Kietame vandenyje yra daugiau mineralų

Dietologė Jūratė Dobrovolskienė GRYNAS.lt teigė rekomenduojanti gerti tik vandenį iš čiaupo ir teigė, kad jis yra sveikesnis žmogaus organizmui. Anot jos, klysta manantys, kad mineralinis vanduo žmogui yra naudingesnis. Pašnekovė aiškino, kad vanduo iš čiaupo yra tikrai saugus ir jame yra daug mineralinių medžiagų.

„Nėra panacėjos minkštintame vandenyje. Iš čiaupo vartoti vandenį yra patogiausia: prileidi vandens ir turi. Jeigu vanduo dar yra minkštinamas, mineralinių medžiagų jame lieka mažiau. Mes į vandens minkštinimo procesus žiūrime labai skeptiškai. Kietame vandenyje iš čiaupo, be abejonės, yra daugiau mineralinių medžiagų, vertingų ir naudingų žmogui. Priešingai yra su minkštintu vandeniu, kai prapuola tiek kalcis, tiek magnis“, - aiškino J. Dobrovolskienė.

Pasak gydytojos, žmonės dažnai išgeria nepakankamai vandens, kuris yra labai svarbus ir reikalingas organizmui: „Vienam centimetrų ūgio reikėtų išgerti vieną mililitrą vandens. Buitiškai kalbant, jeigu jūsų ūgis 160 cm, jums reikia per dieną išgerti litrą ir 600 mililitrų vandens. Vieną litrą vandens per dieną išgerti yra būtinybė, kad galėtų veikti visos biocheminės sistemos organizme. Žmonės dažnai išgeria nepakankamai vandens ir neturi motyvacijos bei sako, kad jų netroškina. Juk nebūtina gerti vandens, galima gerti nesaldintą arbatą, įvairius žolelių nuovirus, svarbu vartoti skysčius.“

Kietas vanduo kenkia buitinei technikai, bet tik ne žmogui

Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Fizikinės ir neorganinės chemijos katedros docentas Egidijus Griškonis pasakojo, kad kietas vanduo kenkia buitinei technikai. Tačiau jis turi didžiulį privalumą – yra naudingas žmogaus organizmui.

„Kalkių nuosėdos susidaro dėl vandenyje esančių druskų. Ar iš šulinio, ar iš giluminių gręžinių vanduo yra prisisotinęs vienokių ar kitokių druskų. Dažniausiai tai būna kalcio ir magnio druskos. Jos ištirpsta ir tokį vandenį naudojant indaplovėje, skalbyklėje, ar virdulyje, nuosėdos lieka. Kaitinant vandenį vyksta cheminiai virsmai ir nuosėdos išsikristalizuoja iš vandens. Labai dažnai žmonės jas vadina kalkėmis, tačiau iš tiesų tai ne kalkės, nes kalkės yra kalcio hidroksidas“, - sakė E. Griškonis.

Vis dėlto, pasak pašnekovo, minkštinto vandens gerti nerekomenduojama: „Minkštinimas vyksta, kai iš vandens yra pašalinami kalcio ir magnio jonai, kurie yra linkę sudaryti netirpias druskas ir nuoviras, bet vietoj jų yra išleidžiami kiti jonai – dažniausiai natrio, o tokio vandens geriau negerti, nes organizme gali atsirasti kalcio trūkumas, todėl rekomenduojama gerti kietą vandenį.“