Autoriaus idėjas pratarmėje lietuviškam leidimui komentuoja ekonomikos ekspertė Aušra Maldeikienė, o knygos pabaigoje savo istorijas pasakoja alternatyvų gyvenimo būdą pasirinkę žmonės.

Prieštaraudamas šiandieninėje ekonomikoje populiariai nuomonei, knygos autorius, buvęs italų verslininkas A. Bizzocchi kritikuoja ekonomikos augimo siekimą, vartojimo skatinimą, bendrojo vidaus produkto (BVP) didinimą. Pasak autoriaus, masinio vartojimo sistemos paskatintas vartotojiškas gyvenimo būdas iškreipė natūralius žmonių poreikius, privertė vergauti prekėms ir madoms. Šioje knygoje, sudarytoje iš įvairiose konferencijose skaitytų autoriaus pranešimų, skaitytojai raginami iš naujo atrasti prarastą laisvę, išmokti gyventi tausojant aplinką, naudojant mažiau finansinių išteklių.

„BVP – tai visų valiutos transakcijų suma valstybėje. Kitaip tariant, tai prekių ir paslaugų, sukurtų šalyje, rinkos vertė per tam tikrą laiko tarpą. Tai reiškia, jog parduotuvėje nupirkti pomidorai kelia BVP, o mano darže augantys pomidorai BVP rodikliui visiškai nepadeda. BVP rodiklyje telpa viskas: karas, vėžys, gamtos nelaimės (juk po to klesti rekonstrukcijos verslas), kelių eismo nelaimės ir t. t. BVP katile verda tiek teigiami, tiek neigiami dalykai“, – ekonominių rodiklių dviprasmiškumą komentuoja knygos autorius.

A. Bizzocchi, vadovaudamasis asmenine patirtimi, siekia įrodyti, kad pilnavertis gyvenimas įmanomas nesiekiant karjeros ir nedžiūstant darbe nuo aštuntos iki penktos valandos, turint savo sodą ir daržą, sumažinant išlaidas, atsisakant nereikalingų pirkinių, mainantis daiktais su kita. Knygoje pristatomos Italijos ir JAV gyventojų, pasirinkusių alternatyvų gyvenimo būdą, istorijos.

Leidinį papildo Lietuvoje aplinką tausojantį gyvenimo būdą propaguojančių žmonių papasakotos istorijos.

Ekonomikos ekspertė, Vilniaus universiteto docentė A. Maldeikienė pratarmėje prisipažįsta, kad knygą perskaitė vienu atsikvėpimu – buvo įdomu. Tačiau ji oponuoja autoriui ir siūlo „dirbti daugiau, gyventi sudėtingiau ir rasti laimę gyvenimo prieštarose“.

Vis dėlto pratarmės pabaigoje ekonomistė ragina turėti savo nuomonę: „Bet gal teisus autorius, o ne aš? Skaitykite, ir aptikite savo atsakymą.“