Ne viską lemia valdžios ir korporacijos. Kiekvienas žmogus pats sprendžia kokį pasaulį jis kuria aplink save, o kiekvienas aktyvus ir atsakingas Lietuvos pilietis yra „žaliasis savanoris“ pats savaime. Tokias mintis išsakė „Žemės mėnesio“ organizatoriai sušaukę spaudos konferenciją ant Gedimino kalno.

Apsiniaukusią ir kiek žvarboką kovo 21-osios vidudienį spaudos konferenciją Vilniaus miesto širdyje – ant Gedimino kalno - pradėjo garsūs dūdmaišio, gongo ir būgnų garsai. Akcijų „Žemės diena“, „Žemės valanda“ ir „Darom“ organizatoriai pristatė būsimus „Žemės mėnesio“ renginius.

Žemės valanda pasaulyje minima jau penkis metus, o Lietuvoje 3-ią kartą. Prisidėti prie kovo 31-ą dieną vyksiančios „Žemės valandos“ pažadėjo dalis šalies miestų ir miestelių. Prieš mėnesį visoms šalies savivaldybėms buvo išsiųstas siūlymas prisidėti prie akcijos, bet šiuo metu tik 7 savivaldybės patvirtino, kad tikrai dalyvaus. Vilnius taps šios akcijos starto vieta.

Akcijos „Žemės valanda“ ambasadorius Vilniaus meras Artūras Zuokas ragino visus prisidėti prie iniciatyvos ir leisti nors valandai Žemei pailsėti. „Dažnai žmonės sako, kad ši valanda nieko nereiškia. Viską nusprendžia valdžia, korporacijos, o jų balsas tiesiog negirdimas. Bet manau, kad tai visiškai netiesa. Kiekvienas žmogus gali būti girdimas ir kiekvienas žmogus yra labai svarbus savo pasirinkimu“, - kalbėjo meras.

Kovo 31-ąją dieną, 20 val. 30 min. Vilniuje bus išjungtas gatvių ir miesto pastatų apšvietimas. Ankstesniais metais Vilnius niekada pilnai neužgesdavo. Ar ir šiemet nepasikartos tokie patys įvykiai? „Tikrai bus išjungtas apšvietimas pagrindinėse miesto gatvėse, viešosiose erdvėse apie Katedrą ir Rotušę bei istorinių, paminklinių pastatų apšvietimas. Šiemet turime daugiau laiko ir paraginsime, kad ir įmonės prie šios akcijos prisidėtų. Teoriškai galime išjungti apšvietimą visai nakčiai, bet manau vilniečiai ir patys tikrai leis vienai valandai Žemei pailsėti“, - buvo įsitikinęs sostinės meras A. Zuokas.

„Esame lygiadienio laike. Tai toks metas kai įsivyrauja tamsos ir šviesos pusiausvyra, bet mūsų tikslas ne pusiausvyra – mes siekiame įveikti tamsą. Šiam tikslui pasiekti reikia savanorių, o jų tikrai yra. Kiekvienas Lietuvos neabejingas ir aktyvus pilietis yra „žaliasis savanoris“. Šiuo metu turime tikrai stiprų šimto savanorių branduolį ir jis nuolat didėja“, - tendencijomis džiaugėsi Žaliosios politikos instituto prezidentas Linas Balsys.

L. Balsys pranešė, kad viena jų savanorių iniciatyva jau įregistruota Vyriausioje rinkimų komisijoje – iniciatyva dėl referendumo dėl Ignalinos atominės elektrinės ateities. Žemės mėnesio metu, savanoriai visoje Lietuvoje rinks parašus, kad šalyje būtų surengtas referendumas ir žmonės patys nuspręstų ar jiems reikia atominės elektrinės. „Pavasaris ateina ir mes tikrai „pralaušime ledus“, - teigė Žaliosios politikos instituto prezidentas.

Akcijos DAROM direktorius Karolis Sargūnas „Lygiai po mėnesio vėl visus kvietė prisidėti prie „Darom“ akcijos. Akcija prasidėjusi prieš penkis metus jau tapo pasauline – joje dalyvaus šimtai šalių. Pagrindinis akcijos tikslas nesikeičia: rinkti atliekas, bet šiemet bus skatinamos iniciatyvos tai daryti ne tik miestuose, bet ir už jų ribų.

Nors šiemet akcijos „Darom“ metu nebus jokių ypatingų naujovių, visgi organizatoriai žada labiau akcentuoti ne šiukšlių rinkimą, o skatinimą veikti, kad jų neatsirastų. „Norime visiems pranešti žinią, kad daug svarbiau yra atsakingas vartojimas ir atliekų nesukūrimas. Šią žinią mėginsime perduoti paskaitomis, „videoblogais“ ir panašiomis priemonėmis. Svarbu ir tai, kad visa informacijos sklaida tikrai nevyks vien tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose“, - po konferencijos GRYNAS.lt žurnalistui teigė K. Sargūnas.

„Darom“ siekis iš miestų persikelti tvarkyti Lietuvos miškų ar kitų vietovių kol kas atsiremia į pinigus: „Žmonių nuvežimas, atliekų išvežimas ir visa kita atsiremia į pinigus. „Darom“ pirmiausia yra savanoriška organizacija, svarbu yra, kad patys žmonės imtųsi iniciatyvos, - kalbėjo „Darom“ direktorius, - Šiemet su džiaugsmu laukiame visų, kurie norėtų sutvarkyti ne tik miestų teritorijas. Deja šiam tikslui transporto skirti negalime. Tačiau visad laukiame savanorių su savo transportu- jeigu jie kreipsis į organizatorius, tikrai padėsime suderinti visus organizacinius tvarkymo klausimus“.

Pirmieji „Žemės mėnesio“ renginiai jau prasidės artimiausią savaitgalį. Kovo 24 dieną Gedimino prospekte, Vilniuje vyks moksleivių ir studentų eitynės ir koncertas.

Programa:

14 val. – 17 val. NVO mugė (Gedimino pr. atkarpa nuo V. Kudirkos aikštės iki Katedros);

14 val. – dviračių žygio startas (Katedros aikštė);

14:30 val. – 18 val. Vilniaus muzikos mokyklų ir kitų kolektyvų pasirodymai (V. Kudirkos aikštė);

15 val. - mokinių, studentų ir visuomeninių organizacijų eisena pajuda iš Nepriklausomybės aikštės (LR Seimas);

16 val. - mokinių, studentų ir visuomeninių organizacijų eisenos ir dviračių žygio finišas (V. Kudirkos aikštėje);