Lietuva turi nacionalinį paukštį – gandrą. Tai kodėl gi jūrinei valstybei neišsirinkus ir nacionalinės žuvies. Tokį klausimą svarsto uostamiesčio mokslininkai, verslininkai ir kitų sričių atstovai.

Lietuva šalis nebūtų pirmoji išsirinkusi nacionalinę žuvį. „Tos tradicijos yra senos ir gilios, ypač tose šalyse, kurias supa vanduo. Turiu omenyje valstybes-salas. Jos jau senai turi išsirinkusios savo žuvis“, – teigia Aplinkos apsaugos agentūros Jūrinių tyrimų departamento direktorius dr. Algirdas Stankevičius.

Japonija nacionaline žuvimi išsirinko karpį, Makedonija – upėtakį,
Indija –skumbrę. Suomiai turi ešerį, švedai – lydeką, o prieš
septynerius metus surengę nacionalinės žuvies rinkimus estai išsirinko
strimėlę. Pavyzdžiui, Lietuvoje yra kiek daugiau nei šimtas rūšių žuvų. Tad rinktis tikrai yra iš ko.

„Kandidačių turėtų būt iki 20, nes žvejai – labai skirtingi, ir žvejų požiūriai yra labai skirtingi. Todėl nemaža dalis žmonių gali likti savotiškai nuskriausti sąraše neradę savo mylimos žuvies“, – mano Lietuvos jūrų muziejaus vyr. ichtiologas muziejininkas Saulius Karalius.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys primena, kad lietuvių sakmėse žuvų žuvimi yra laikoma lydeka.
Citata
Japonija nacionaline žuvimi išsirinko karpį, Makedonija – upėtakį, Indija –skumbrę. Suomiai turi ešerį, švedai – lydeką, o prieš septynerius metus surengę nacionalinės žuvies rinkimus estai išsirinko strimėlę.

„Minimas starkis, kitos žuvys, šiek tiek ešerys. Bet jų vaidmuo mažesnis nei lydekos“, – patikslina J. Genys.

Tuo metu Lietuvos jūrų muziejaus vadovės Olgos Žalienės nuomone, lietuviai galėtų būti išskirtiniai ir išsirinkti nėgę, kurios yra gaudomos unikaliu būdu.

Idėją surengti nacionalinės žuvies rinkimus pasiūliusi uostamiesčio organizacija „Mano miestas Klaipėda“ tikisi, kad rinkimai galėtų vykti jau kitais metais. Nacionalinę žuvį rinks visa tauta.

„Manome, kad nacionalinės žuvies diena būtinai atsiras Klaipėdoje, ir išrinkta žuvis ten užims labai svarbią vietą“, – sako renginio organizatorius Gintaras Bendžius.

Per tokią šventę, kuri galėtų būti rengiama pavasarį, žadama siekti rekordo – virti milžinišką puodą žuvienės.