Vingio parkas - senas pušynas, užimantis 160 ha teritoriją. Seniausia sukultūrinta pušyno dalis yra jo vakarinis pakraštys prie Neries, kur nuo 16 a. antrosios pusės buvo jėzuitų ordino sodyba, o nuo 1919 m. įkurtas Vilniaus universiteto trečiasis botanikos sodas. Vingio parke vyrauja paprastosios pušys, kai kurios iš jų - daugiau nei 200 metų senumo. 

Retai kada atkreipiame į tai dėmesį ir nė nesusimąstome, kad dažniausiai nežinome kaip vadinasi šalia gyvenantys gyvūnai ir augantys augalai. Be to, neturinčiam gamtinio išsilavinimo žmogui išėjus pasivaikščioti į parką gali būti sudėtinga naudotis profesionaliais vadovais, todėl...
Todėl gamtininkų klubas „Orni“ kviečia vilniečius ir miesto svečius atrasti šį parką iš naujo. 

2013 m. rugsėjo 22 d. Vingio parke vyksiantis gamtos pažinimo maratonas pavadinimu „Atrask Vingio parką iš naujo“ tai žaidimas - varžybos, kurių metu pavieniai dalyviai ar jų komandos, besinaudodamos savo gamtos pažinimo žiniomis ir parengtais parko bioįvairovės pažinimo vadovais turės surasti ir atpažinti kuo daugiau Vingio parke randamų gyvūnų ir augalų rūšių. Taip pat parko lankytojai galės išbandyti savo jėgas interaktyviose užduotyse, kurios patikrins jų žinias apie mus supančią aplinką. 

Varžybų pradžia numatoma rugsėjo 22 d. 10 val. Jos tęsis iki 16 val. 

Vingio parko lankytojus prie kiekvieno įėjimo pasitiks „ORNI“ klubo savanoriai, kurie užregistruos dalyvius, suteiks visą reikiamą informaciją ir atsakys į iškilusius klausimus varžybų metu.
Visi dalyviai iki renginio pabaigos privalo savo stebėjimus palikti prie bet kurio Vingio parko įėjimo budintiems „ORNI“ klubo savanoriams. 

Taisyklės: 

Varžybose gali dalyvauti visi Vilniaus Vingio parko lankytojai. Komandą gali sudaryti 1-6 asmenys. Komandos sudėtis pagal lytį, amžių, profesiją ir kvalifikaciją neribojama.
Varžybų pradžioje dalyvius identiškais rūšių pažinimo vadovais ir varžyboms reikalinga atributika aprūpina organizatoriai. Varžybų dalyviams leidžiama naudotis internetu, fotoaparatais, žiūronais, teleskopais ar kitais optiniais prietaisais bei įvairiais apibūdintojais.

Varžybų sąraše registruojami atpažinti parko augalai, paukščiai, vabzdžiai, žinduoliai ir ropliai. Užpildytas pastebėtų ar pagal kitus požymius rastų rūšių sąrašas turi būti grąžinamas organizatoriams ne vėliau, kaip iki 2013 m. rugsėjo 22 d. 16:00. 

Pėdsakai, plunksnos, ekskrementai, lizdai ir kiti panašūs dalykai, pagal kuriuos galima patikimai atskirti rūšį pripažįstami tinkamais rūšies registravimo faktais.
Varžybų metu dalyviai privalo griežtai laikytis gamtosaugos reikalavimų, bei etikos normų ir elgesio viešoje vietoje taisyklių. Už varžybų dalyvių padarytus pažeidimus atsako patys dalyviai. 

Bet kokios rastos rūšys negali būti paimamos iš gamtinės aplinkos. Įrodymui apie rūšies atpažinimo faktą pageidautina pasinaudoti fototechnika (pvz. ir mobiliuoju telefonu).
Dalyviai privalo laikytis sąžiningumo principų ir fiksuoti tik dalyviams abejonių nekeliančių rūšių pastebėjimo faktus. Nustačius piktnaudžiavimą, dalyviai šalinami iš varžybų. Jei klaidos netyčinės, užregistruotos rūšys tiesiog neįregistruojamos. 

Gamtos pažinimo maratonas organizuojamas įgyvendinant Vilniaus miesto savivaldybės remiamą projektą „Atrask Vingio parką iš naujo“.