Jokių GMO

Iš ko gaminamas ekologiškas šunų maistas? Gal tai vien žalumynai, o šunys iš prigimties yra mėsėdžiai ir jiems tai netinka?

Auginant ir gaminant ekologiškus žemės ūkio bei maisto produktus, nenaudojama sintetinių cheminių medžiagų, hormonų ar antibiotikų. Ekologiški produktai nėra genetiškai modifikuoti, – rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklapyje.

Taigi ekologiško šunų maisto gamintojai mums garantuoja, kad gamybos metu nededa jokių skoninių priedų, kvapų stipriklių bei kt. priemaišų. Na, taip, dažikliai į ekonominės klasės šunų maistą dedami todėl, kad maistas patraukliai atrodytų. Bet minėtas triukas skirtas ne gyvūnams, o šeimininkams (kokios gražios ryškiaspalvės granulytės!).

Visi žinome, kad natūralių produktų spalva yra blankesnė, o mūsų mopsui tikrai tas pat, kokios spalvos granulės jo dubenėlyje. Jam nereikia cheminių gudrybių, žadinančių apetitą, suteikiančių sotumo jausmą ir užburiančių kvapais. Jeigu maistas yra visavertis, šuo jausis ne tik sotus, bet maistingosios medžiagos, kurias pasisavins jo organizmas, teiks naudą, netaps sunkiu, kenksmingu balastu. Visavertį maistą mopso organizmas lengvai suvirškins ir viską, ko jam reikia, pasisavins. Išmatų krūvelė, kai šuo išsituštins, bus nedidelė.

Tiesa paprasta: jeigu produktai kokybiški ir švieži, nereikia nei dažiklių, nei konservantų, nei kokių nors stipriklių.

Ekologiškas šunų maistas yra gaminamas remiantis moksliniais tyrimais, kuriuos atlieka veterinarijos ir šunų mitybos specialistai. Kadangi prabilome apie mokslinius tyrimus, reikia nepamiršti svarbaus dalyko, genų inžinerijos, kuri tikrai nesietina su ekologiškais produktais.

Genetiškai modifikuoti maisto produktai reiškia, kad į natūralų organizmo genų rinkinį genų inžinerijos pagalba įvedamas svetimas, jam nebūdingas, genas. Todėl organizmas įgyja jam nebūdingų savybių – genetiškai paveikta kultūra tampa derlingesnė, atsparesnė klimato kaitai, toksiška vabzdžiams ir pan. Deja, ilgalaikis genetiškai modifikuotų produktų vartojimas kelia pavojų organizmui, kenkia mus supančiai aplinkai.

Ekologiškame šunų maiste genetiškai modifikuotų kultūrų nėra – tai labai svarbus momentas.

Nemažiau svarbu ir tai, kad ekologiško gyvūnų maisto gamybos metu yra taupoma energija, visokeriopai mažinamas gamybos atliekų kiekis. Tokiu būdu tausojama ir aplinka.

Kaip atskirti ekologišką šunų maistą?

Atsakymas būtų toks: skaitykite užrašus ant šunų ėdalo pakuočių. Ekologiško šunų maisto gamintojai naudoja ne perdirbtus, o šviežius produktus. Taigi ant pakuotės turi būti parašyta ne mėsos miltai, o šviežia mėsa. Lygiai taip pat rašoma: švieži kiaušiniai, šviežios daržovės, šalto spaudimo aliejus.

Gaminant ekologišką šunų maistą siekiama kokybės. Siekiama išgauti kuo kokybiškesnius baltymus, kas ypač svarbu augančiam, besiformuojančiam organizmui, kai dedami imuniteto pamatai, rūpinamasi ilgaamžiškumu.

Kokių užrašų nerasite ant ekologiško šunų maisto pakuočių? Ant šių pakuočių nerasite gausybės „antrinių“ mėsos produktų pavadinimų (galvijų inkstai, plaučiai, kepenys ir pan.). Taip pat nerasite dirbtinių priedų pavadinimų.

Kartu su grūdais į ekologiško maisto pakuotes nepatenka nitratų, kurie pavojingi mažiems, augantiems šuniukams bei vyresnio amžiaus šunims. Kad produktai ilgiau galiotų, į ekologišką maistą nededama konservantų.

Tik nepamirškite - ekologiško maisto galiojimo terminai yra gerokai trumpesni nei įprasto šunų maisto, tad pirkdami planuokite.

Ekologiškas gyvūnų maistas nėra toks kaloringas, todėl juo naudinga šerti antsvorio turinčius, vyresnio amžiaus, ne tokius judrius gyvūnus.