Prasidėjus stintų sezonui, Lietuvos turguose ir parduotuvėse jau galima įsigyti šių šviežių žuvų. Tačiau kartais pirkėjus gali nemaloniai nustebinti stintų viduriuose rasti „gyventojai“.

Portalui GRYNAS.lt parašęs skaitytojas Darius B. teigė, kad prie Vilniaus Akropolio veikiančiame ūkininkų turguje nusipirktų stintų paragauti nebeteko: „Žmonai tik pradėjus darinėti, pasirodė įtartinos žuvų "pūslės". Tarsi išvagotos kažkuo. Bedarinėjant gal dešimtą nedidukę žuvelę pastebėjome, kad tie "išvagojimai" raitosi. Atidžiau pasižiūrėję pamatėme, kad vos ne viskas ten knibždėte knibžda kirmėlėmis. Viskas nukeliavo į šiukšlinę - nevalgysi gi parazitų, o pardavėjos dabar pagauti nepavyks“. Skaitytojas laiške paragino perspėti ir kitus vartotojus, kad būtų atsargūs ir nevalgytų parazitų.

Klaipėdos žuvininkystės tyrimų laboratorijoje dirbantis Klaipėdos universiteto doktorantas Egidijus Bocevičius, buvo visiškai priešingos nuomonės. Mokslininko teigimu, nuotraukose žuvų oro pūslėse matomi parazitai yra visiškai nekenksmingi.

„Stintų oro pūslėse gyvenančios Cystidicola farionis, arba stintinės gleivakirmės, žalos nedaro. Tai visiškai normalu. Tereikia kruopščiai išvalyti žuvų vidurius ir galėsite skanauti“, - įsitikinęs E. Bocevičius.

Tačiau doktorantas įspėjo dairytis kitų kirmėlių (lot. Corynosoma), kurios auga stintų riebaluose. Šie parazitai veisiasi žuvų raumenyse esančiuose riebaluose, t. y. būtent ten, ką ketiname valgyti. Jos gyvybei nepavojingos, tačiau gali sukelti nemalonių pojūčių. „Taip pat būtina turėti omenyje, kad negalima žuvų vidurių šerti gyvūnams. Jų skrandžiai silpnesni, todėl pasekmės jiems gali būti sunkesnės, nors, irgi, nemirtinos“, - pasakojo E. Bocevičius.

Klaipėdos žuvininkystės tyrimų laboratorijos darbuotojai GRYNAS.lt teigė, kad klausimai apie kirmėlaites stintose sezoninis reiškinys. Kasmet prasidėjus stintų sezonui laboratorijos darbuotojai sulaukia daug skambučių panašiais klausimais ir patikino, kad tokias stintas valgyti galima.