputės. Specialių dėžučių energiją taupančioms lemputėms surinkti yra prekybos tinklo „Topo centras“ parduotuvėse (21), prekybos centruose „Senukai" (40), Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus „Lesto“ klientų aptarnavimo centruose (40).

Elektros ir elektronine įranga laikytini visi prietaisai, kuriems veikti reikalingas elektros tinklas, baterijos arba elektromagnetiniai laukai. Taip pat tie prietaisai, kurie skirti kurti, perduoti, išmatuoti tas sroves bei laukus. Į sąvartynus išmesti ar netinkamai ardomi elektroniniai prietaisai, irdami, į aplinką išskiria ypač pavojingas medžiagas: sunkiuosius metalus, plastikus, ozono sluoksnį ardančias dujas (freoną), nervų sistemą galintį pažeisti šviną, o smegenis – kadmį. Ypač neigiamas pasekmes žmogaus organizmui gali turėti vandens telkinius ir dirvožemį užteršiantis gyvsidabris bei tepalai ir plastikai.

„Ekošviesa“ energiją taupančių lempučių surinkimą Lietuvoje organizuoja nuo 2010 m. Surinktos lemputės yra atiduodamos elektroninių atliekų perdirbėjams, kurie, naudodami specialias technologijas, saugiai pašalina gyvsidabrį, o stiklą perdirba antriniam panaudojimui. Elektrą taupančių lempučių surinkimo punktų adresai skelbiami ČIA.