Krosnelės statomos jau šimtmečius
Tokios paprastos lauko krosnelės Europos pietuose statomos jau šimtmečius ir spėjo įrodyti tiek savo patvarumą, tiek ypatingą jose gaminamo maisto skonį. Žavi ir tai, kad krosnelės gaminamos tik iš natūralių, lengvai mūsų aplinkoje randamų medžiagų ir pridengtos lengvu stogeliu puikiai atlaiko atšiaurias lietuviškas žiemas. Tokios plaušmolio krosnelės statyba gali būti puikus šeimos ar draugų savaitgalio projektas, kurio metu galėsite savo rankomis susikurti kiek kitokių nei įprasta iškylų vietą.
Pasiruošimas krosnelės lipdymui
Krosnelės statybai reikės: senų nebereikalingų plytų, akmenų, smėlio, šiaudų, molio bei vandens. Pirmiausia parinkite tinkamą vietą krosnelės statybai. Atkreipkite dėmesį į tai, kad tokia krosnelė nėra kilnojamas projektas, kurį galėtumėte lengvai pernešti iš vienos vietos į kitą, ir ją būtina uždengti lengvu nuo lietaus apsaugančius stogeliu.
Krosnelės pagrindą taip pat galimą gaminti iš medžio karkaso, suformuojant stalą primenantį statinį ir ant jo viršaus dedant krosnelės apačiai formuoti skirtas plytas.
Paruošę pagrindą iš drėgno smėlio suformuokite pasirinkto dydžio kauburį. Jis atitiks jūsų krosnelės vidaus tūrį. Krosnelė gali būti vientiso kupolo formos arba turėti į priekį kiek išsišovusią angą kepiniams dėti. Į ją taip pat galima įtaisyti kamino vamzdį.
Nuostabu tai, kad kiekviena plaušmolio krosnelė yra unikali, nepakartojama ir statoma vis kitaip, tad kokia bus jūsiškė - galite spręsti patys.
Baigę formuoti pasirinktą formą, smėlį uždenkite šlapiais laikraščiais, tai padės orientuotis išiminėjant krosnelės turinį. Taip pat iš anksto paruoškite krosnelės dureles ir prispauskite jas būsimosios angos vietoje. Kol kas tai bus laikančioji jūsų krosnelės formavimo konstrukcija.
Krosnelės gamyba
Baigus paruošiamuosius darbus laikas pradėti formuoti pačią krosnelę. Pirmajam krosnelės sluoksniui reikės tik šlapio molio bei smėlio mišinio. Dvi dalis smėlio maišykite su viena dalimi šlapio, labai lengvai minkomo molio ir storu tokio mišinio sluoksniu užtepkite visą paruoštą smėlio kauburį. Leiskite masei kiek pradžiūti ir lengvai rėžtuku pašiaušę jos paviršių imkitės antrojo sluoksnio.
Krosnelės išorei kiek apdžiuvus, laikas imtis paskutiniojo, apdailinio tinkavimo. Jam reikės pirmajam sluoksniui naudoto smėlio ir molio mišinio papildyto nedideliu kiekiu vandens. Tokia labai tirštą tešlą primenančia mase švelniai nutepkite visą krosnelės paviršių, išlyginkite duobutes ir užapvalinkite kraštus. Jei turite pakankamai ūpo bei fantazijos, krosnelę galite paversti tikra skulptūra ir kiemo puošmena iš molio suformuodami įvairias dekoracines detales ar figūras.
Palikite krosnelę kiek sukietėti ir išimkite vidinę angą laikančias dureles, leisdami išdžiūti viduje esančiam smėliui. Esant geram orui, smėlis išdžiūsta per kelias dienas ir jau tuomet galima pradėti jį palengva krapštyti iš krosnelės vidaus. Šiame etape itin pasitarnauja smėlį užkloję laikraščiai, mat pasiekę juos galite būti tikri, kad vidaus užpildas jau pašalintas, o krosnelė visiškai paruošta džiūti.
Kiek laiko džius toks statinys - priklauso nuo oro temperatūros bei drėgmės. Dabar Lietuvoje statyti tokią krosnelę pats metas, mat ji lengvai išdžiūtų per savaitę ar dvi, tuo tarpu esant vėsesniam orui gali tekti laukti visą mėnesį. Krosnelei išdžiuvus jos viduje sukurkite laužą, gerai įšildykite krosnelės sienas, o malkoms sudegus, nustumkite žarijas į krosnelės šonus ir kiškite vidun duoną, picą ar kitą pasirinktą gaminį.
Maistas paruoštas tokiu senoviniu būdu turi ypatingą skonį ir kvapą, o tokios traškios ir gardžios picos tikrai neiškepsite nei vienoje orkaitėje, tad linkime sėkmės krosnelės statyboje ir skanaus!