Nebuvo pagrindo šunis laikyti prieglaudoje

Kretingos rajono policijos komisariato viršinininkas Arūnas Merkelis penktadienį prieš darbo pabaigą perdavė prokurorams patikrinti jo įvykdytą ikiteisminį tyrimą dėl žiauraus elgesio su šunimis. Kol ikiteisminis tyrimas nepabaigtas, jo aplinkybių nevalia atskleisti. 

Aišku tik tiek, kad garaže rasti galimai nelegalaus veislyno šunys buvo grąžinti jų savininkams jau kitą dieną. Verslininkai su raštu atvyko į Gyvūnų globos ir kontrolės tarnybą „Nuaras“ ir juos atsiėmė. 

Citata
Prieš metus laiko Aurylos veterinarijos inspektoriams buvo įkliuvę dėl tos pačios priežasties, kad nebuvo tinkamai užtikrintos šunų laikymo sąlygos. Tame pačiame sode, kur ir šį penktadienį lankėsi V. Gudžiūnas, prieš metus suskaičiuoti 22 šunys.

A. Merkelis savo sprendimą motyvuoja tuo, jog „Nebuvo pagrindo tų šunų negrąžinti ir nebuvo pagrindo juos toliau laikyti „Nuare“. Toliau jeigu aš pradėčiau jums komentuoti, tai būtų jau ikiteisminio tyrimo dalis“, - sakė Kretingos rajono policijos komisariato viršininkas.


Šunys dingo kaip į vandenį

Kretingos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Normantas Žeimys sako, kad apie sprendimą šunis grąžinti savininkams jis sužinojo tik po fakto. Pasak N. Žeimio, šunys išvežti į Tauragės rajoną, tad toliau jų likimą seks kolegos iš Tauragės.

Tauragės VMVT viršininko pavaduotojas telefonu atsiliepė iš karto po to, kai buvo nuvykęs patikrinti, kaip toliau bus laikomi šunys, savininkų nurodytu adresu. Bet nei šunų, nei savininkų Bernotiškės kolektyviniuose soduose nerado, nors nuo jų atsiėmimo jau buvo praėjusi visa para.
V. Gudžiūnas
Sako - „Mes laikom sau, mums patinka, mes mylim”. Bet iš tų laikymo sąlygų, tai neatrodo, kad jie myli.

„Policija be reikalo paleido, nes būtų bent su mūsų tarnyba suderinę, kad parvažiuos ar kaip nors. Tai, aišku, aš būčiau pirmiausia pasakęs, kad jokiu būdu tokiems žmonėm negalima (šunų, - red. past.) atiduot, nes jie nebepataisomi yra“, - piktinosi Tauragės VMVT viršininko pavaduotojas Vaidotas Gudžiūnas.

Istorija kartojasi

Tauragės veterinarijos inspektoriams šių šunų savininkai - gerai žinomi. Tai Linas ir Inga Aurylos.
„Mes esam su jais turėję problemų jau ne vieną kartą ir esam baudę juos“, - skundėsi V. Gudžiūnas. Prieš metus laiko Aurylos veterinarijos inspektoriams buvo įkliuvę dėl tos pačios priežasties, kad nebuvo tinkamai užtikrintos šunų laikymo sąlygos. Tame pačiame sode, kur ir šį penktadienį lankėsi V. Gudžiūnas, prieš metus suskaičiuoti 22 šunys. 

„Ten yra ūkinis pastatėlis ir yra namas, soduose, įsivaizduojate? Tai dalis tam name visuose kambariuose. Dalis prie būdų lauke ir dalis buvo tam ūkinuky tokiam“, - apie veislinių šunų laikymo sąlygas soduose pasakojo Tauragės VMVT viršininko pavaduotojas.
Taip laikomi brangūs veisliniai gyvūnai  (asociatyvi nuotr.)

Esą tuomet Linas ir Inga Aurylos dalį šunų padovanojo, o kelis likusius išsivežė į Kretingą.
„Dalį jie ten išdovanojo tų šunų atseit, na, sunku pasakyt, bet jie ten susimažino smarkiai šunų ir paskui sako: mes vis tiek Kretingoj dirbam, Kretingoj kursimės, tai išsivešim, sako, mes juos Kretingoj laikysim. Na ir galų gale tų šunų neliko“, - sakė V. Gudžiūnas.

Įtariami nelegaliu šunų dauginimu

Kad Aurylos galimai vertėsi nelegaliu šunų veisimu ar dauginimu sklinda kalbos jau seniai. Oficialiai bordodogų veislyną turinti, vos už poros kilometrų nuo Aurylų sodo gyvenanti, Justė Steponaitytė šiuos verslininkus sako pažįstanti jau seniai. 

„Aš juos jau pažįstu gal 15 metų. Kai aš pradėjau veisti šunis, jau jie užsiiminėjo ir nuolat darė tuos pačius dalykus: veisė, daugino, be dokumentų. Buvo vienu metu su dokumentais, buvo įstoję į klubą ir veisė su dokumentais, netgi veislyną turėjo registruotą“, - pasakoja J. Steponaitytė.
Pasak Steponaitytės, Aurylų šeima šunis paima iš prieglaudų, patys juos veisia ir pardavinėja. Dažnai tokie šunys būna susirgę įvairiomis ligomis ir gali greitai nugaišti. Apie nelegalių šunų veisimo problemą GRYNAS.lt jau yra rašęs. 
V. Gudžiūnas
Ten yra ūkinis pastatėlis ir yra namas, soduose, įsivaizduojate? Tai dalis tam name visuose kambariuose. Dalis prie būdų lauke ir dalis buvo tam ūkinuky tokiam.
Lietuvos gyvūnų teisių asociacijai pradėjus kovą su nelegaliais populiarių veislių šunų daugintojais, pavyko nubausti vieną nelegalią veisėją prekiavusią šunimis Prienų rajone.
„Kiek žinau iš veterinarijos, nuolat kaimynai (skundžiasi, - red. past.), kai vasaros, tai čia jie Bernotiškių soduose, ar 6, ar kiek arų sklype ir 40 šunų yra laikę. Tie šunys tvarte uždaryti, kaukia vieni per kitus. Kaimynams ir smarvė, ir triukšmas, ir visa kita“, - baisėjosi šunų veisėja.
Tauragės VMVT viršininko pavaduotojas sakė, kad galima tik spėlioti, ar Aurylos užsiima nelegaliu šunų dauginimu.
Garažas, kuriame buvo laikoma 11 veislinių šunų / G.Daugirdaitės nuotr.

„Jie nesako, kad pardavinėja. Sako - „Mes laikom sau, mums patinka, mes mylim”. Bet iš tų laikymo sąlygų, tai neatrodo, kad jie myli“, - ironizavo V. Gudžiūnas. 

„TV3 žinios“ ketvirtadienio vakarą pranešė, jog šunys buvo laikomi itin mažuose narvuose, garaže. Viduryje garažo numestas gerokai apvytusios mėsos gabalas, kuriuo keturkojai buvo šeriami. Gyvūnų globos namų atstovai teigė, jog atvežti į prieglaudą šunys pirmiausia puolė prie vandens. Garaže jie neturėjo dubenėlių atsigerti. 

V. Gudžiūnas pridėjo, kad lauks informacijos, kuri padėtų atrasti, kur šiuo metu Aurylų šeima išsivežė šunis.