Kanados Vyriausybės reguliavimo agentūros atlikti sveikatos tyrimai nustatė, kad statistinis žmogus per dieną gali suvartoti  400 mg kofeino ir tai bus „sveikas“ kiekis. Tačiau net ir toks kiekis gali sukelti neigiamų padarinių, pavyzdžiui, nerimą ar širdies problemų.

Pasak Maisto standartų agentūros, vidutinė nekenksminga kofeino norma besilaukiančioms moterims – 200 mg, o dešimties metų vaikui – 75 mg.

Standartiškai 236 ml kavos yra apie 113 mg kofeino, o tokio paties tūrio tirpioje kavoje – 93 mg. Vadinasi, per dieną reikėtų išgerti ne daugiau kaip tris - keturis puodelius įprastos kavos.

Energinio gėrimo „Monster Energy“ 236 ml skardinėje yra 92 mg kofeino, „Red Bull“ – 83 mg.

Buteliuke „Coca Cola“ kofeino yra 58 ml. Šios medžiagos yra net karštame šokolade (apie 9 mg) ir kavoje be kofeino (5 mg)!

Floridos universiteto toksikologas Briusas Goldbergas sakė: „Žmonės dažnai nesupranta tokių gėrimų keliamos rizikos. Kofeinas yra stimuliatorius ir suvartojus per didelį jo kiekį žmonės gali sulaukti neigiamų pasekmių.“

Manoma, kad mirtina kofeino dozė, jei gėrimai suvartojami per kelias valandas, yra 10 gramų, o tai atitinka maždaug 75 puodelius (236 ml) kavos arba 120 skardinių energinio gėrimo „Red Bull“.

Jungtinių Amerikos Valstijų Vaistų administracija 2012 metais yra pranešusi, kad vyksta tyrimas dėl penkių mirčių, susijusių su „Monster Energy“ energinio gėrimo vartojimu. Bendrovė neigia bet kokias sąsajas su šiomis mirtimis.

Nors greičiausiai visi suvokiame, kad besaikis kavos ar energetinių gėrimų vartojimas kenkia mūsų sveikatai, pernai gėrimų, kuriuose yra kofeino, pasaulyje buvo parduota už 24,29 milijardo litų.